Hyppää pääsisältöön

Nettiä ikä kaikki -kampanja innosti yritykset auttamaan – tuloksena nettiopas senioreille, neuvontaa kasvokkain ja saavutettavuustalkoot

Nainen opettaa vanhemmalle miehelle tabletin käyttöä.
Nettiä ikä kaikki -kampanja on innostanut monia tutustumaan uusiin digipalveluihin. Nainen opettaa vanhemmalle miehelle tabletin käyttöä. Kuva: Katja Solla Nettiä ikä kaikki

Monet yritykset ovat osallistuneet Nettiä ikä kaikki -haastepotin kasvattamiseen kannustamalla yhteistyökumppaneitaan, työntekijöitään ja asiakkaitaan mukaan digitalkoisiin. Sen lisäksi on lanseerattu Saavutettavuustalkoot-kampanja, kerrottu senioreille tekoälyn mahdollisuuksista sekä koottu digiopas nettiasioinnin tueksi.

Turkulainen Sofokus, joka tarjoaa digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijapalveluita yrityksille, halusi ehdottomasti osallistua Nettiä ikä kaikki -kampanjaan.

– Olemme työskennelleet digitaalisuuden parissa pian 20 vuotta, joten koimme kansalaisvelvollisuudeksemme vastata Ylen haasteeseen, kertoo Sofokus-konsernin toimitusjohtaja Teemu Malinen.

Sofokus otti osaa haasteeseen toteuttamalla Senioreiden nettioppaan, joka opastaa lukijan verkkopalveluiden maailmaan ja avaa sitä, millaisia mahdollisuuksia verkossa piilee. Osana oppaan julkistusta Sofokuksen työntekijät jalkautuivat palvelutaloihin opastamaan asukkaita verkon käytössä, ihan kädestä pitäen. Seniorien nettioppaan voi ladata Sofokuksen sivuilta.

Seniorit istuvat katsomassa esitystä verkkopalveluiden hyödyistä.
Sofokus järjesti turkulaisessa palvelutalossa koulutuspäivän digipalveluiden käytöstä. Seniorit istuvat katsomassa esitystä verkkopalveluiden hyödyistä. Kuva: Lauriina Holmström Nettiä ikä kaikki

– Vaikka emme voi jalkautua jokaiseen palvelutaloon ja vanhainkotiin, voimme edistää digitasa-arvoa toteuttamalla käytettävyydeltään timanttisia verkkopalveluita, joita kaikki käyttävät sujuvasti digitaidoista riippumatta, kertoo Sofokuksen brändivastaava Lauriina Holmström.

Pankit mukana digitaitojen kehittämisessä

Ylen Nettiä ikä kaikki -haastekampanjassa on muutaman viikon aikana opetettu jo yli 600:lle henkilölle verkkopankkitunnuksilla tunnistautumista. Näin omien asioiden hoito onnistuu helpommin.

Nettiä ikä kaikki -kampanjan aihepiiri koskettaa läheisesti myös pankkeja. Kampanjaan mukaan lähtemisen kokivat erityisen tärkeäksi Aktia, Nordea, Danske Bank, OP sekä S-Pankki.

Nainen näppäilee puhelimella verkkopankkisovellusta.
Verkkopankkitunnusten käyttö on hyödyllinen digitaito. Nainen näppäilee puhelimella verkkopankkisovellusta. Kuva: Ilmari Fabritius Nettiä ikä kaikki,vanhuus,diplomi-insinöörit,Verkkopankki

Nettiä ikä kaikki -kampanjan yhteydessä Aktia testasi osassa konttoreistaan uutta palvelukonseptia. Erikseen varattavalla ajalla perehdytään asiakasneuvojan kanssa esimerkiksi verkkopankin ja maksukorttien käyttöön tai sähköiseen tunnistautumiseen.

Palvellakseen eri käyttäjäryhmiä Aktia pyrkii jatkuvasti kehittämään uusia palveluja ja digitaalisia ratkaisuja.

