Hyppää pääsisältöön

Näin voit viljellä sieniä kotona

Miltä osterivinokas maistuu? Paljonko valoa sienet tarvitsevat? Ja miten usein satoa saa? Robin Libäck, itseoppinut sienitieteen asiantuntija, auttaa sinua pääsemään alkuun sienten viljelyssä kotona.

Osterivinokas on paras sieni aloittelijalle, kuuluu asiantuntijan neuvo. Ja sitten on valittava oikea lajike.

– Osterivinokkaita on erilaisia, mutta harmaa osterivinokas on hyvä. Se kasvaa aika aggressiivisesti, sanoo Libäck, joka asuu Österhankmossa Pohjanmaalla.

Parrakas mies hymyilee kameralle.
Robin Libäck osallistui Strömsön puutarhailtaan 7.6.2018. Parrakas mies hymyilee kameralle. Kuva: Yle / Siv Wester Strömsö,Sienten viljely

Makua Libäck kuvaa sekoitukseksi kanttarellia ja herkkusientä.

– Maku on miedompi kuin kanttarellin, mutta siinä on selvästi enemmän sienen makua kuin herkkusienessä.

Kaikki martat olivat jo ehtineet kerätä sienet

Itäaasialainen siitakesieni, joka on monille tuttu muun muassa japanilaisissa ruokalajeissa, on myös hyvin tavallinen viljeltävä sieni.

Lehtipuu – mainio kasvualusta

Sienten viljelemiseen omassa puutarhassa ei tarvita paljon. Koivut ja muut lehtipuut ovat hyvä kasvualusta sieniviljelmälle.

– Havupuut eivät toimi, niissä on liikaa luonnollisia sieniä torjuvia aineita, joiden vuoksi sienet eivät viihdy.

Mies istuu tuolissa. Vieressä on iso koivuhalko.
Sopiva tukki on reilun metrin mittainen. Mies istuu tuolissa. Vieressä on iso koivuhalko. Kuva: Yle / Siv Wester Strömsö,Sienten viljely

Ihanteellinen tukki on aika hiljattain kaadettu ja halkaisijaltaan noin 20 senttiä.

– Kahden kolmen viikon kuluttua voit ympätä siihen sieniä. Jos runko on tuore, sillä on enemmän vastustuskykyä, ja jos runko on vanha, se on luultavasti liian kuiva.

Tapita tukki

Poraa tukkiin reikiä 10 sentin välein. Sen jälkeen vain tapitat reiät niin kutsutuilla ymppitapeilla.

– Ne muistuttavat pieniä kalustetappeja. Iske tapit puuhun vasaralla ja peitä reiät mehiläisvahalla, Libäck neuvoo kotiviljelijää.

Vahalla on hyvin tärkeä tehtävä, koska se estää muita bakteereja pääsemästä puuhun.

Lähikuva koivurungosta.
Poratut reiät peitetään mehiläisvahalla bakteerien pitämiseksi loitolla. Lähikuva koivurungosta. Kuva: Yle / Siv Wester Sienten viljely,Strömsö

Sienten viljely ei ole kallis harrastus. Ei tarvitse kääntyä Leijonan luolan sijoittajien puoleen aloittaaksesi. Sienirihmastotapit yhteen tukkiin maksavat noin viisi euroa.

Varjo ja kosteus on tarpeen

Sienet viihtyvät varjoisissa paikoissa. Siksi tukit voi hyvin sijoittaa pensaan tai puun alle puutarhassa.

Mikäli tukki on liian kuiva, voit laittaa sen likoamaan.

– Jos tukki on paljon kevyempi, kun silloin kun aloit viljellä sieniä, on aika kastella se.

Korjaa sienisatoa viisi vuotta

Yksi ominaisuus on tärkeä tukkiviljelyssä – kärsivällisyys. Ensimmäisen sadon saamiseen voi mennä jopa vuosi, sieniasiantuntija sanoo.

Mutta vaiva palkitaan, mikäli jaksat odottaa vuoden, sillä voit saada satoa jopa viisi vuotta.

– Sieni jatkaa tukin hajottamista niin kauan kuin ravintoa riittää.

harmaita osterivinoikkaita korissa.
Harmaata osterivinokasta kasvaa myös villinä metsissämme. harmaita osterivinoikkaita korissa. Kuva: Yle / Siv Wester Strömsö

Kauden aikana voit saada satoa jopa kaksi kiloa. Määrä vaikuttaa ehkä pieneltä, mutta tilavuudeltaan määrä on suuri.

Viljely onnistuu myös sisällä

Sieniä voi viljellä myös lavankauluksessa. Täytä lavankaulus olkisilpulla. Sirottele olkiin ruista tai sahajauhoa ja sienirihmastoa. Kastele lavankaulusta ja odota ensimmäistä satoasi.

Asutko pienessä yksiössä? Ei hätää, tilanpuute ei ole estä sienten viljelyä. On olemassa pieniä sienille tarkoitettuja viljelylaatikoita, jotka mahtuvat keittiönpöydälle, mutta Robin Libäckin mukaan viljely onnistuu myös pienemmässä tukissa parvekkeella.

Sienimiehen perinteiset vinkit

Sienimies Österhankmosta ei hienostele keittiössä, kun on aika valmistaa osterivinokkaat. Mieluiten niistä syntyy perinteinen sienikastike.

– Pilko sienet, paista voissa sipulin kanssa, anna porista, lisää suolaa ja pippuria. Jos haluat juhlistaa vähän, lisää tilkkanen kermaa.

Tarjoile uusien perunoiden ja pihvin kanssa. Sen vaikeampaa ei sienten valmistamisen tarvitse olla.

Numeroita pyörittelevästä tradenomista tyyneksi viljelijäksi

Nykyisin Robin Libäck on sienten viljelijä, mutta hänen taustansa on ihan erilainen. Hän on koulutukseltaan tradenomi, mutta numerot, kirjanpito ja papereiden kääntely ei koskaan tuntunut ihan oikealta. Sienet hän löysi sattumalta.

– Minä ja tuleva vaimoni asuimme aiemmin Etelä-Suomessa. Olimme tottuneet siihen, että metsässä oli sieniä, varsinkin kanttarelleja.

Mutta kun Robin Libäck muutti takaisin Pohjanmaalle, metsät olivat tyhjät. Pettymys muuttui hetkessä luovuudeksi.

– Kaikki martat olivat jo ehtineet kerätä sienet, joten aloimme tutkia, miten niitä voisi viljellä itse, Libäck sanoo naureskellen.

Lisää ohjelmasta