Hyppää pääsisältöön

Elätkö parisuhteessa, monisuhteessa vai sinkkuna? Miksi?

Miksi olet parisuhteessa, miksi et?
Miksi olet parisuhteessa, miksi et? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle parisuhde,avioliitot,avoliitto

Miksi olet parisuhteessa, miksi et? Mitä toivot parisuhteelta? Minkälaisissa tilanteissa parisuhteesi on ollut lujilla, milloin se on ollut parhaimmillaan? Mitä olet oppinut parisuhteissasi? Mistä syntyy riitoja? Miten niitä ratkotaan? Päättyikö suhde eroon, miksi?

Rakastuminen kestää parisuhteesta riippuen yhdestä vuodesta kahteen. Terveen parisuhteen kuuluu kulkea eteenpäin ja kehittyä syvemmälle tasolle.

Tutkimusten mukaan neljännes parisuhteessa elävistä suomalaisista kokee yksinäisyyttä parisuhteessa.

- Ihmisten sitoutuminen toisiinsa synnyttää keskinäistä luottamusta. Se johtaa arvostukseen ja kunnioitukseen. Sitä kautta syntyy parisuhteen keskinäinen yhteys ja kaikki hyvä parisuhteeseen, sanoo psykologi Jaakko Sahimaa.

Tutkimuksissa tunnistetaan tiettyjä vaiheita pitkissä parisuhteissa.

- Nähdään, että kahdeksan vuoden yhdessäolon jälkeen tulee haastava vaihe. Myös pikkulapsivaihe ja ruuhkavuodet voivat pistää parisuhteen lujille. Kotipesän tyhjentyminen on yksi vaihe, kun kumppanit jäävät jälleen kahden lastan muuttaessa pois kotoa, kertoo psykologi Jaakko Sahimaa.

Psykologi Jaakko Sahimaa pitää parillinen.fi-blogia ja toimii myös Suomen suurimman nuorille suunnatun parisuhdetapahtuman organisaattorina.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

  • Jumalanpalvelukset elokuussa

    Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset elokuussa 2021

    Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

  • Hartauspuhujat elokuussa

    Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2021

    Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.