Hyppää pääsisältöön

"Jotain pelottavaa tuolla rantavedessä on" – dokumentti kertoo Niilo-lohen vaarallisesta vaelluksesta kohti kotia

Lapin perukoilla, Näätämöjoen latvoilla talvi alkaa vihdoin taittua kevääseen. Sen aistii myös 14-kiloinen uroslohi, eli kojamo, Niilo. Vanha vonkale lähtee toistamiseen matkaan syntyperukoillensa jatkamaan sukua. Jarmo Ratisen käsikirjoittama ja ohjaama Ykkösdokumentti: Näätämön Niilo, Lapin lohi (1999) on sympaattinen kuvaus Atlantin lohesta tämän omasta näkövinkkelistä.

Kiima, uusi elämä ja kuolema. Luonnon koko kiertokulku tiivistyy Inarin erämaassa.

Pitkälti veden alla kuvattu dokumentti alkaa komeista näkymistä: tuuli tuivertaa lumista maisemaa muodostaen kinoksia. Pohjoisen talvi on läsnä pitkälle vuotta. Toukokuulle asti.

Veden alkaessa vihdoin virrata, alkaa myös lohien ikiaikainen vietti palata jatkamaan sukua syntymäjokeensa. Pitkä matka on Niilolle jo toinen, mutta suuressa lohiparvessa on mukana myös paljon ensikertalaisia.

Vanhat vaistot ohjaavat Niiloa kumppaneineen kohti Näätämöjoen suuta. Monivuotinen aika Jäämerellä on vahvistanut ja kasvattanut lohia. Matkan aikana syödään vielä viimeiset herkut ja edessä on pitkä paasto, sillä kotijoessa ei enää murkinoida.

Vastaan tulee paljon vanhoja tuttuja. Hiusmeduusoja, seiti- ja turskaparvia sekä valtaisia, koko pohjan peittäviä levämetsiä. Niilo näkee muitakin ihmeitä, kuten ortodoksien ikivanhan joen pyhityksen.

“Suussa tuntuu selvästi tuttu makean veden häivähdys. Silti on oltava varovainen. Jotain pelottavaa tuolla rantavedessä on", tuumii Niilo.

Vaaroja reitillä riittää. Isoa kojamoa ei enää toiset kalat pelota, mutta ihminen tuntee lohen arvon. Vuonossa on verkkoja ja Kolttakönkään koskella rantaa reunustavat käpäläpyytäjät.

Nyt on aika näyttää nuoremmille, että vanha kojamo menee siitä mistä haluaa!― Niilo ylittäessään Kolttakönkään koskea.

Syntymäjoen kutsuhuuto sumentaa monen lohen varovaisuuden ja kumppaneita jää verkkoihin ansaan. Kalastajat tiedostavat parvet, joten joka mutkassa piilee vaara.

Kosket ovat raivokkaita ja ne vievät matkaajilta mehut. Kolttaköngäs tuntuu kuohuvan edeltävää reissua voimakkaammin ja vesi on korkealla. Onneksi ihmiset ovat rakentaneet kosken viereen niin kutsutut kalaportaat, joita pitkin myös heikoimmat pääsevät Näätämöjoelle.

Lopulta pysähdytään Opukasjärvelle ja sieltä matka jatkuu syksyn tullen vesien viiletessä. Sitä ennen levätään hyvin. Levon jälkeen matka jatkuu ja on aika pariutua.

"Nyt on näytettävä muille, kuka on tämän joen vahvin ja kovin kojamo!", uhoaa Niilo.

Niilosta onkin vuosien varrella kasvanut kojamoiden kojamo: sen hampaat ovat suuret, alaleuka koukkumainen ja kylkien läikät ovat tummenneet.

Kutuvaelluksen jälkeen väsynyttä Niiloa odottaa jo uudet seikkailut vaaroineen. Ne reissut kojamo suorittaa kuitenkin yksin ilman kameraryhmää.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto