Hyppää pääsisältöön

Irokeesikampaus ja niittitakki opettivat Jarkko Martikaiselle, kuinka erilaisuus johtaa hyljeksintään

Jarkko Martikainen kirjoittaa nimikirjoitusta.
Jarkko Martikainen jakaa nimmareita mielellään faneilleen. Jarkko Martikainen kirjoittaa nimikirjoitusta. Kuva: Yle / Tero Ylioja Jarkko Martikainen

Jarkko Martikaisen uusi musiikki kertoo ihmisyydestä, ja hän haluaa muutenkin puhua myötäelämisen tärkeydestä. Hän on itse kokenut, kuinka helposti ihmiset tuomitsevat toisiaan.

Jarkko Martikaisen mielestä ihmisyyden ja inhimillisyyden kiteytys löytyy Raamatusta.

– Aikoinaan on laitettu nasaretilaisen Jeesuksen suuhun, että tulisi vaikeissakin paikoissa pyrkiä kohtelemaan muita niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan. Ajatus kiteyttää ihmisyyden ja inhimillisyyden kaikkein kauneimman perustan, Jarkko Martikainen sanoo.

Kiteytyksen toteuttaminen muuttaisi hänestä kaiken.

– Kaikki turha torailu ja pommien kylväminen ja se, että joku haluaa napata tikkarin lapsen suusta, loppuisivat välittömästi, hän sanoo Radio Suomen Illassa.

Martikainen painottaa myötäelämisen kykyä ja tukiverkkoja. Hän uskoo, että jokainen ihminen voi nurkkaan ajettuna tehdä elämässään traagisen virheen.

Ihmisyyden teema kuuluu Martikaisen mukaan hänen uudessa musiikissaan. Mies on juuri julkaissut toisen albumin Luotetut miehet -yhtyeensä kanssa. Levyn nimi – Aina auki – kuulostaa arkisemmalta kuin soolouralla julkaistujen levyjen Rakkaus (2006), Toivo (2009) ja Usko (2011).

Nuori oireilee, jos ihmiset alkavat räkiä päin

Yhdenmukaisuuden paineisiin Jarkko Martikainen sanoo törmänneensä teininä. Hän kertoo, että 14-vuotiaana hänellä ja ystävällään Villellä oli hiuksissa irokeesit ja päällä niittitakit.

– Se ei ollut paras mahdollinen valinta, kun lähti kaupungille, koska olimme ihan samaa paarialuokkaa kuin Kajaanin romanit ja spurgut.

– Yhtälö häiritsi minua silloin. Jouduin kummastelemaan, miksi meidän kaikkien pitäisi pukeutua yhteneväisiin asuihin ja leikkiä olevamme samanlaisia. Kehtaako ihminen olla se, joka on, on vaikea kysymys. Nuori oireilee helpommin, jos ihmiset alkavat räkiä päin ja karsastaa häntä, Martikainen pohtii.

Martikaisen patologi-isä neuvoo: Ottakaa elämästä ilo irti, tehkää vaikka virheitä!

Jarkko Martikainen sanoo haastattelussa olevansa tyytyväinen elämäänsä. Hän kokee saaneensa tehdä sitä, mitä haluaa.

Ammatinvalinnassa hän ei vanhempiaan kuunnellut, mutta lääkärivanhemmat eivät ole poikaansa moittineet. Isä on kuitenkin kehottanut Martikaista olemaan kiitollinen.

"Oletko muistanut olla onnellinen?" kertoo Martikainen isänsä tivanneen häneltä jo 15 vuotta sitten. Isän mielestä onnellinen ja kiitollinen pitäisi olla joka päivä.

Isä haluaisi Martikaisen mukaan joskus levittää samaa viestiä muillekin oman työpäivänsä jälkeen,

– Ottakaa elämästä ilo irti, tehkää vaikka virheitä, mutta tehkää jotakin!

Martikaisen isä tietää, että pian jokainen voi maata hänen tai jonkun hänen kollegansa edessä pöydällä. Isä on patologi.

Elämänohjeita Martikainen löytää myös runoilija Eino Leinolta.

"Paras aina ois sointunsa sommittaa
kuin oisi se viimeisemme."
(Laulajan laulu,1898)

– Niin se kannattaisi tehdä, niin minä olen pyrkinyt tekemään, lokakuussa 48 vuotta täyttävä Martikainen sanoo.

Kaksi lappua, joissa Jarkko Martikaisen nimikirjoitukset.
Jarkko Martikainen on tottunut nimikirjoitusten jakaja. Kaksi lappua, joissa Jarkko Martikaisen nimikirjoitukset. Kuva: Yle / Tero Ylioja Jarkko Martikainen,allekirjoitus,Yle Radio Suomi

Nimikirjoitusten jako ei sujunut menestyksen alkuaikoina

Jarkko Martikainen on maistanut menestystä koko aikuisikänsä, aluksi YUP-yhtyeen riveissä.

Kun nimikirjoituksen pyytäjiä alkoi ilmestyä 1990-luvun alussa, hän kieltäytyi. Punkissa ei hänen mielestään voinut olla tähtikulttia, mutta hän sanoo huomanneensa, että kieltäytyminen nimikirjoituksen antamisesta suututti ihmisiä.

Nykyisin hän on tottunut ajatukseen, että nimikirjoitus voi tuoda pyytäjälle iloa.


Jarkko Martikainen vieraili Radio Suomen Illassa Olga Ketosen vieraana. Kuuntele koko keskustelu Areenassa.

Katso SuomiLOVE-video: Valssi tanssitaidottomille.
Katso SuomiLOVE-video: Jarkko Martikaisen Pelle Miljoona –cover on mieletön energiapommi (Rakastava voima)

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi