Hyppää pääsisältöön

Etta raivaa tietään suomirapin kärkeen: “Kyllä mä kilpailen kovimpien miesten kanssa”

Laulaja ja räppäri Etta poseeraa YleX-kyltin edessä.
Laulaja ja räppäri Etta poseeraa YleX-kyltin edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX LUKAS LEON - XTC (feat. Cheek & Etta),PME Records

Viime vuonna ensimmäiset rap-lyriikkansa kirjoittanut Etta on suomalaisen hip hop -skenen odotetuimpia tulokkaita.

Vuosi sitten tapahtui jotain, mikä muutti nyt 21-vuotiaan Emmalotta Kanthin elämän. Musiikkiskenessä paremmin Ettana tunnettu artisti latasi Facebook-sivulleen ensimmäisen rap-videonsa.

Videon huomasi omassa Facebook-virrassaan muiden muassa PME-levy-yhtiötä pyörittävä, JVG:n toisena puoliskona tunnettu VilleGalle.

– Menin tauolle töissä ja huomasin, että VilleGalle oli laittanut viestiä. Aloin vain itkeä ja huutaa, Etta muistelee.

Facebook-viesti johti tapaamiseen ja tapaaminen lopulta levytyssopimukseen. Nyt helsinkiläisen Ettan ensimmäinen sinkku Ballerina on ulkona.

Ensimmäisen videon ja Ballerina-sinkun väliin mahtuu lisää rap-videoita, vierailut Palefacen, Pete Parkkosen, Lukas Leonin ja Stig Doggin biiseillä sekä esiintyminen täpötäydelle Ratinan stadionille elokuun Blockfesteilla.

Hymy nousee artistin huulille Blockfest-esiintymisestä puhuttaessa.

– Pääsin vetämään mun oman biisin osana JVG:n settiä, se oli ihan hullu hetki! Lavan takana sanoin mun veljelle heti, että haluan takaisin tonne, Etta kertoo.

Laulava räppäri vai räppäävä laulaja?

Vaikka vuoden takaiset rap-videot siivittivätkin Ettan uran nousukiitoon, on nuori artisti haaveillut muusikkoudesta jo pienestä pitäen.

Musikaalisesta perheestä ponnistava Etta sai ensimmäisen maistiaisensa parrasvaloista osallistuttuaan vasta 10-vuotiaana Talent Suomi -kykykilpailuun.

Aretha Franklinin Respectia Singstar-laulupelissä vetänyt ja kappaleesta innostuneena Talentiin hakenut laulaja pääsi kilpailussa semifinaaleihin saakka.

– En mä kadu, että menin, mutta ehkä se oli sille pikku-Emmalotalle vähän too much. Muistan, että mua jännitti ihan hirveästi ja itkin sen vedon jälkeen meidän äidille, että se meni niin huonosti!

Laulaja ja räppäri Etta poseeraa YleX-kyltin edessä.
Etta mainitsee musiikillisiksi esikuvikseen Rihannan, Nicki Minajin, Cardi B:n ja Draken: "Mietin välillä biisi-idean jumittaessa, että mitähän Drake tässä kohtaa tekisi." Laulaja ja räppäri Etta poseeraa YleX-kyltin edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX PME Records,musiikki,Laulaja,suomirap,ETTA - Ballerina

Nuorena Etta haaveili urasta laulajana, mutta rapin tultua kuvioihin hän on alkanut tarkentaa, että haluaa olla artisti. Hän vaihtelee tyylejä rapin ja laulamisen välillä sen mukaan, mikä tyyli kappaleeseen kulloinkin sopii parhaiten.

Rapin tekeminen ei kuitenkaan ollut Ettalle itsestään selvä urasiirto.

Aiemmin itsensä lähinnä laulajaksi mieltänyt artisti huomasi muusikko-levy-yhtiöpomo Jimi Pääkallon kanssa biisejä tehdessään, että rapin avulla itseään pystyy ilmaisemaan eri tavalla kuin laulaessa.

– Huomasin, että sehän tulee multa luontevasti. Ne ensimmäisen videon räppilyriikat olivat itse asiassa mun ensimmäiset kunnon räpit, ja niistä lähtien olen joka päivä kirjoittanut uusia.

Ensimmäisen rap-videon lisääminen oli Ettalle sanojensa mukaan hyppy oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Idea videoista syntyi Ettan pohtiessa veljensä kanssa, kuinka erilaisia suomen- ja englanninkielisiä musiikkiprojekteja työstänyt artisti voisi pyrkiä parantamaan omaa somegameaan.

Sosiaalinen media päätettiin ottaa haltuun rapilla.

– Ilman sitä päätöstä en välttämättä olisi tässä. Kiitos some, Etta nauraa.

Artisti tiedostaa, että vain laulajana hän tuskin olisi urallaan vielä tässä pisteessä: vaikka Pääkallon kanssa työstetyt lauluprojektitkin olivat saaneet huomiota osakseen, suurin kiinnostus Ettaan heräsi nimenomaan rap-videoiden myötä.

Laulun ja räpin saumaton yhdistely tekee Ettasta artistin, jollaisia ei suomalaisessa valtavirtamusiikissa montaa löydy.

– Mä yritän parhaani mukaan tehdä biiseihin kaiken sen, mitä musta lähtee. Kun mietimme, että ketä otettaisiin biisin featiksi, voimme myös päättää, että hoidan featin itse, Etta naurahtaa.

