Hyppää pääsisältöön

Home ajoi Emin metsään - Homeelle altistuminen voi viedä koko elämän

Emi katsoo kesämökin ikkunasta ulos
Emi on hometta paossa kesämökillä Emi katsoo kesämökin ikkunasta ulos Kuva: Yle/ Päivi Leino loma-asunto,talvi,kylmyys,yksinäisyys,sisäilma-altistuminen

Emi on melkein valmis elokuvaohjaaja. Hänen opiskeluaikanaan tekemänsä elokuvat ovat jo niittäneeet mainetta maailmalla ja voittaneet parhaan elokuvan ja parhaan dokumenttielokuvan palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Euroopassa ja Amerikassa. Mutta yhtäkkiä lupaavan uran nousukiito katkesi. Korkeakouluopinnot jäivät viimeistelemättä, sillä oleskelu koulun homeisisssa tiloissa maksoi hänelle terveyden. Lopulta Emi ei pystynyt edes asumaan kodissaan vilkasliikenteisen kadun varrella. Henki salpautui. Emi pakeni vaatimattomaan kesämökkiin metsän keskelle. Sosiaalinen ja aktiivinen nuoren naisen arki vaihtui erakon elämään ulkona kaikesta.

Emi kertoo kokemuksistaan sisäilmasta sairastuneena radiodokumentissa nimeltä Ulossuljettu. Kuopiossa Terve Sisäilma (TeSi) ry:n Pohjois-Savon paikallisyhdistys järjesti kuunteluillan ja vertaistapaamisen sisäilman sairastuttamille ihmisille. Dokumentin välittämät luopumisen tunteet olivat tuttuja myös vertaistapaamiseen kokoontuneille.

Paljosta joutuu luopumaan

Jokaisen tapaamiseen osallistujan lista on pitkä ja ravisuttava. Useampi heistä on menettänyt koko omaisuutensa. Kodin, huonekalut, kaikki talletetut muistot. Terveyden, keskittymiskyvyn, muistin. Työpaikan, toimeentulon, mahdollisuuden tehdä työtä ja opiskella.

Myös vapaus tehdä mitä haluaa on mennyt. Jotkut pystyvät käymään asioilla hengityssuojaimen tai kannettavan ilmanpuhdistimen kanssa. Pahimmin sairastuneet kertovat, että heillä ei ole mahdollisuutta mennä teatteriin, elokuviin, sukujuhliin tai virastoon, siitä pitävät huolen niin huono sisäilma kuin ihmisten käyttämät hajusteet. Kuten yksi keskustelijoista tiivistää: "Olen menettänyt elämän".

Erityinen huoli lapsista

Erityisen huolissaan Kuopion kuunteluillan väki on lapsista. Heiltä puuttuu oikeus puhtaaseen sisäilmaan. Jopa vastavalmistuneissa kouluissa on jo sisäilmaongelmia.

Luopumislistalla on muutamalla iltaan osallistuvalla oma vapaa-aika - se on käytettävä taistelemiseen lasten puolesta, jotka oireilevat koulussa ja saavat osakseen usein vielä huonompaa kohtelua kuin aikuiset. Unelmista on monen pitänyt luopua ja mikä hurjinta, myös luottamus hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan on mennyt.

“Meillä on ollut vertaisryhmä vuodesta 2006 alkaen”, kertoo Pohjois-Savon Terve Sisäilma ry:n puheenjohtaja Maija-Leena Kasurinen. “Alkuperäinen kokoontumistila aiheutti oireita, siksi tapaamme nykyisin ulkona tai jonkun kotona.” Tällä kertaa ollaan puheenjohtajan luona hajusteettomassa tapaamisessa.

TeSi ry Pohjois-Savoon kuuluvia henkilöitä ryhmäkuvassa
Vaikeuksista huolimatta meitä ei lannisteta, vakuuttavat Kuopion kuunteluillassa Satu, Katja, Riitta, Tiina, Maija-Leena, Katja-Liisa, Anne, Toni ja Ninni TeSi ry Pohjois-Savoon kuuluvia henkilöitä ryhmäkuvassa Kuva: TeSi ry Pohjois-Savo Radio,ulossuljettu

“Pohjois-Savon TeSin Facebook-ryhmässä on yli 300 ihmistä. Monet meistä ovat altistuneet huonolle sisäilmalle Kuopion kaupungin tiloissa: työpaikoilla, kouluissa ja vuokra-asunnoissa.” Nyt yhdistys perää kaupungilta puhtaan ilman toipumisasuntoja. Ne voisivat olla esimerkiksi vuokra-asuntoja puhdasilmaisen järven rannalla. Ilmassa väreilee ajatus, että kaupunki on moraalisesti velvollinen järjestämään toipumisasuntoja, kun se on ihmiset sairastuttanutkin.

Homeelle altistuu satojatuhansia suomalaisia

Tälläkin hetkellä homeelle altistuu satojatuhansia suomalaisia. “Kaikki elämän aikana saatavat homealtistukset jäävät elimistöön”, sanoo professori Ville Valtonen Ulossuljettu -dokumentissa.

