Hyppää pääsisältöön

Kaksi "toipuvaa häpeäholistia" kertoo, miltä häpeä tuntuu kropassa ja miten sen voi voittaa

Nainen peittää kasvonsa käsillään.
Nainen peittää kasvonsa käsillään. Kuva: Unsplash / Abigail Keenan häpeä,nainen,nainen kädet kasvoilla

Radiostudiossa puhutaan häpeästä – ja nauru raikaa. Toinen keskustelijoista onkin tehnyt häpeästä komediaa. Toinen naurattaa muita kutsumalla itseään “toipuvaksi häpeäholistiksi”.

Kumpikin nainen on saanut häpeästä ammatin. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Jenni Hoppi kiertää Hävettää!-monologinsa kanssa tekemässä häpeäänsä näkyväksi ja kuuluvaksi. Laulupedagogi Iris Seesjärvi puolestaan opettaa laulajia ja laulunharrastajia pääsemään irti laulullisesta häpeästä.

Huumorin lisäksi suora puhe on Hopille yksi keino pyristellä irti häpeän tunteesta. Seesjärvi nyökkäilee. Hän häpesi radiohaastattelua jo ennen kuin se oli alkanut.

– Ennakkohäpesin sitä, että jos mokaan kovasti, hän tunnustaa Radio Suomen Tunteiden tiistaissa.

– Sitten mietin, mikä olisi pahinta mitä voi tapahtua. Kävin sitä läpi ja puhuin siitä mieheni kanssa. Nyt uskon käveleväni täältä ulos kahdella jalalla ja hyvällä fiiliksellä, hän nauraa.

Miltä häpeä tuntuu kehossa?

Hopin ja Seesjärven mukaan häpeä tuntuu fyysisesti kropassa. Häpeä leviää koko ruumiiseen, ensin tulee lamaannus. Ihminen lamaantuu sekä fyysisesti että henkisesti, mutta vain osa tuntemuksista näkyy selvästi ulospäin.

– Keho käpertyy kasaan, kurkkua kuristaa, pallea puristuu ja ääni rupeaa värisemään, puna nousee poskille, kuvaa Seesjärvi tuntemuksia, jotka ovat hänelle tuttuja jo lukioaikaisilta laulutunneilta.

 Jenni Hoppi ja Iris Seesjärvi.
Teatteri-ilmaisun ohjaaja Jenni Hoppi ja laulupedagogi Iris Seesjärvi Radio Suomen illassa. Jenni Hoppi ja Iris Seesjärvi. Kuva: Yle häpeä,Iris Seesjärvi

Toipuva häpeäholisti auttaa nyt laulullisesta häpeästä kärsiviä

Laulutunneilla aiemmin helpolta tuntunut asia alkoi tuntua Iris Seesjärveltä vaikealta. Laulu ei toiminut, häpeä – vaikka hän ei tunnetta silloin tunnistanutkaan – kiristi kurkkua ja palleaa. Hän moitti itseään huonoudesta, kunnes uusi laulunopettaja tunnisti tilanteen ja osasi auttaa lauluteknisissä ongelmissa.

Lopullisen ahaa-elämyksen kokemuksensa ymmärtämisessä Seesjärvi sai luettuaan v. 2010 ilmestyneen Ben Malisen kirjan Elämää kahlitseva häpeä.

Häpeä ei enää hallitse koko elämää.

– Olen toipuva häpeäholisti, hän sanoo.

Entinen perfektionisti sanoo pyrkivänsä nykyään siihen, että aina ei tarvitse olla täydellinen, vähempikin riittää. Kokemuksiaan hän jakaa myös Häpeästä hiljaiset -blogissaan

Nainen autokorjaamolla hävettää ja naurattaa

Häpeän syitä riittää. Jenni Hoppi muistaa hävenneensä itseään jo lapsena.

– Minä aina nolaan itseni, sanon väärässä paikassa jotakin hölmöä, olen vääränlainen, hän kertoo ajatelleensa.

Yhden naisen Hävettää! -komediassaan hän nauraa häpeälle. Hän kertoo yleisölle muun muassa, millaista on mennä naisena autokorjaamolle.

– Kuvaan monologissa minulle tyypillisiä häpeän tilanteita: uusien ihmisten kohtaamista ja uusiin tilanteisiin menemistä. Kun tapaa uuden ihmisen eikä tiedäkään, miten aloittaa keskustelu. Nolointa on, jos juttu ei lähde liikkeelle.

Iris Seesjärvi kertoo, että häpeä nakertaa itsetuntoa ja voi eristää ihmisen yksinäisyyteen.
– Kun häpeämme, koemme ettemme ole toisen ihmisen yhteyden arvoisia. Pelkäämme epäonnistumista ja torjutuksi tulemista.

