Hyppää pääsisältöön

Elätkö parisuhteessa, monisuhteessa vai sinkkuna? Miksi?

Miksi olet parisuhteessa, miksi et?
Miksi olet parisuhteessa, miksi et? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle parisuhde,avioliitot,avoliitto

Miksi olet parisuhteessa, miksi et? Mitä toivot parisuhteelta? Minkälaisissa tilanteissa parisuhteesi on ollut lujilla, milloin se on ollut parhaimmillaan? Mitä olet oppinut parisuhteissasi? Mistä syntyy riitoja? Miten niitä ratkotaan? Päättyikö suhde eroon, miksi?

Rakastuminen kestää parisuhteesta riippuen yhdestä vuodesta kahteen. Terveen parisuhteen kuuluu kulkea eteenpäin ja kehittyä syvemmälle tasolle.

Tutkimusten mukaan neljännes parisuhteessa elävistä suomalaisista kokee yksinäisyyttä parisuhteessa.

- Ihmisten sitoutuminen toisiinsa synnyttää keskinäistä luottamusta. Se johtaa arvostukseen ja kunnioitukseen. Sitä kautta syntyy parisuhteen keskinäinen yhteys ja kaikki hyvä parisuhteeseen, sanoo psykologi Jaakko Sahimaa.

Tutkimuksissa tunnistetaan tiettyjä vaiheita pitkissä parisuhteissa.

- Nähdään, että kahdeksan vuoden yhdessäolon jälkeen tulee haastava vaihe. Myös pikkulapsivaihe ja ruuhkavuodet voivat pistää parisuhteen lujille. Kotipesän tyhjentyminen on yksi vaihe, kun kumppanit jäävät jälleen kahden lastan muuttaessa pois kotoa, kertoo psykologi Jaakko Sahimaa.

Psykologi Jaakko Sahimaa pitää parillinen.fi-blogia ja toimii myös Suomen suurimman nuorille suunnatun parisuhdetapahtuman organisaattorina.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Jumalanpalvelukset heinäkuussa

  Jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.