Hyppää pääsisältöön

Minulle urheilutavoite oli tarpeeksi kova, kun sen saavuttaminen tuntui puoliksi mahdottomalta

Ylen toimittaja Maria Jyrkäs
Juontaja Maria Jyrkäs Ylen toimittaja Maria Jyrkäs liikunta

Syksyllä 2010 olin merkittävästi ylipainoinen sohvaperuna. Juokseminen oli minulle mahdotonta, sillä pelkkä käveleminenkin sai minut puuskuttamaan raskaasti.

Syksyllä 2011 juoksin normaalipainoisena puolimaratonin.

Mitä siinä välissä tapahtui?

Aluksi yksinkertaisesti tuskastuin huonoon olooni, ja yhtenä parannusyrityksenä aloitin hetken päähänpistosta ryhmäliikunnan. Kun kuntoni oli kohentunut vähän, aloin käydä juoksulenkeillä. Juokseminen tosin oli aluksi niin hidasta, että kävelijät painelivat ohitse.

Juokseminen oli aluksi niin hidasta, että kävelijät painelivat ohitse.

Vähitellen vauhti kuitenkin kasvoi ja matkat pitenivät. Melko pian aloin haaveilla juoksutapahtumaan osallistumisesta. Halusin näyttää itselleni ja koko maailmalle, että pystyn sellaiseen, joka tuntui puoliksi mahdottomalta.

Asetin tavoitteekseni puolimaratonin. Visio tulevasta onnistumisesta oli mielessäni kristallinkirkas.

Toki harjoittelin paljon. En siinä määrin kuin ikänsä liikuntaa harrastaneet maratoonarit, mutta lähtötasooni nähden hurjasti.

Kunto koheni nopeasti, treeni toi minulle iloa, ja oli sanoinkuvaamattoman palkitsevaa tuntea itseni tekevän jotakin sellaista, jonka silloin 35-vuotiaana olin luullut olevan minulle vain nuoruudessa menetetty mahdollisuus.

Ylen toimittaja Maria Jyrkäs
Ylen toimittaja Maria Jyrkäs liikunta

Puolimaratonin juoksemisesta tuli minulle niin väkevä kiintopiste, että pian tunsin, että mikään mahti maailmassa ei estäisi minua tekemästä sitä.

Kun muutama päivä sitten tein taustahaastattelua aikuisiän tavoitteellisesta urheiluharrastuksesta, tunnistin haastateltavissa saman palon. Se on saanut heidät saavuttamaan suuria asioita, paljon suurempia kuin minun puolimaratonini.

Riina Saksa aloitti painonnoston lähes kylmiltään kolme vuotta sitten, ja on nyt masters-sarjan Suomen mestari.

Kristiina Kekäläinen puolestaan käynnisti vuosi sitten projektin, jonka tavoitteena oli läpäistä triathlonin puolimatka. Hän harjoitteli miehensä kanssa vuoden, ja tänä kesänä tavoite toteutui reilusti alle oman aikatavoitteen.

Heitä molempia vie eteenpäin halu kehittyä ja voittaa joko itsensä tai toiset. Kummallakin on taito pitää oma tavoite kirkkaana mielessä, jolloin jokainen pyöräilty työmatka tai koiran kanssa kävelty iltalenkki vie kohti päämäärää.

Suurin palkinto on läsnä joka päivä parempana vointina, itsetuntona ja elämän merkityksellisyytenä.

Voimakkain motivaattori kummallakin kuulostaa kuitenkin olevan se, että määrätietoinen urheilu kohentaa päivittäistä arkea.

En usko, että kukaan jaksaisi päivä, viikko, kuukausi tai vuosi toisensa jälkeen rakentaa elämäänsä vain yksittäisen kisatapahtuman ympärille.

Suurin palkinto on läsnä joka päivä parempana vointina, itsetuntona ja elämän merkityksellisyytenä.

Muistan sen itsekin. Mutta vasta myöhemmin olen ymmärtänyt, että kun uskalsin asettaa itselleni puoliksi mahdottomalta tuntuneen tavoitteen, uskalsin myös tavoitella itsetuntoa, omien voimien löytämistä ja parempaa elämää.

Se on paljon enemmän kuin muutama juoksutapahtuma.

Ylen toimittaja Maria Jyrkäs
Ylen toimittaja Maria Jyrkäs liikunta

Kun juoksin puolimaratonin, uskoni itseeni alkoi vähitellen palautua muillakin elämänalueilla.

Sain rohkeutta tavoitella muitakin lähes mahdottomalta tuntuneita asioita, jotka eivät liittyneet urheiluun. Siinä rytäkässä muuttuikin sitten todella moni elämän perusasia parempaan suuntaan.

Tällä hetkellä liikuntaan liittyvät tavoitteeni ovat hyvin pienet ja yksinkertaiset. Yritän viitsiä käydä kävelyllä silloin tällöin.

Nykyään tavoittelen muita puoliksi mahdottomilta tuntuvia asioita, kuten esimerkiksi sitä, että oppisin soittamaan kitaralla hyvin.

Sain rohkeutta tavoitella muitakin lähes mahdottomalta tuntuneita asioita, jotka eivät liittyneet urheiluun.

Mutta tunnustettava on… Kun nämä asiat ja muistot nyt monen vuoden jälkeen palasivat ajatuksiini, alkoi mielessä kyteä ajatuksenpoikanen.

Ehkä olisi taas kivaa tuntea endorfiinien pumppaus kehossa sen jälkeen, kun on juossut oman peruslenkkinsä ennätysaikaan, tai tajuta menevänsä kohti jotain sellaista, jonka luuli mahdottomaksi.

Jään miettimään, mikä olisi minulle tällä hetkellä puoliksi mahdottomalta tuntuva urheilutavoite.

Aikuisten tavoitteellisesta urheilun harrastamisesta keskustellaan Radio Suomen illassa maanantaina 10.9. klo 19-21. Maria Jyrkäksen vieraina ovat triathlonia harrastava urheilutoimittaja Kristiina Kekäläinen sekä crosfittaajasta painonnoston Suomen mestariksi itsensä aikuisiällä treenannut Riina Saksa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.