“Erityisessä vaarassa ovat kosteusvaurioisissa päiväkodeissa ja kouluissa oleilevat lapset. Lasku heidän altistumisestaan erääntyy siinä vaiheessa, kun he ovat 20 - 30-vuotiaita.” Näin kävi myös Emille. Sairastuessaan hän oli 29-vuotias.

Kaikki elämän aikana saatavat homealtistukset jäävät elimistöön.― Ville Valtonen

Terve Sisäilma -yhdistys pyrkii auttamaan sisäilmaongelmien takia syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä monin eri tavoin. Vastikään käynnistynyt valtakunnallinen kaksivuotinen rahankeräys vapaaehtoisvoimin pyörivälle HOMEapua-palvelulle auttaa sisäilmaongelmien vuoksi hätään joutuneita lahjakorteilla, joilla he voivat hankkia vaikka vaatteita tai kodin tavaroita kosteusvaurioiden pilaamien tilalle. Lisäksi Terve Sisäilma ry tarjoaa tukea päivystävän puhelimen myötä ja vertaistukiryhmässä verkossa ja sähköpostein.

Ketään ei saa jättää yksin

Kuopion kuunteluillan väellä on yksinkertaisia keinoja sisäilmaoireisten ihmisten auttamiseen. Se lähtee toisen kuuntelemisesta, ymmärtämisestä, uskomisesta, ja tukemisesta. Ketään ei saa jättää yksin. Aina voi kysyä mitä tarvitset, ja pitää yhteyttä sairastuneeseen.

Pohjoissavolaiset TeSi:läiset peräänkuuluttavat tautiluokituksen uudistamista ja lääkärien koulutusta sisäilmasairauksista. Keskustelijat korostavat tarvetta hoitopolun sujuvuudelle, kuntoutukselle ja lisääntyvälle tutkimustiedolle. Terveet rakennukset - kodit, koulut, päiväkodit ja työpaikat - pitäisi olla itsestäänselvyys. Kiire pois rakentamisesta ja huolellisuutta tilalle. Niin kauan kuin niin ei ole, esimerkiksi lasten pitäisi voida käydä etäkoulua, keskustelijat tuumaavat.

Toimeentulo turvattava

Toimeentulon turvaaminen on iso asia. Kuopiolaiset toivovat yhteiskunnan turvaavan perustoimeentulon ja tulevan apuun, kun vaikkapa 5-henkisen perheen uutta kotia on lähdettävä kokoamaan aivan alusta, sänky- ja patjakaupoilta lähtien.

Emi elää metsän keskellä
Puhdas ilma on Emille elinehto Emi elää metsän keskellä Kuva: Yle/ Päivi Leino metsät,talvi

Syrjäytymisen riski monen sisäilman sairastuttaman kohdalla on ilmeinen. Esimerkiksi melkein valmiin elokuvaohjaaja Emin tulot ovat pyöreä nolla. “Kemikaali- tai sähköyliherkkyydestä ei saa sairauslomaa eikä siis myöskään sairauspäivärahaa.” Työttömyyskorvausta hänelle ei makseta.

“En pysty edes täyttämään työhakemusta tietokoneella sähköyliherkkyyden vuoksi, saati matkustamaan työpaikalle bussissa hajusteiden keskellä. Takeita ei myöskään ole työpaikkojen sisäilmanlaadusta.”

“Asumistukea en saa, koska en voi olla kirjoilla tässä mökissä. Suomen valtion mielestä se ei ole talviasuttava.”

"Totuus yritetään kieltää"

Esimerkiksi asunnottomuus on ilmeinen uhka homeen kodeistaan häätämille. Hengitysliiton tekemän selvityksen mukaan 35% vastanneista ilmoitti olevansa kyselyhetkellä vailla vakinaista asuntoa sisäilmasta oireilun tai sairastamisen vuoksi. 58% vastanneista kertoi olleensa tästä syystä joskus asunnoton.

Vaikka sisäilmaongelmat ja rakennusten kosteusvauriot ovat päivittäisiä uutisia, niiden seurauksena sairastuneet eivät koe saavansa tarvitsemaansa apua. “Ihmiset voisivat lopettaa sisäilmasta sairastuneiden halveksunnan - myrkkyjä ne myrkyt ovat muillekin kun jo sairastuneille”, Pohjois-Savon TeSi:n puheenjohtaja Maija-Leena Kasurinen painoittaa.

“Olemme homesairauksien osalta samassa tilanteessa, kuin ilmastomuutoksen kanssa oltiin viitisen vuotta sitten”, Emi arvelee. “Mitä väistämättömämpi ja hirvittävämpi se totuus on, sitä raivokkaammin sitä yritetään kieltää. Mutta totuus pihahtaa pian väistämättä esiin - ja se hetki on lähellä.”

Ulossuljettu nyt Yle Areenassa. Kuuntele tästä!