Hyppää pääsisältöön

Minulle urheilutavoite oli tarpeeksi kova, kun sen saavuttaminen tuntui puoliksi mahdottomalta

Ylen toimittaja Maria Jyrkäs
Juontaja Maria Jyrkäs Ylen toimittaja Maria Jyrkäs liikunta

Syksyllä 2010 olin merkittävästi ylipainoinen sohvaperuna. Juokseminen oli minulle mahdotonta, sillä pelkkä käveleminenkin sai minut puuskuttamaan raskaasti.

Syksyllä 2011 juoksin normaalipainoisena puolimaratonin.

Mitä siinä välissä tapahtui?

Aluksi yksinkertaisesti tuskastuin huonoon olooni, ja yhtenä parannusyrityksenä aloitin hetken päähänpistosta ryhmäliikunnan. Kun kuntoni oli kohentunut vähän, aloin käydä juoksulenkeillä. Juokseminen tosin oli aluksi niin hidasta, että kävelijät painelivat ohitse.

Juokseminen oli aluksi niin hidasta, että kävelijät painelivat ohitse.

Vähitellen vauhti kuitenkin kasvoi ja matkat pitenivät. Melko pian aloin haaveilla juoksutapahtumaan osallistumisesta. Halusin näyttää itselleni ja koko maailmalle, että pystyn sellaiseen, joka tuntui puoliksi mahdottomalta.

Asetin tavoitteekseni puolimaratonin. Visio tulevasta onnistumisesta oli mielessäni kristallinkirkas.

Toki harjoittelin paljon. En siinä määrin kuin ikänsä liikuntaa harrastaneet maratoonarit, mutta lähtötasooni nähden hurjasti.

Kunto koheni nopeasti, treeni toi minulle iloa, ja oli sanoinkuvaamattoman palkitsevaa tuntea itseni tekevän jotakin sellaista, jonka silloin 35-vuotiaana olin luullut olevan minulle vain nuoruudessa menetetty mahdollisuus.

Ylen toimittaja Maria Jyrkäs
Ylen toimittaja Maria Jyrkäs liikunta

Puolimaratonin juoksemisesta tuli minulle niin väkevä kiintopiste, että pian tunsin, että mikään mahti maailmassa ei estäisi minua tekemästä sitä.

Kun muutama päivä sitten tein taustahaastattelua aikuisiän tavoitteellisesta urheiluharrastuksesta, tunnistin haastateltavissa saman palon. Se on saanut heidät saavuttamaan suuria asioita, paljon suurempia kuin minun puolimaratonini.

Riina Saksa aloitti painonnoston lähes kylmiltään kolme vuotta sitten, ja on nyt masters-sarjan Suomen mestari.

Kristiina Kekäläinen puolestaan käynnisti vuosi sitten projektin, jonka tavoitteena oli läpäistä triathlonin puolimatka. Hän harjoitteli miehensä kanssa vuoden, ja tänä kesänä tavoite toteutui reilusti alle oman aikatavoitteen.

Heitä molempia vie eteenpäin halu kehittyä ja voittaa joko itsensä tai toiset. Kummallakin on taito pitää oma tavoite kirkkaana mielessä, jolloin jokainen pyöräilty työmatka tai koiran kanssa kävelty iltalenkki vie kohti päämäärää.

Suurin palkinto on läsnä joka päivä parempana vointina, itsetuntona ja elämän merkityksellisyytenä.

Voimakkain motivaattori kummallakin kuulostaa kuitenkin olevan se, että määrätietoinen urheilu kohentaa päivittäistä arkea.

En usko, että kukaan jaksaisi päivä, viikko, kuukausi tai vuosi toisensa jälkeen rakentaa elämäänsä vain yksittäisen kisatapahtuman ympärille.

Suurin palkinto on läsnä joka päivä parempana vointina, itsetuntona ja elämän merkityksellisyytenä.

Muistan sen itsekin. Mutta vasta myöhemmin olen ymmärtänyt, että kun uskalsin asettaa itselleni puoliksi mahdottomalta tuntuneen tavoitteen, uskalsin myös tavoitella itsetuntoa, omien voimien löytämistä ja parempaa elämää.

Se on paljon enemmän kuin muutama juoksutapahtuma.

Ylen toimittaja Maria Jyrkäs
Ylen toimittaja Maria Jyrkäs liikunta

Kun juoksin puolimaratonin, uskoni itseeni alkoi vähitellen palautua muillakin elämänalueilla.

Sain rohkeutta tavoitella muitakin lähes mahdottomalta tuntuneita asioita, jotka eivät liittyneet urheiluun. Siinä rytäkässä muuttuikin sitten todella moni elämän perusasia parempaan suuntaan.

Tällä hetkellä liikuntaan liittyvät tavoitteeni ovat hyvin pienet ja yksinkertaiset. Yritän viitsiä käydä kävelyllä silloin tällöin.

Nykyään tavoittelen muita puoliksi mahdottomilta tuntuvia asioita, kuten esimerkiksi sitä, että oppisin soittamaan kitaralla hyvin.

Sain rohkeutta tavoitella muitakin lähes mahdottomalta tuntuneita asioita, jotka eivät liittyneet urheiluun.

Mutta tunnustettava on… Kun nämä asiat ja muistot nyt monen vuoden jälkeen palasivat ajatuksiini, alkoi mielessä kyteä ajatuksenpoikanen.

Ehkä olisi taas kivaa tuntea endorfiinien pumppaus kehossa sen jälkeen, kun on juossut oman peruslenkkinsä ennätysaikaan, tai tajuta menevänsä kohti jotain sellaista, jonka luuli mahdottomaksi.

Jään miettimään, mikä olisi minulle tällä hetkellä puoliksi mahdottomalta tuntuva urheilutavoite.

Aikuisten tavoitteellisesta urheilun harrastamisesta keskustellaan Radio Suomen illassa maanantaina 10.9. klo 19-21. Maria Jyrkäksen vieraina ovat triathlonia harrastava urheilutoimittaja Kristiina Kekäläinen sekä crosfittaajasta painonnoston Suomen mestariksi itsensä aikuisiällä treenannut Riina Saksa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi