Hyppää pääsisältöön

Kun armeijassa oltiin vielä harmaissa

Kuinka suomalainen varusmiespalvelus on muuttunut vuosien varrella? Pienen käsityksen siitä saa Olavi Puusaaren suunnittelemasta ja ohjaamasta dokumentista Ei kenenkään maalla. Ohjelma on kuvattu silloisessa Keski-Suomen Pioneeripataljoonassa Keuruulla maaliskuussa 1973 ja esitetty televisiossa toukokuussa 1974.

2010-luvun varusmiehen silmiin on moni asia varmasti eri tavalla kuin nyt. Vaatteet ovat erilaiset, samoin lähes kaikki muu varustus. Ampumaharjoituksissa ammutaan sotilaskiväärillä, vaikka miehille opetetaankin myös rynnäkkökiväärin käyttöä. Punkat sentään ovat säilyneet samanlaisina. Varusmiehen ajessa ei monikaan asia liene muuttunut. Palvelusolosuhteet ja sen tarkoitus varmaankin mietityttävät tämänkin päivän varusmiesmiestä.

Dokumentti kuvaa ylikersantti Risto Kurjen antamaa koulutusta sen kummemmin selittelemättä. Kamera seuraa niin asekoulutusta kuin taistelukoulutusta räjäyttämisineen ja miinoitteiden tekemisineen. Oman osansa saa tuolloinen uutuus, Varusmiesliitto, jonka toimia ja tavoitteita nostetaan esiin.

Varusmiehet pohtivat myös palveluksen mielekkyyttä ja ylipäätään koko puolustusvoimien olemassaolon tarpeellisuutta. Keuruulla kuvatun materiaalin lisäksi maanpuolustushengestä ja turvallisuuspolitiikasta esittävät mielipiteensä jääkärieversti Matti Laurila, kirjailija Väinö Linna sekä toimittaja, poliitikko Arvo "Poika" Tuominen.

Ei kenenkään maalla -dokumentin tekijät

Kuvaussuunnittelija ja leikkaaja: Esko Mikola
Suunnittelija: Olavi Puusaari
Äänisuunnittelija: Risto Alanne

Lisää ohjelmasta

 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto