Hyppää pääsisältöön

Irokeesikampaus ja niittitakki opettivat Jarkko Martikaiselle, kuinka erilaisuus johtaa hyljeksintään

Jarkko Martikainen kirjoittaa nimikirjoitusta.
Jarkko Martikainen jakaa nimmareita mielellään faneilleen. Jarkko Martikainen kirjoittaa nimikirjoitusta. Kuva: Yle / Tero Ylioja Jarkko Martikainen

Jarkko Martikaisen uusi musiikki kertoo ihmisyydestä, ja hän haluaa muutenkin puhua myötäelämisen tärkeydestä. Hän on itse kokenut, kuinka helposti ihmiset tuomitsevat toisiaan.

Jarkko Martikaisen mielestä ihmisyyden ja inhimillisyyden kiteytys löytyy Raamatusta.

– Aikoinaan on laitettu nasaretilaisen Jeesuksen suuhun, että tulisi vaikeissakin paikoissa pyrkiä kohtelemaan muita niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan. Ajatus kiteyttää ihmisyyden ja inhimillisyyden kaikkein kauneimman perustan, Jarkko Martikainen sanoo.

Kiteytyksen toteuttaminen muuttaisi hänestä kaiken.

– Kaikki turha torailu ja pommien kylväminen ja se, että joku haluaa napata tikkarin lapsen suusta, loppuisivat välittömästi, hän sanoo Radio Suomen Illassa.

Martikainen painottaa myötäelämisen kykyä ja tukiverkkoja. Hän uskoo, että jokainen ihminen voi nurkkaan ajettuna tehdä elämässään traagisen virheen.

Ihmisyyden teema kuuluu Martikaisen mukaan hänen uudessa musiikissaan. Mies on juuri julkaissut toisen albumin Luotetut miehet -yhtyeensä kanssa. Levyn nimi – Aina auki – kuulostaa arkisemmalta kuin soolouralla julkaistujen levyjen Rakkaus (2006), Toivo (2009) ja Usko (2011).

Nuori oireilee, jos ihmiset alkavat räkiä päin

Yhdenmukaisuuden paineisiin Jarkko Martikainen sanoo törmänneensä teininä. Hän kertoo, että 14-vuotiaana hänellä ja ystävällään Villellä oli hiuksissa irokeesit ja päällä niittitakit.

– Se ei ollut paras mahdollinen valinta, kun lähti kaupungille, koska olimme ihan samaa paarialuokkaa kuin Kajaanin romanit ja spurgut.

– Yhtälö häiritsi minua silloin. Jouduin kummastelemaan, miksi meidän kaikkien pitäisi pukeutua yhteneväisiin asuihin ja leikkiä olevamme samanlaisia. Kehtaako ihminen olla se, joka on, on vaikea kysymys. Nuori oireilee helpommin, jos ihmiset alkavat räkiä päin ja karsastaa häntä, Martikainen pohtii.

Martikaisen patologi-isä neuvoo: Ottakaa elämästä ilo irti, tehkää vaikka virheitä!

Jarkko Martikainen sanoo haastattelussa olevansa tyytyväinen elämäänsä. Hän kokee saaneensa tehdä sitä, mitä haluaa.

Ammatinvalinnassa hän ei vanhempiaan kuunnellut, mutta lääkärivanhemmat eivät ole poikaansa moittineet. Isä on kuitenkin kehottanut Martikaista olemaan kiitollinen.

"Oletko muistanut olla onnellinen?" kertoo Martikainen isänsä tivanneen häneltä jo 15 vuotta sitten. Isän mielestä onnellinen ja kiitollinen pitäisi olla joka päivä.

Isä haluaisi Martikaisen mukaan joskus levittää samaa viestiä muillekin oman työpäivänsä jälkeen,

– Ottakaa elämästä ilo irti, tehkää vaikka virheitä, mutta tehkää jotakin!

Martikaisen isä tietää, että pian jokainen voi maata hänen tai jonkun hänen kollegansa edessä pöydällä. Isä on patologi.

Elämänohjeita Martikainen löytää myös runoilija Eino Leinolta.

"Paras aina ois sointunsa sommittaa
kuin oisi se viimeisemme."
(Laulajan laulu,1898)

– Niin se kannattaisi tehdä, niin minä olen pyrkinyt tekemään, lokakuussa 48 vuotta täyttävä Martikainen sanoo.

Kaksi lappua, joissa Jarkko Martikaisen nimikirjoitukset.
Jarkko Martikainen on tottunut nimikirjoitusten jakaja. Kaksi lappua, joissa Jarkko Martikaisen nimikirjoitukset. Kuva: Yle / Tero Ylioja Jarkko Martikainen,allekirjoitus,Yle Radio Suomi

Nimikirjoitusten jako ei sujunut menestyksen alkuaikoina

Jarkko Martikainen on maistanut menestystä koko aikuisikänsä, aluksi YUP-yhtyeen riveissä.

Kun nimikirjoituksen pyytäjiä alkoi ilmestyä 1990-luvun alussa, hän kieltäytyi. Punkissa ei hänen mielestään voinut olla tähtikulttia, mutta hän sanoo huomanneensa, että kieltäytyminen nimikirjoituksen antamisesta suututti ihmisiä.

Nykyisin hän on tottunut ajatukseen, että nimikirjoitus voi tuoda pyytäjälle iloa.


Jarkko Martikainen vieraili Radio Suomen Illassa Olga Ketosen vieraana. Kuuntele koko keskustelu Areenassa.

Katso SuomiLOVE-video: Valssi tanssitaidottomille.
Katso SuomiLOVE-video: Jarkko Martikaisen Pelle Miljoona –cover on mieletön energiapommi (Rakastava voima)

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.