Hyppää pääsisältöön

Kun armeijassa oltiin vielä harmaissa

Kuinka suomalainen varusmiespalvelus on muuttunut vuosien varrella? Pienen käsityksen siitä saa Olavi Puusaaren suunnittelemasta ja ohjaamasta dokumentista Ei kenenkään maalla. Ohjelma on kuvattu silloisessa Keski-Suomen Pioneeripataljoonassa Keuruulla maaliskuussa 1973 ja esitetty televisiossa toukokuussa 1974.

2010-luvun varusmiehen silmiin on moni asia varmasti eri tavalla kuin nyt. Vaatteet ovat erilaiset, samoin lähes kaikki muu varustus. Ampumaharjoituksissa ammutaan sotilaskiväärillä, vaikka miehille opetetaankin myös rynnäkkökiväärin käyttöä. Punkat sentään ovat säilyneet samanlaisina. Varusmiehen ajessa ei monikaan asia liene muuttunut. Palvelusolosuhteet ja sen tarkoitus varmaankin mietityttävät tämänkin päivän varusmiesmiestä.

Dokumentti kuvaa ylikersantti Risto Kurjen antamaa koulutusta sen kummemmin selittelemättä. Kamera seuraa niin asekoulutusta kuin taistelukoulutusta räjäyttämisineen ja miinoitteiden tekemisineen. Oman osansa saa tuolloinen uutuus, Varusmiesliitto, jonka toimia ja tavoitteita nostetaan esiin.

Varusmiehet pohtivat myös palveluksen mielekkyyttä ja ylipäätään koko puolustusvoimien olemassaolon tarpeellisuutta. Keuruulla kuvatun materiaalin lisäksi maanpuolustushengestä ja turvallisuuspolitiikasta esittävät mielipiteensä jääkärieversti Matti Laurila, kirjailija Väinö Linna sekä toimittaja, poliitikko Arvo "Poika" Tuominen.

Ei kenenkään maalla -dokumentin tekijät

Kuvaussuunnittelija ja leikkaaja: Esko Mikola
Suunnittelija: Olavi Puusaari
Äänisuunnittelija: Risto Alanne

Lisää ohjelmasta

 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto