Hyppää pääsisältöön

Ikimetsän vieras istahtaa kannoksi kantojen joukkoon

Ikimetsä on vuonna 1980 valmistunut poeettinen kertomus suomalaisesta metsästä, eläimistä ja kasveista, jotka elävät uhattuina yhä pienenevissä erämaasaarekkeissa.

Monet sodat on käyty, monet hallitsijat kaatuneet, monet sukupolvet hävinneet ihmisten historiassa, mutta puuvanhuksille se on ollut vain yksi elämä.― Ikimetsä-dokumentista

Ilkka Heikkisen käsikirjoittama ja Leena Paavosen ohjaama dokumenttielokuva Ikimetsä on satumainen retki aarniometsän syleilyyn. Se on myös haikea muistutus siitä, kuinka metsäteollisuus on hävittänyt Suomen luonnontilaiset erämaat lähes olemattomiin.

Ikimetsässä noustaan vedestä maalle, käydään läpi metsän synnyn vaiheet ja kuljetaan salojen ja soiden poikki aina tunturin laelle saakka.

Runollisen kerrontansa ohessa dokumentti avaa metsän ekosysteemiä ja pohtii, kuinka ihmisen väliintulo järkyttää muutoin täydellistä, hienovaraista järjestystä, ja kuinka luonnon talouskäyttö syrjäyttää kasvien ja eläinten suojelun.

“On vaikeata puolustaa sellaista, jota ei voi mitata rahassa”, dokumentissa todetaan. “Tunteille, kokemuksille ja mielihyvälle ei voi määrätä hintaa.”

Ikimetsä on rakkaudentunnustus aarniometsille ja kaihoisa pyyntö niiden suojelemiseksi.

Karpaloita.
Karpaloita. Kuva: Yle kuvanauha karpalo (luonnonmarjat)
Metsämyyrä.
Metsämyyrä. Kuva: Yle kuvanauha metsämyyrä
Koivunpunikkitatti.
Koivunpunikkitatti. Kuva: Yle kuvanauha Koivunpunikkitatti

Ohjelmaa on kuvattu muun muassa Oulangan kansallispuistossa, Salamanperän luonnonpuistossa, Saarijärvellä, Ähtärin eläinpuistossa, Rukalla ja Pyhä-Häkin kansallispuistossa.

Suomen aarniometsät

Aarniometsä on vanha, luonnontilainen metsä.

Suomesta aarniometsät ovat lähes kadonneet. Maan metsäpinta-alasta niitä on reilusti alle 5 prosenttia, josta vain puolet on suojeltua aluetta muiden kohteiden ollessa jatkuvan hakkuu-uhan alla.

Vanhojen metsien sirpaloitumisen ja kokonaispinta-alan pienenemisen seurauksena suuri joukko niiden tunnusomaisesta eläin- ja kasvilajistosta on uhanalaistunut tai jo hävinnyt.

Valtaosa Suomen jäljellä olevista aarniometsistä sijaitsee itärajan tuntumassa ns. Vihreällä vyöhykkeellä (The Green Belt of Fennoscandia), Itä-Suomen, Oulun ja Lapin läänien valtionmailla.

Lähde: Luonto-Liitto

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto