Hyppää pääsisältöön

Kun A:kin kelpaa – näin läpäiset ylioppilaskirjoitukset

Pojke vilar.
Jos tavoitteenasi on vain päästä läpi, ei sinun todennäköisesti tarvitse juuri rehkiä tai ainakaan stressata. Pojke vilar. Kuva: CC0 / Unsplash / Jimmy Bay pojat (ikäryhmät),laiskuus,lepo,nuoret,tyyneys

Kokosimme neuvot sinulle, jonka ensisijainen tavoite on vain päästä kirjoitukset läpi. Poimi Abitreenien vinkit rimaa hipovaan suoritukseen tästä!

1. Koosta riskiarvio

Mieti, missä aineissa riski reputtaa on suurin ja missä pienin. Hyvän pohjan riskiarvion tekemiseen antavat kursseista saamasi arvosanat. Jos kurssit ovat menneet vain juuri ja juuri läpi, vaativat ne selkeästi panostusta. Kun riskit on kartoitettu, on aika tehdä itsesi näköinen lukusuunnitelma. Sen ei tarvitse olla vuorokauden kattava minuuttiaikataulu, sillä simppeli listaus kerrattavista asioista voi toimia aivan yhtä hyvin. Mikäli tarvitset neuvoa, poimi tästä ohjeet lukuksuunnitelman tekoon.

2. Lopeta murehtiminen heti

Mene kokeeseen, käytä tarvittaessa koko aika ja vastaa kaikkeen mihin osaat. Niin ja ota mukaan herkulliset eväät! Mikäli stressi iskee, murehtimisen ja itsensä syyllistämisen sijaan aika kannattaa käyttää valmistaumiseen. Lannistavat ajatukset saattavat helpottaa pettymyksen valmistaumisessa, mutta ne eivät auta ollenkaan onnistumisessa. Negatiivinen ajattelu on kierre, jonka voi katkaista. Neuvoja siihen saat lukemalla mitä tehdä, kun epätoivo iskee.

3. Muista kompensaatio

Älä lannistu, vaikka joku kokeista menisikin totaalisesti penkin alle. Voit vaikuttaa tilanteeseen petraamalla muissa aineissa. Kompensaatio tarkoittaa sitä, että sinulla saattaa olla mahdollisuus valmistua, vaikket saisikaan hyväksyttyä arvosanaa jostakin pakollisesta kokeestasi. Kompensaatiossa huomioidaan ylioppilastutkintotodistukseesi tulevien pakollisten ja ylimääräisten kokeiden arvosanat.

4. Pyydä jeesiä

Jos koeurakka tuntuu ylivoimasen vaikealta, pyydä rohkeasti apua. Juttele kavereiden, perheen ja opettajien kanssa. Muista myös koulupsykologin tai -kuraattorin palvelut.

5. Harjoittele etukäteen

Abitreenien sivuilla on runsaasti materiaalia, jota voit hyödyntää valmistautumisessa. Pääset vastaamaan esimerkiksi aiempiin englannin tai vaikkapa matematiikan ylioppilaskokeisiin. Muista, että sivuston kautta voit harjoitella myös tiettyihin kursseihin liittyviä tehtäviä. Kevään 2018 kokeita pääset testaamaan alla olevista linkeistä.

Joko olet luonut Yle Tunnuksen? Kirjautuneena jo tekemäsi tehtävät tallentuvat ja voit jatkaa harjoittelua siitä, mihin edellisellä kerralla jäit.

Artikkelit