Hyppää pääsisältöön

”Keski-ikäisiltä sediltä sallitaan löysää analyysia” – kansanedustaja Ozan Yanar ja näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila ihmettelevät ikään liittyviä asenteita

Mari Rantasila ja Ozan Yanar
Mari Rantasila ja Ozan Yanar Kuva: Johanna Aulén Mari Rantasila,Ozan Yanar

Onko ihminen milloinkaan oikean ikäinen? Miksi elokuvissa ja sarjoissa ei näy yli 40-vuotiaita naisia? KulttuuriCocktailin vieraana nuorena politiikkaan tiensä raivannut kansanedustaja Ozan Yanar sekä näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila, joka on kyllästynyt naisnäyttelijöiden parasta ennen -päivään.

Kansanedustaja Ozan Yanar on nuorin Helsingistä valittu kansanedustaja. Hän pääsi eduskuntaan 27-vuotiaana. Yanarin mukaan Suomessa nuoruus ei estä politiikkaan pääsemistä, mutta joissain keskustelussa ”pojittelua” tulee yllättäen yleisöltä. Esimerkiksi A-studion ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun jälkeen Yanar sai kommenttia, jossa kysyttiin, että ”mitä sä pikkupoika tiedät näistä.” Yanar ihmettelee asetelmaa, jossa vanhempi kollega on aina parempi asiantuntija.

– Välillä näkee, että keski-ikäiset sedät pääsevät tosi helpolla. Sieltä tulee löysää kommenttia, löysää yhteiskunnallista analyysia ja silti heitä pidetään automaattisesti asiantuntijoina.

Mari Rantasilan kokemus teatteri- ja elokuvamaailmasta on päinvastainen. Siellä yli 45-vuotiaat naiset muuttuvat näkymättömiksi. Rantasila on ottanut asian esiin esimerkiksi Jussi-gaalan kiitospuheessaan vuonna 2016. Asia ei ole parissa vuodessa muuttunut vaikka tilausta olisi.

– Tulee paljon palautetta yleisöltä siitä, että halutaan nähdä myös vanhempia naisia päärooleissa ja tekijöinä, myös yhteiskunnallisissa asioissa, ei vaan äiteinä tai mummoina.

Lataa koko keskustelu podcastina tai kuuntele Yle Areenasta.