Onko Etta tuleva "Suomen Cardi B"?

Suomessa on viime aikoina puhuttu paljon hip hopin sukupuolittuneisuudesta ja siitä, kuinka vähän naispuolisia räppäreitä on kesän aikana festarilavoilla nähty.

Keskustelussa nousee esiin usein kysymys siitä, onko artistin sukupuolella todella merkitystä – eikö tärkeintä olisi vain keskittyä hyvän musiikin tekemiseen?

Siitä huolimatta naispuolisesta räppäristä puhuttaessa artisti muistetaan usein tituleerata nimenomaan naisräppäriksi.

– Kyllähän se kertoo naisten asemasta, vielä ei olla siellä missä pitäisi olla. Räppi on näköjään miesten laji edelleen, Etta sanoo, mutta lisää heti perään:

– Ihanaa huomata, että täällä on tosi paljon naisia, jotka tekevät omaa juttua välittämättä puheista, ettei naisilla ole palleja räpätä. Itseänikin se vain motivoi.

Laulaja ja räppäri Etta poseeraa YleX-kyltin edessä.
Vähättelevät kommentit vain motivoivat Ettaa tekemään kovempaa. Laulaja ja räppäri Etta poseeraa YleX-kyltin edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX ETTA - Ballerina,musiikki,PME Records,suomirap,Laulaja

Vaikka Etta ei itse halua musiikkinsa keskittyvän sen ympärille, että hän on räppäävä nainen, tekee hän heti ensimmäisellä sinkullaan selväksi olevansa ballerin sijaan ballerina.

– Se oli niin hyvä läppä, että oli luontevaa lähteä sillä. Ballerina on mun sisääntulobiisi, kai se pitää ilmoittaa, että tällainen muija tänne tuli.

Anteeksipyytelemätöntä asennetta huokuva Ballerina on otettu hyvin vastaan, ja kappale kävi ilmestyttyään myös Spotifyn Suomen top 50 -listalla. Kaikille Ettan uho ei kuitenkaan uppoa.

– Kyllä sieltä ihan odotetusti tulee myös niitä “istu alas tyttö” -heittoja, mutta annan niiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, Etta kuittaa viileästi.

Toisaalta Ettan harteille on ehditty jo asetella myös suomalaisten naisräppärien tienraivaajan viittaa. Artisti itse ei ajattele, että skenen tulevaisuus olisi hänen käsissään.

– Haluan vain tehdä omaa juttuani. Kyllä mä tahdon kilpailla noiden kovimpien miesten kanssa, Etta tarkentaa.

– Mä koen, että mä olen ihan yhtä hyvä kuin miehet.

Rap-esikuvista puhuttaessa esiin nousevat arvattavasti tämä hetken tunnetuimpiin naisräppäreihin lukeutuvat Nicki Minaj ja Cardi B. Vertailuiltakaan idoleihinsa Etta ei ole välttynyt.

– On turhauttavaa, että aina lähdetään vertaamaan heihin, mutta tietenkin otan heistä inspiraatiota ja se kuuluu mun musiikissa. Mutta en mä alleviivaa sitä, että matkisin heitä.

Seuraavaksi luvassa debyyttialbumi – tai sitten ei

Vaikka Ettan debyyttisinkku ilmestyi vasta elokuussa, on artisti ehtinyt vakuuttaa tekemisellään etenkin suomalaisen rap-skenen kärkinimet.

Esimerkiksi vierailtuaan Palefacen Luonnonvoima-kappaleella tämä suomihiphopin tienraivaaja kommentoi, että Etta ja muut suomalaiset underground-naisräppärit ovat juuri sellaisia esikuvia, joita hän on kahdelle tyttärelleen kaivannut.

– Tuntuu ihan sairaan hyvältä, kun Palefacen kaltainen hip hopin daddy on sitä mieltä, että osaan. Muhun näköjään oikeasti uskotaan ja luotetaan, Etta iloitsee.

Nyt Ettan tavoitteena on julkaista lisää kappaleita ja sen jälkeen aloittaa keikkailu.

Kappaleita on hänen mukaansa jo valmiina odottamassa, mutta koska yleisö ei vielä tunne niitä, saavat omat keikat vielä odottaa – keikkasettiä kun ei kannata rakentaa vain yhden sinkun varaan.

Laulaja ja räppäri Etta poseeraa YleX-kyltin edessä.
Etta ei halua leimautua vain räppäriksi tai laulajaksi, vaan sekoittelee genrejä miten itse parhaaksi näkee. Laulaja ja räppäri Etta poseeraa YleX-kyltin edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX LUKAS LEON - XTC (feat. Cheek & Etta),PME Records

Jo olemassa oleva repertuaari koostuu biiseistä, jotka esittelevät Ettan osaamista mahdollisimman laajasti, genrerajoista piittaamatta.

Luvassa on laulua, räppiä ja jotain siltä väliltä. Leikitteleviä kappaleita, ja kappaleita, joissa on syvällinen sanoma.

Toisin kuin moni tuore artisti, Etta ei välttämättä haaveile julkaisevansa kokonaista albumillista musiikkia. Viiden kappaleen EP:kään ei ole poissuljettu vaihtoehto.

– En ole vielä lukinnut tapaa, jolla biisejäni lähden julkaisemaan. Mutta sitten jos se albumi päätetään tehdä, haluan, että se on ihan timanttinen.

Kuuntele alta Ettan haastattelu Ida Karimaan kanssa Uuden musiikin X:ssä!