Sekä Seesjärvi että Hoppi ovat oppineet, että luulo ei ole tiedon väärti. Häpeävä ihminen luulee olevansa huono tai epäonnistunut, vaikka todellisuudessa muut eivät ajattele niin. Naiset sanovatkin, että tässä kohtaa ei pidä uskoa itseään.

Seesjärvi ja Hoppi olivat vieraina Tunteiden tiistaissa, jonka juonsivat Paula Jokimies ja Markus Turunen.
Koko keskustelu on kuunneltavissa Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Nenäpäivä Etiopiassa – Tyttöjen sukuelinten silpominen

  Sukuelinten silpominen on vanha traditio.

  Maailmassa on arviolta 200 miljoonaa tyttöä tai naista, jotka ovat läpikäyneet jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Etiopiassa kaksi kolmesta lisääntymisikäisestä naisesta on silvottu. Sukuelinten silpominen ei ole uskonnollinen traditio, vaan vanhoihin perinteisiin ja pitkälti naista alistavaan vallankäyttöön perustuva julma käytäntö.

 • Nenäpäivä Etiopiassa – Kestokuukautissuojat

  Kestokuukautissuojat muuttavat tyttöjen elämää Etiopiassa.

  Kaksi vuotta sitten perustettiin Sidaman alueelle, eteläiseen Etiopiaan osuuskunta, jonka yhtenä tarkoituksena on valmistaa, markkinoida ja myydä edullisia, uudelleenkäytettäviä terveyssiteitä.

 • Nenäpäivä Etiopiassa – Arja Koriseva

  Arja Koriseva vieraili Etiopiassa syyskuussa.

  Tämän vuoden Nenäpäivän juttumatkalla Etiopiaan oli mukana suomalaisten rakastama, aina nauravainen laulaja Arja Koriseva. Hän on vieraillut ennenkin Afrikassa ja on jopa kiivennyt Tansaniassa Kilimandzarolle, aina Uhuru Peakille saakka. Tällä kertaa tavoitteena ei ollut vuorikiipeily vaikka Etiopian ylängöillä välillä kuljettiinkin yli 2700 metrin korkeudessa.

 • Nenäpäivä Etiopiassa – Inka Kovanen, Plan Suomi

  Plan International Suomi toimii myös Etiopiassa.

  Inka Kovanen on Plan International Suomen tiedottaja, jonka vastuulla on erityisesti kansainväliseen ohjelmatyöhön ja humanitaarisen työhön liittyvä viestintä sekä vaikuttamisviestintä. Etiopiassa Planin työ kohdentuu tällä hetkellä tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveysasioihin sekä -oikeuksiin.

 • Moni omaishoitaja ottaisi mieluummin vastaan isomman rahallisen tuen kuin sankariksi kehumisen

  Työtä vuorotta ja palkatta – rakkaudesta vai pakosta?

  Omaishoitajan työtä tehdään usein seitsemän päivää viikossa, ympäri vuorokauden. Työssäkäyvistä suomalaisista noin joka neljäs hoitaa läheistään. Työtä vuorotta ja palkatta – rakkaudesta vai pakosta? Kokemuksistaan kertovat etäomaishoitaja Annamari Salmi-Vilhunen ja omaishoitaja Susanna Saanikari.

 • Antaudunko vai analysoinko, mietti Oma maa -elokuvan tähti Oona Airola

  Näyttelijä ja muusikko Oona Airola Levylautakunnassa.

  Musiikilta saa sen minkä sille antaa. Kappaleen voi joko analysoida sana ja sävel kerrallaan tai antautua lauluntekijän tunteelle. Oona Airola käytti molempia lähestymistapoja Levylautakunnassa, jossa uutuuslevyjä kuuntelemassa myös Ylen mainiot Jami Liukkonen ja Juha-Pekka Sillanpää.

 • Naisten kesken kaljalla murretaan stereotypioita

  Mistä naiset juttelevat kaljalla.

  Mitä puhutaan tuopin ääressä, kun lähdetään naisten kesken kaljalle? Anikò Lehtinen ja Sofia Kilpikivi rakastavat olutta. Lehtinen on olutkirjailija ja Olutliiton puheenjohtaja. Kilpikivi puolestaan kirjoittaa fitnessblogia, jossa, ihan yhtä paljon kuin treenataan, juodaan kaljaa. Voiko nainen mennä yksin baariin?

 • Videopäiväkirja: Blomis Etiopiassa – tällaista on Nenäpäivän yhdessä avustuskohteessa

  Toimittaja Juha Blomberg tutustui etiopialaiseen elämään.

  Yle ja Radio Suomi ovat mukana Nenäpäivässä keräämässä varoja maailman lapsille 17 maassa. Radio Suomen toimittaja Juha Blomberg kävi Etiopiassa, jossa Nenäpäivä tukee tyttöjen koulunkäyntiä, parantaa hygieniaa ja tekee töitä tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi. Olen tehnyt Nenäpäivään liittyviä matkoja vuodesta 2008 eli kymmenen vuoden ajan.