Hyppää pääsisältöön

Lähes kaikki meistä ovat läheistensä digitukena – kerro, mitä sinä olet opettanut ja tehdään apu näkyväksi!

Kuusikymppinen mies ja aikuinen tyttärensä kännykän äärellä: Tytär neuvoo isää.
Helsinkiläinen Vivian Nieminen auttaa isäänsä Nipa Niemistä, 64. Kuusikymppinen mies ja aikuinen tyttärensä kännykän äärellä: Tytär neuvoo isää. Kuva: Yle / Elina Saunamäki. Nettiä ikä kaikki

Nettiä ikä kaikki -kampanja ja sen haaste huipentuvat tänä viikonloppuna. Tuhansia digitaitoja on jo opetettu. Liity mukaan ja lisää jo opettamasi taito haasteen nettisivuille!

Sitä tekevät (melkein) kaikki: Suomen 35-65-vuotiaista neljä viidestä auttaa ainakin joskus läheisiään digitaitojen kanssa. Tämä selvisi Ylen Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta. Ahkerimpia auttajia ovat 35-50-vuotiaat: Heistä yli puolet auttaa läheisiään kuukausittain tai useammin.

Opetin äidin ottamaan screenshotin, äiti oppi tosi hyvin.― Nettiä ikä kaikki -haasteen osallistuja

Nettiä ikä kaikki -haasteeseen on viety jo tuhansia seniorielle opetettuja digitaitoja. Eniten ikäihmisille on opetettu digiajan perusasioita, kuten netin löytämistä uudesta älylaitteesta, sähköpostin käyttöä tai Yle Areenan käyttämistä.

Anna-Liisa Tilus opastaa seniorille kännykän käyttöä Rovaniemen kirjastossa.
Anna-Liisa Tilus osallistui Nettiä ikä kaikki -haasteeseen opettamalla senioreja Rovaniemellä. Anna-Liisa Tilus opastaa seniorille kännykän käyttöä Rovaniemen kirjastossa. Kuva: Yle Nettiä ikä kaikki

Osa senioreista hallitsee digimaailman alkeet paremmin kuin hyvin. Heille on opetettu haasteessa monia edistyneen käyttäjän taitoja.

Muun muassa tällaisia asioita on jo kirjattu Nettiä ikä kaikki -haasteeseen:

  • Opetin äidin ottamaan screenshotin, äiti oppi tosi hyvin. Äiti ei ollut ennen tiennyt mikä on screenshot.
  • Spotify-soittolistan kuunteleminen.
  • Opetin käyttämään palkka.fi-palvelua kotitalousvähennyksen saamiseksi siivoojan laskusta.
  • Google: kuvien synkronointi puhelimesta pilveen.
  • Tunnistautuminen erilaisiin ulkomaisiin palveluihin, kuten oopperatalojen suoratoistoihin ja niiden videoteekkeihin.
  • Pelaaminen tabletilla.
  • Opetin mummuani laittamaan Älä häiritse -tilan päälle yöaikaan :) Säädettiin se vielä asetuksista automaattiseksi, ettei tarvitse huolehtia unohtamisesta.

Lisää sinäkin opettamasi digitaito haasteen sivulle.

Voit valita neljästä valmiista tehtävästä - mutta ei huolta, jos oletkin opastanut läheistäsi ihan muussa taidossa: Kirjaa se vapaavalintaiseen viidenteen tehtävään.

Pienin askelin pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

Tabletti vanhuksen kädessä, ruudulla pasianssipeli.
Älylaitteilla ei hoideta vain pankkiasioita tai asiointia viranomaisten kanssa. Tabletti vanhuksen kädessä, ruudulla pasianssipeli. Kuva: CC0 Nettiä ikä kaikki

Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki suomalaiset: Opeta läheisillesi arjessa hyödyllinen digitaito – tai lisää haastepottiin jo opettamasi taito. Osallistu haasteeseen ja tee apu näkyväksi!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!