Hyppää pääsisältöön

Kun armeijassa oltiin vielä harmaissa

Kuinka suomalainen varusmiespalvelus on muuttunut vuosien varrella? Pienen käsityksen siitä saa Olavi Puusaaren suunnittelemasta ja ohjaamasta dokumentista Ei kenenkään maalla. Ohjelma on kuvattu silloisessa Keski-Suomen Pioneeripataljoonassa Keuruulla maaliskuussa 1973 ja esitetty televisiossa toukokuussa 1974.

2010-luvun varusmiehen silmiin on moni asia varmasti eri tavalla kuin nyt. Vaatteet ovat erilaiset, samoin lähes kaikki muu varustus. Ampumaharjoituksissa ammutaan sotilaskiväärillä, vaikka miehille opetetaankin myös rynnäkkökiväärin käyttöä. Punkat sentään ovat säilyneet samanlaisina. Varusmiehen ajessa ei monikaan asia liene muuttunut. Palvelusolosuhteet ja sen tarkoitus varmaankin mietityttävät tämänkin päivän varusmiesmiestä.

Dokumentti kuvaa ylikersantti Risto Kurjen antamaa koulutusta sen kummemmin selittelemättä. Kamera seuraa niin asekoulutusta kuin taistelukoulutusta räjäyttämisineen ja miinoitteiden tekemisineen. Oman osansa saa tuolloinen uutuus, Varusmiesliitto, jonka toimia ja tavoitteita nostetaan esiin.

Varusmiehet pohtivat myös palveluksen mielekkyyttä ja ylipäätään koko puolustusvoimien olemassaolon tarpeellisuutta. Keuruulla kuvatun materiaalin lisäksi maanpuolustushengestä ja turvallisuuspolitiikasta esittävät mielipiteensä jääkärieversti Matti Laurila, kirjailija Väinö Linna sekä toimittaja, poliitikko Arvo "Poika" Tuominen.

Ei kenenkään maalla -dokumentin tekijät

Kuvaussuunnittelija ja leikkaaja: Esko Mikola
Suunnittelija: Olavi Puusaari
Äänisuunnittelija: Risto Alanne

Lisää ohjelmasta

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto