Hyppää pääsisältöön

Blind Channel soittaa rockia englanniksi, kun olisi trendikästä räpätä suomeksi

Blind Channel
Blind Channel Kuva: Oskari Joutsen / YleX Blind Channel

Vuonna 2013 perustettu Blind Channel ui kahdella tavalla vastavirtaan musiikkikentän vallitseviin trendeihin nähden. Toisaalta he soittavat rockia, kun rapin suosio on suurimmillaan – toisaalta he laulavat englanniksi, kun yhä useampi kotimainen artisti valitsee suomen kielen.

Periksiantamaton työ on todennäköisyyksistä huolimatta kannattanut ja yhtyeen suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

Nyt viisivuotias Blind Channel esiintyy areenoilla ympäri maailmaa, valmistelee kolmatta studioalbumiaan ja haluaa olla Suomen seuraava kansainvälinen menestystarina.

Bändin toinen perustajajäsen, laulaja-kitaristi Joel Hokka kertoo miten menestystarina Oulunsalosta Helsingin jäähallin lavalle sekä keikoille muun muassa Saksaan ja Bulgariaan Hollywood Undeadin lämmittelijänä sai alkunsa.

“Aluksi kukaan ei edes halunnut soittaa kanssani”

14-vuotiaana oman soittoharrastuksena aloittanut Hokka halusi lukion loppupuolella perustaa bändin, joka soittaa niin hyvää musiikkia, että sillä voi valloittaa maapallon.

Kunnianhimoinen idea ei meinannut ottaa tuulta alleen, kun yksi kerrallaan jokainen bändiin pyydetty soittaja kieltäytyi tarjouksesta.

– Siihen aikaan olin jotenkin jättänyt sellaisen leiman ilmaan, että moni ei halunnut tehdä mun kanssa mitään. Viimein Joonas Porko oli ainoa joka halusi lähteä testaamaan ja sen kautta muutkin soittajat löytyivät, Hokka muistelee.

Porkon kautta Olli Matela ja Tommi Lalli liittyivät bändiin ja lopulta toinen laulaja Niko Moilanen löytyi kotibileistä.

Yhteistyö toimi välittömästi ja ensimmäisenä vuotenaan Blind Channel voitti bändikilpailuja, esiintyi festivaaleilla ja lämmitteli Enter Shikaria keikalla Helsingin The Circuksessa.

– Yhtäkkiä ne tyypit, jotka aiemmin kieltäytyi yhteistyöstä, halusivatkin mukaan bändiin, Hokka naurahtaa.

Blind Channel voitti YleX:n Stage Haltuun -kilpailun Tavastialla vuonna 2015. Bändikisan voitto vei yhtyeen esiintymään niin Provinssiin kuin Sziget Festivaalillekin.

Blind Channel
Blind Channel Kuva: Oskari Joutsen / YleX Blind Channel

Areena keikkoja, täysiä katsomoita ja nimikirjoituksia jonottavia faneja

Blind Channel julkaisi tällä viikolla tuoreen, Joona Mäen tekemän musiikkivideon My Heart Is a Hurricane -kappaleesta. Video on kuvattu kesän keikoilla Suomessa sekä ulkomailla.

Musiikkivideo toimii dokumenttina siitä, mitä kaikkea Blind Channel on tällä hetkellä: isoja keikkoja soittava yhtye, jolla on täysiä katsomoita sekä nimikirjoituksia jonottavia faneja.

– Eihän moni tajua välttämättä mitä toi elämäntyyli on, jos ei siellä olla messissä. Tavallaan toivon, että se voisi myös inspiroida jotain nuoria tarttumaan sähkökitaraan ja tekemään jotain vastaavaa, Hokka pohtii.

– Ydinjuttu on kuitenkin, että me halutaan korostaa fanien tärkeyttä meille. Siksi he ovatkin niin isossa osassa videolla.

Rock ei ole kuollut, vaan murroksessa

Viitteitä rockin kuolemasta on rapin ja EDM-musiikin suosion myötä näkynyt jo vuosia. Viestiä alleviivaavat soittolistojen striimausluvut sekä festivaalisen pääesiintyjiksi valikoituvat artistit.

Vielä 70- ja etenkin 80-luvulla rock oli nimenomaan kuuminta huutoa Suomessa. Ensin Hurriganes ja sittemmin Hanoi Rocks loi jalansijaa myös ulkomaisilla musiikkimarkkinoilla, samalla kun Dingo rikkoi ennätyksiä Suomessa.

Tuoreempina esimerkkeinä niin Suomessa kuin ulkomaillakin suosituista kotimaisista rockyhtyeistä ovat muun muassa The Rasmus ja HIM.

Perinteisessä muodossaan rock ei välttämättä enää ikinä tulekaan samanlaiseen suosioon, mutta muuntautumalla päivitettyyn malliin ja oikealla asenteella ilmiö voisi toistua tänä päivänä.

Kenties Blind Channelin tapa yhdistellä modernia rockia, pop-elementtejä sekä räppiä ja konemusiikkia raskaisiin kitarariffeihin voisikin olla tuo kaivattu päivitys.

Toisaalta rock ei tarkoita Hokalle ainoastaan särökitaraa ja korkealta kovaa laulamista:

– Mun mielestä rock on asenne, jota löytyy esimerkiksi sellaisilta räppäreiltä kuin Post Malone ja Lil Peep, Hokka muistuttaa.

Blind Channel
Blind Channel Kuva: Blind Channel Blind Channel

David vs. Goljat

Tyylin vaihtaminen ei missään vaiheessa ole ollut vaihtoehto Blind Channelille.

– Onhan se välillä väsyttävää, mutta mä ainakin uskon, että jos haluaa ison uran on pakko ottaa paljon riskejä. Jos nyt alettaisiin tehdä suomeksi ja enemmän räppiä niin uskon, että breikattaisiin nopeammin, mutta se tuskin olisi kovin pitkäkestoista.

Uran alkuvaiheessa yhtye jopa jätti vastaamatta erään suuren levy-yhtiön tarjoukseen levytyssopimuksesta, jonka ehtona olisi ollut kielen vaihtaminen.

Vahvaa uskoa bändin tekemiseen on luonut myös taustalla vaikuttava Riku Pääkkönen, joka kiinnitti aikoinaan Nightwishin ja Children Of Bodomin.

Pääkkönen on kertonut Hokalle useasti Nightwishin menestystarinaa. Siihen tarinaan nimenomaan kuuluu monta levyä, paljon keikkoja, promoa sekä sitkeyttä. Pitkän ajan työ on se, joka kantaa isoimmat hedelmät.

– Mä uskon et tällaisen pohjoismaisen, englanniksi laulavan ja rockia soittavan bändin breikkaaminen Suomesta maailmalle on sellainen projekti, joka ottaa vähän aikaa. Toisaalta, onhan se hienoa olla altavastaaja David vs. Goljat -tyylisessä tilanteessa. Jos voitat Goljatin, oot hieno jätkä ikuisesti.

Kysyttäessä missä Blind Channel on viiden vuoden kuluttua, on Joel Hokan vastaus määrätietoisen itsevarma:

– Varmaksi sanon sen, että ollaan käyty ekoilla Jenkkirundeilla, meiltä on tullu muutama levy lisää, me headlainataan festareita ja Spotifystriimit ovat ainakin viisinkertaistuneet. Nyt kokonaiskuuntelumäärä on 5 miljoonaa. Se tapahtuu. Piste.