Hyppää pääsisältöön

Juha Hietanen: Nettitaidot elinkautisvangin tasolla?

hymyilevä silmälasipäinen mies katsoo kohti
hymyilevä silmälasipäinen mies katsoo kohti Kuva: Jyrki Valkama, Yle / Kuvapalvelu Ylen aamu,juontajat,Juha Hietanen

Pääsin elokuun lopulla ns. Ylen ruutukasvona osallistumaan ainutlaatuiseen Nettiä ikä kaikki -kampanjaan Kajaanissa. Se oli etuoikeus ja elämys, joka muistutti, että suuri osa suomalaisista on täysin pihalla digitaidoista. He tarvitsevat meidän kaikkien apua.

Vain pari päivää aikaisemmin olin katsonut Ylen Dokumenttiprojektin jakson Takaisin vapauteen. Dokkarissa elinkautisen murhatuomion sovittanut Brian palaa 24 vuoden jälkeen "vapauteen". Lusimisen aikana maailma on ottanut digiloikan. Brian ei osaa käyttää edes sähköpostia. Ällistyttävän suuri osa suomalaisista on samassa tilanteessa.

Kampanja kiertää esimerkkinä

Kampanja on hieno ja tuiki tarpeellinen. Yle ja muutama muu taho Vanhustyön Keskusliitosta Väestörekisterikeskukseen kiertää kymmenellä paikkakunnalla. Kansan pariin on jalkautunut opastamaan Ylestä tuttuja kasvoja kuten Anna-Liisa Tilus, Matti Rönkä ja Kerttu Kotakorpi. On kierretty Suomea Espoosta Rovaniemelle, minä siis pääsin Kajaaniin, kollegani Sanna Savikko Ylen aamu-tv:stä Turkuun.

Kiertueella on liuta digitaitojen opettamiseen perehtyneitä vapaaehtoisia opastamassa kädestä pitäen miten nettiä käytetään. Miten etsit tietoa, miten hankit erilaisia välttämättömiä tunnuksia. Mitä teet, kun ainoa tehokas kommunikointitapa on sähköposti?

Kiertueen aikana sadat, ehkä tuhannet suomalaiset ovat oppineet näitä taitoja. Sitä kiitollisuuden määrää! Kohtaamistamme ihmisistä osa on ensi kertaa rohjennut koskea tietokoneeseen, tablettiin tai älykännykkään. Joku on oppinut lisää, joku saanut ensi askeleet.

Tärkeämpää kuin esimerkkinä toiminut kiertue on se mitä meistä jokainen tekee kohdatessaan lähipiirissään jonkun, joka tarvitsee apua digitaidoissa.

Digitalkoita voi verrata soteen

Oman keikkani jälkeen kävin Ylen osalta kampanjasta vastaavan Katja Sollan kanssa keskustelun, joka pyöri pitkään jälkeen päin mielessäni. Tajusin miten valtava haaste koko yhteiskunnalla on edessään. Digitalkoot ovat soten kokoinen möhkäle, joka on hoidettava, tai meidän kaikkien käy huonosti.

Talkoista todellakin on kyse, talkoista joihin tarvitaan meidät kaikki. Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki suomalaiset: opeta läheisellesi arjessa hyödyllinen digitaito. Yksi tapa on tarttua valmiiseen haasteeseen. Tapoja on muitakin - jokainen voi auttaa omalla tavallaan.

Kyse ei ole vain ikäihmisistä. Kaikenikäisillä ihmisillä on aukkoja nettiosaamisessaan. Valitettavasti nyt on myöhäistä ajatella, että kyse on vapaaehtoisesta valinnasta. Ei ole. Digi on välttämätön kansalaistaito. Paperilomakkeet katoavat. Jokaisen pitää osata tai oppia alkeet. Mieluimmin vähän enemmänkin.

Vielä vetoomus kaikille

Ja tunnustus: Olen itse aivan peukku keskellä kämmentä. Mutta kaverit, kollegat ja Youtube opettavat miltei joka päivä jotain uutta. Joten minäkin lupaan auttaa muita, jos pystyn. Lupaa sinäkin!

Juha Hietanen on Ylen aamu-tv:n juontaja ja ikuinen digiopiskelija.

Nettiä ikä kaikki -kampanja haastoi vuonna 2018 kaikki suomalaiset: "Opeta läheisillesi arjessa hyödyllinen digitaito". Neljän viikon aikana ikäihmisille opetettiin yli 5000 digitaitoa ja tehtiin apu näkyväksi!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Muokkaukset: 13.9.18 Lisätty loppulauseet.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua