Hyppää pääsisältöön

Kalle Kinnunen: Miehet vastaan naiset – ottelu joka ei lopu

Etäisessä galaksissa kauan kauan sitten eräs iäkäs mies, tai oikeastaan suuri joukko miehiä halusi osoittaa, että tasa-arvopuhe on mennyt liian pitkälle. Siksi siellä järjestettiin matsi, jossa otettaisiin kerralla selvää, onko mies vahvempaa ainesta kuin nainen.

Miesten mielestä naisten ei kannattanut urheilla, eikä missään tapauksessa väittää, että naisten urheilu olisi rinnastettavissa miesten urheiluun. Heidän mielestään naisen paikka oli makuuhuoneessa, synnyttämässä ja keittiössä.

Tuo paska satu ei ole satu, eikä tapahtumista edes ole kovin kauan.

Vuonna 1973 amerikkalainen entinen tennismestari Bobby Riggs kritisoi naisten tennistä. 55-vuotias Riggs, joka julisti olevansa ylpeästi ”sovinistisika”, esitti haasteen: hän voittaisi kenet tahansa naisen kentällä.

Dokumentti Battle of the Sexes kertoo ottelusta, jonka edellisen vuoden naisten maailmanmestari Billie Jean King ja Riggs pelasivat Teksasissa ja joka sai jopa 90 miljoonaa televisiokatsojaa ympäri maailmaa.

Tennisottelijat
Tennisottelijat Kuva: AP/Press Association Images Docventures

Tavallaan koko ottelu oli rationaalisesti ajateltuna järjetön.

Billie Jean King sanoo sen dokumentissakin: hän kieltäytyi ensin, koska hänellä ei ollut mitään voitettavaa. Hän oli ottelun aikaan 29-vuotias. Mitä sitten, jos hän peittoaisi 55-vuotiaan ukkelin? Ja mitä jos hän häviäisi?

Ottelupalkkio ja voittajan palkkio olivat kohtuullisia, mutta eivät valtavia.

Lopulta hän silti suostui.

”Kyse ei ole tennisottelusta, vaan siitä mitä se edustaa”, King tiivistää.

Paineet olivat kovat: hän on sanonut, että häviö ottelussa veisi tasa-arvokeskustelua taaksepäin puoli vuosisataa.

Tuona aikana naispelaajia kutsuttiin tytöiksi laatulehdissäkin.

Ottelua edelsi sanasota, jossa suupaltilla Riggsillä oli ylivoima. Hän vertasi tulevaa koitosta osuvasti nyrkkeilyotteluun. Sitä katsomaan saapui ykkösluokan julkkisyleisöä.

King kertoo suostumisensa syyksi sen, että oli kyseessä eräänlainen näytösottelu tai ei, se olisi osa taistelua, jossa alistetut ottavat kohtalonsa omiin käsiin. Tuona aikana naispelaajia kutsuttiin tytöiksi laatulehdissäkin.

”King ryntäilee kentällä”, Davis Cup -pelaaja Bobby Wilson kuvailee aikalaishaastattelussa. ”Ennen naiset olivat kentällä viehkeitä.”

Tennispelaaja
Tennispelaaja Kuva: AP/Press Association Images Docventures

Paljastavinta dokumentin esittämässä retrotodellisuudessa on epätoivo, jolla Riggsin kaltaiset ukot alleviivaavat valta-asemaansa. Mitä enemmän sitä korostetaan seksistisellä huumorilla, alistavilla puheilla ja epäreilulla pelillä, sitä keinotekoisemmalta se tuntuu.

”Mies on parempi ja aina kunkku”, Riggs sanoo kameralle.

Ei ole spoileri kertoa, että King pisti Riggsille lopulta jauhot suuhun kentällä. Symbolisesti voitto oli tietenkin tennistä tai urheilua suurempi asia.

Silti se ei tunnu miltään kliimaksilta, eikä tämä ole kritiikkiä James Erskinen ja Zara Hayesin dokumentille. Dokkari, joka päättyy kuviin Kingistä vastaanottamassa presidentti Barack Obamalta vapaudenmitalia, on inspiroiva ja optimistinen. Valitettavasti voimakkaimmat tehot liittyvät siihen, että niin vähän on muuttunut. Patriarkaatti on yhä enemmän kuin todellinen.

Tennisottelijat
Tennisottelijat Kuva: AP/Press Association Images Docventures

Vuoden 1973 tapahtumat kentällä nivoutuvat 1960-luvulla Yhdysvaltoja ravistelleeseen ja yhteiskuntaa uudistaneeseen kansalaisoikeusliikkeeseen ja esimerkiksi sikäläiseen aborttilainsäädäntöön. On ja ei ole sattumaa, että juuri vuonna 1973 Yhdysvaltojen korkein oikeus antoi ennakkopäätöksen abortin laillisuudesta.

Voimakkaaksi sivujuonteeksi nousee myös Kingin seksuaalisuus. Juuri 1970-luvun alussa hän hyväksyi olevansa lesbo ja joutui pelkäämään asian ja naisystävänsä paljastumista medialle, koska se ei olisi ollut ajan henkisessä ilmapiirissä ainoastaan henkilökohtainen kriisi vaan ongelma urheileville naisille yleensä.

Sankareita tarvitaan yhä.

Nihkeintä dokumentin kuvaamissa tapahtumissa ei ole Riggsin edustama asenne ja 1970-luvun ennakkoluulot vaan se, että vuonna 2018 Yhdysvalloissa käydään yhä ja entistä kiivaampaa keskustelua, pitäisikö abortti kieltää ja ovatko esimerkiksi unisex-vessat moraalittomia tai muuten vaan väärin. Sukupuolesta riippumatta homoseksuaalit huippu-urheilijat pysyvät useammin kaapissa kuin tulevat ulos.

Riggs sanoo virnistellen aikalaishaastatteluissa, että hän pitää naisista keittiössä ja makuuhuoneessa. Hän oli karikatyyri jo silloin, suosittu mutta hitusen yliampuva mediahahmo. Vuonna 2018 Yhdysvaltojen presidenttina on Donald Trump, mies joka sanoo ääneen paljon pahempaakin.

Sankareita tarvitaan yhä.

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Docventures