Hyppää pääsisältöön

Elätkö parisuhteessa, monisuhteessa vai sinkkuna? Miksi?

Miksi olet parisuhteessa, miksi et?
Miksi olet parisuhteessa, miksi et? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle parisuhde,avioliitot,avoliitto

Miksi olet parisuhteessa, miksi et? Mitä toivot parisuhteelta? Minkälaisissa tilanteissa parisuhteesi on ollut lujilla, milloin se on ollut parhaimmillaan? Mitä olet oppinut parisuhteissasi? Mistä syntyy riitoja? Miten niitä ratkotaan? Päättyikö suhde eroon, miksi?

Rakastuminen kestää parisuhteesta riippuen yhdestä vuodesta kahteen. Terveen parisuhteen kuuluu kulkea eteenpäin ja kehittyä syvemmälle tasolle.

Tutkimusten mukaan neljännes parisuhteessa elävistä suomalaisista kokee yksinäisyyttä parisuhteessa.

- Ihmisten sitoutuminen toisiinsa synnyttää keskinäistä luottamusta. Se johtaa arvostukseen ja kunnioitukseen. Sitä kautta syntyy parisuhteen keskinäinen yhteys ja kaikki hyvä parisuhteeseen, sanoo psykologi Jaakko Sahimaa.

Tutkimuksissa tunnistetaan tiettyjä vaiheita pitkissä parisuhteissa.

- Nähdään, että kahdeksan vuoden yhdessäolon jälkeen tulee haastava vaihe. Myös pikkulapsivaihe ja ruuhkavuodet voivat pistää parisuhteen lujille. Kotipesän tyhjentyminen on yksi vaihe, kun kumppanit jäävät jälleen kahden lastan muuttaessa pois kotoa, kertoo psykologi Jaakko Sahimaa.

Psykologi Jaakko Sahimaa pitää parillinen.fi-blogia ja toimii myös Suomen suurimman nuorille suunnatun parisuhdetapahtuman organisaattorina.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

 • Millaiset TE-palvelut auttaisivat sinua saamaan työpaikan? Kerro meille

  Mitkä seikat vaikeuttavat tai estävät työllistymistäsi?

  Millaisia kokemuksia sinulla on TE-toimiston palveluista? Millainen palvelu tai koulutus edistäisi tai on edistänyt sinun työllistymistäsi? Mitkä seikat vaikeuttavat tai estävät työllistymistäsi? Oletko saanut palautetta työnantajalta työnhausta? Jos olet itse työnantaja, mitä kautta haet uusia työntekijöitä? Kotkassa tehtiin toimintatutkimus työttömien työnhakijoiden kanssa.

 • Hartauspuhujat joulukuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat joulukuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Hartauspuhujat marraskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat marraskuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset lokakuussa

  Jumalanpalvelukset lokakuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset lokakuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.