– Meillä on myös ollut jo vuosia käytössä erityinen versio verkkopankista, jossa ominaisuuksia on karsittu ja esimerkiksi fonttikokoa voi muuttaa käytön helpottamiseksi, Aktian henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Merja Sergelius kertoo.

Kuvassa Aktian henkilöliiketoiminnasta vastaava johtaja Merja Sergelius
Aktian Merja Sergelius kertoo pankin testaavan uutta digiopastusta tarjoavaa palvelukonseptia. Kuvassa Aktian henkilöliiketoiminnasta vastaava johtaja Merja Sergelius Kuva: © 2017 Tim Maher Nettiä ikä kaikki

Nordea taas on tarjonnut digineuvontaa senioriasiakkaille erilaisissa tapahtumissa ja Digi Pop Up -pisteillä. Myös Nordean konttoreissa neuvojat auttavat ja opastavat kädestä pitäen digiasioissa. Lähin Nordean digiopastustapahtuma löytyy tästä listasta, joka kokoaa loppuvuoden 2018 tapahtumat.

– Palvelumme on tehty mahdollisimman helppokäyttöisiksi eri ikäryhmille. Päätimme vuonna 2018 panostaa erityisesti senioreiden digineuvontaan ja olemme järjestäneet jo toistasataa opastustapahtumaa kirjastoissa, palvelutaloissa ja kauppakeskuksissa eri puolilla Suomea, Nordean liiketoimintajohtaja Sari Tempakka sanoo.

Danske Bank, OP ja S-Pankki ovat omalta osaltaan vieneet kampanjan viestiä eteenpäin kehottamalla työntekijöitään ja asiakkaitaan auttamaan läheisiään digitaitojen opettelussa.

Saavutettavuustalkoot tuovat verkkopalvelut yhä useamman saataville

Teknologia- ja designyritys Eficode lähti mukaan Nettiä ikä kaikki -kampanjaan lanseeramalla Saavutettavuustalkoot-kampanjan. Sen avulla Eficode haastaa yritykset kiinnittämään huomiota digitaalisten palveluiden saavutettavuuteen.

– Palveluiden käyttäjien kouluttaminen ja taitojen kehittäminen ei riitä, jos palvelu on jo alun perin vaikeakäyttöinen ja saavutettavuus on laiminlyöty, Eficoden tutkimusjohtaja Raino Vastamäki toteaa.

Osana kampanjaa Eficode lähettää alkusyksystä julkaistavan saavutettavuusoppaansa isolle joukolle suomalaisia yrityksiä sekä haastaa heidät mukaan saavutettavuustekoihin.

Graafinen kuvituskuva eri ihmisryhmistä, joita digilaitteiden saavutettavuus auttaa.
Eficoden #saavutettavuustalkoot-kampanjan tarkoitus kannustaa yrityksiä tekemään digi- ja verkkopalveluista saavutettavia kaikille. Graafinen kuvituskuva eri ihmisryhmistä, joita digilaitteiden saavutettavuus auttaa. Kuva: Eficode Nettiä ikä kaikki

– Saavutettavuustalkoiden tavoitteena on muistuttaa, että myös yksityisten palveluiden tulisi olla saavutettavia ja käytettäviä kaikille – myös ikäihmisille ja erilaisia rajoitteita omaaville käyttäjille. Parempi saavutettavuus tarkoittaa parempaa käyttökokemusta meille kaikille, tutkimusjohtaja Vastamäki huomauttaa.

Tekoäly kuuluu kaikille

Nettiä ikä kaikki -kampanjan avulla teknologiayritys IBM haluaa olla mukana kertomassa uudesta teknologiasta, kuten tekoälystä ja sen mahdollistamista edistysaskeleista myös ikääntyneille.

– Ylen kampanja on hieno ja ajankohtainen. Olemme iloisia, että saamme olla siinä mukana, kertoo IBM Suomen yhteiskunta- ja yliopistosuhteiden johtaja Maarit Palo.

