Hyppää pääsisältöön

Ikimetsän vieras istahtaa kannoksi kantojen joukkoon

Ikimetsä on vuonna 1980 valmistunut poeettinen kertomus suomalaisesta metsästä, eläimistä ja kasveista, jotka elävät uhattuina yhä pienenevissä erämaasaarekkeissa.

Monet sodat on käyty, monet hallitsijat kaatuneet, monet sukupolvet hävinneet ihmisten historiassa, mutta puuvanhuksille se on ollut vain yksi elämä.― Ikimetsä-dokumentista

Ilkka Heikkisen käsikirjoittama ja Leena Paavosen ohjaama dokumenttielokuva Ikimetsä on satumainen retki aarniometsän syleilyyn. Se on myös haikea muistutus siitä, kuinka metsäteollisuus on hävittänyt Suomen luonnontilaiset erämaat lähes olemattomiin.

Ikimetsässä noustaan vedestä maalle, käydään läpi metsän synnyn vaiheet ja kuljetaan salojen ja soiden poikki aina tunturin laelle saakka.

Runollisen kerrontansa ohessa dokumentti avaa metsän ekosysteemiä ja pohtii, kuinka ihmisen väliintulo järkyttää muutoin täydellistä, hienovaraista järjestystä, ja kuinka luonnon talouskäyttö syrjäyttää kasvien ja eläinten suojelun.

“On vaikeata puolustaa sellaista, jota ei voi mitata rahassa”, dokumentissa todetaan. “Tunteille, kokemuksille ja mielihyvälle ei voi määrätä hintaa.”

Ikimetsä on rakkaudentunnustus aarniometsille ja kaihoisa pyyntö niiden suojelemiseksi.

Karpaloita.
Karpaloita. Kuva: Yle kuvanauha karpalo (luonnonmarjat)
Metsämyyrä.
Metsämyyrä. Kuva: Yle kuvanauha metsämyyrä
Koivunpunikkitatti.
Koivunpunikkitatti. Kuva: Yle kuvanauha Koivunpunikkitatti

Ohjelmaa on kuvattu muun muassa Oulangan kansallispuistossa, Salamanperän luonnonpuistossa, Saarijärvellä, Ähtärin eläinpuistossa, Rukalla ja Pyhä-Häkin kansallispuistossa.

Suomen aarniometsät

Aarniometsä on vanha, luonnontilainen metsä.

Suomesta aarniometsät ovat lähes kadonneet. Maan metsäpinta-alasta niitä on reilusti alle 5 prosenttia, josta vain puolet on suojeltua aluetta muiden kohteiden ollessa jatkuvan hakkuu-uhan alla.

Vanhojen metsien sirpaloitumisen ja kokonaispinta-alan pienenemisen seurauksena suuri joukko niiden tunnusomaisesta eläin- ja kasvilajistosta on uhanalaistunut tai jo hävinnyt.

Valtaosa Suomen jäljellä olevista aarniometsistä sijaitsee itärajan tuntumassa ns. Vihreällä vyöhykkeellä (The Green Belt of Fennoscandia), Itä-Suomen, Oulun ja Lapin läänien valtionmailla.

Lähde: Luonto-Liitto

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto