Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Eurooppa kieltää abortit? – poliittinen liike haluaa rajoittaa naisten oikeuksia

Viime vuosina Euroopassa ja Yhdysvalloissa abortin vastustus on saanut lisää kannatusta.
Ranskalaisdokumentti kertoo abortinvastaisen liikkeen toiminnasta. Viime vuosina Euroopassa ja Yhdysvalloissa abortin vastustus on saanut lisää kannatusta. Yle TV1,Ulkolinja: Eurooppa kieltää abortit

TV1 torstaina 13.9.2018 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 19.9. klo 00.05
Katsottavissa Areenassa

Oikeus päättää omasta kehosta, lasten lukumäärästä ja niiden saamisen ajankohdasta on ihmisoikeus.

Naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys kohtaa vaikeuksia, kun abortinvastainen Pro Life -liike on viime vuosina saanut Euroopassa ja Yhdysvalloissa lisää kannatusta. Liikkeellä on toimintaa myös Suomessa.

Hyvin rahoitettu ja järjestäytynyt liike ajaa ”luonnollisen järjestyksen” palauttamista eli perinteistä käsitystä ydinperheestä ja sukupuolirooleista. Liike vastustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Taantuvatko ihmisoikeudet Euroopassa?

Ranskalaisen dokumentin mukaan Euroopassa on kristillisten arvojen nimissä meneillään ristiretki aborttia vastaan.

Eri maissa abortin vastustajilla on muunneltu taktiikka. Esimerkiksi Portugalissa he iskevät avoimesti parlamentissa. Muualla vastustajat käyttävät maastoutumistaktiikkaa – Ranskassa aktivistit täyttävät internetin vääristyneellä tiedolla. Abortin vastainen liike kosiskelee myös Venäjän oligarkkeja.

Dokumentti kysyykin, miksi abortinvastainen liikehdintä on levinnyt? Taantuvatko ihmisoikeudet Euroopassa ja mitä tapahtuu abortille? Abortin vastustajien ja kannattajien väliseen taisteluun tutustutaan muun muassa Italiassa, Unkarissa ja Ranskassa.

Poliitikkojen pelinappulana

Naisten oikeus aborttiin on joutunut hyökkäyksen kohteeksi varsinkin maissa, joissa konservatiivipuolueet tai populistiset puolueet ovat päässeet hallitusvaltaan.

Dokumentissa kuullaan muun muassa italialaisen Valentinan ja unkarilaisen Katan tarina. Lisäksi tavataan lääkäreitä, sosiologeja ja historian tutkijoita, joiden avulla selvitetään abortinvastustajien uusia toimintatapoja.

Abortion: Blacklash in Europe. Ohjaus: Alexandra Jousset ja Andrea Rawlins-Gaston. Tuotanto: CAPA/Arte France, Ranska, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.