Lapsi katselee Nao-robottia, jota ohjataan tekoälyn avulla.
Erilaisia tekoälyä hyödyntäviä robotteja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää monissa tehtävissä. Lapsi katselee Nao-robottia, jota ohjataan tekoälyn avulla. Nettiä ikä kaikki

Ikäihmisiä koskettavat erityisesti terveys- ja hyvinvointipalvelujen muutokset. Kampanjaan liittyen IBM jalkautuu pääkaupunkiseudulla palvelutaloon kertomaan, mitä tekoäly todella on, miten se toimii ja miten se tulevaisuudessa muuttaa hyvinvointipalveluja.

– Suomen väestö ikääntyy hurjaa vauhtia. Samalla uudet teknologiat muuttavat maailmaa ja tuovat uusia mahdollisuuksia. On tärkeää pitää huolta siitä, että jokainen iästä riippumatta voi pysyä mukana kehityksen kelkassa, Maarit Palo sanoo.

Koko Suomi tarvitsee digitaitoja

Nettiä ikä kaikki -kiertueen pysähtyessä Joensuussa teleoperaattori Elisa opasti Joensuun myymälöissään ikäihmisiä sähkökirjojen pariin. Elisa jatkaa digiopastustyötä Pohjois-Karjalassa jatkossakin olemalla mukana Digimpi Pohjois-Karjala -hankkeessa.

Matti Rönkä vastaa Joensuun kirjastolla kuulijoiden kysymyksiin.
Digitaidot sekä Matti Röngän keskustelutilaisuus kiinnostivat pohjoiskarjalaisia Nettiä ikä kaikki -kiertueella. Matti Rönkä vastaa Joensuun kirjastolla kuulijoiden kysymyksiin. Kuva: Elina Saunamäki Nettiä ikä kaikki

– Haluamme olla kaikenikäisten suomalaisten apuna digitalisoituvan maailman haltuunotossa. Siksi lähdimme mukaan myös Ylen tärkeään ja näkyvään kampanjaan, kertoo Elisan yritysvastuujohtaja Minna Kröger.

– Suomalaiset ottavat nyt isoin harppauksin käyttöön teknologiaa ja palvelut digitalisoituvat vauhdilla. Parhaimmillaan tämä mahdollistaa sen, että erilaiset käyttäjät, ikäihmiset mukaan lukien, voivat entistä helpommin hoitaa asioitaan. Jos taitoja ei opeteta tai niiden oppimista tueta, seurauksena voi kuitenkin olla eriarvoistumista ja jopa syrjäytymistä, Kröger jatkaa.

Parhaimmillaan palveluiden digitalisoituminen mahdollistaa sen, että erilaiset käyttäjät, ikäihmiset mukaan lukien, voivat entistä helpommin hoitaa asioitaan.― Elisan yritysvastuujohtaja Minna Kröger

Omia opastustapahtumia eri puolella Suomea ovat järjestäneet myös esimerkiksi teleoperaattori Telia ja ohjelmistoyritys Siili. Telian työntekijöiden vapaaehtoistyöohjelma YOUNITE vierailee säännöllisesti esimerkiksi vanhainkodeissa opastamassa, kuinka yhteydenpito läheisiin onnistuu mobiililaitteilla.

Nettiä ikä kaikki -kampanjaan liittyviä tapahtumia ja tempauksia ovat järjestäneet yrityksistä myös LähiTapiola, Fennia ja If.

Tärkeä aihe on innostanut myös muita organisaatioita ja järjestöjä viemään kampanjan viestiä eteenpäin. Esimerkiksi Eläkeliitto, SenioriVerkko, Akavan erityisalat, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, Turun Kauppakamari, Invalidiliitto, SAK ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ovat osallistuneet kampanjaan.


Nettiä ikä kaikki -kampanjassa suomalaiset opettivat läheisilleen yli 5000 digitaitoa. Auttaminen tietenkin jatkuu!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!