Docventuresin kuudes kausi alkoi suurilla tunteilla ja itsetutkiskelulla! Sukupuolten valtataistelusta puhuminen ja #metoo saivat keskustelijat näkemään omat kokemuksensa. Näyttelijät Pihla Viitala ja Ville Virtanen pohtivat leffaklitsussa kokemaansa ja todistamaansa vallan väärinkäyttöä.
Pihla Viitala osallistui keskusteluun vakavana. Hän sanoi yllättyneensä siitä, että uhrien puhuminen Suomessa tuomittiin rajusti.
Toisaalta reaktiot selkiyttivät hänelle, mistä #metoossa on kyse: empatiakyvystä. Viitala totesikin, että valta täytyy ottaa pois niiltä, jotka eivät osaa valtaa käyttää.
– Itseä on saattanut hävettää jokin asia, mutta metoo on mahdollistanut sen, että on tajunnut, ettei siitä ole kysymys. Se ei ole minun häpeäni, jos joku toinen käyttäytyy huonosti.
Keskustelun päätteeksi Viitala peräänkuulutti ihmisiltä rohkeutta.
– Tunteetkaan eivät ole häpeä, hän sanoi silminnähden liikuttuneena.
Katso video, jossa Viitala puhuu #metoon vaikutuksista:
Enemmän eväitä ymmärtää valtarakenteita
Näyttelijä Ville Virtanen saapui Docventuresin leffakellariin suoraan Ruotsista. Hän kertoi, että naapurimaassa on elokuva-alan sopimuksissa nykyään pykälä, jossa käydään läpi seksuaalinen häirintä. Tämä on madaltanut kynnystä puuttua asiaan.
– Kuten Twitterissäkin todettiin, mulkkujen on vaikeampi operoida, Riku Rantala tiivisti.
Keskustelijat totesivat, että #metoon paras anti on se, että nyt muilla ihmisillä, etenkin miehillä, on enemmän eväitä tajuta, mitä seksuaalisen häirintä on ja miltä se voi tuntua.
Virtanen tunnusti tajunneensa vasta yli 30-vuotiaana, miltä naisista voi tuntua pelätä raiskatuksi tulemista.
– Koska olen tämän kokoinen mies, koko keskustelu saattaa mennä minulta ohi, koska en tunnista sitä asiaa.
#STOPnyt-haaste heitetty, liity mukaan!
Illan teema nousi eilen muutenkin vahvasti esille, kun Ylen MOT-toimitus julkaisi jutun kouluissa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. MOT:n kyselyssä sadat nuoret kertovat kokevansa koulussa muun muassa homottelua, huorittelua, lääppimistä, puristelua, kourintaa, seksuaalissävytteisiä juoruja, ulkomuodon arvostelua.
Jutussa erään koulun rehtori vertaa oppilaiden kokemaa seksuaalista häirintää kouluruokaan: “Pitää vain kestää.”
Illan toinen asiantuntijavieras, opettaja ja tutkija Minja Koskela ei yllättynyt tuloksista. Hän huomautti, että koulun voi nähdä yhteiskunnan pienoismallina:
– Jos seksuaalista häirintää on kaikissa yhteiskunnan rakenteissa, miksei koulussa olisi?
Keskustelijat tulivat siihen lopputulokseen, että seksuaalinen häirintä on ennen kaikkea yhteisöjen ongelma.
Niinpä Docventures haastoi kaikki koulut, työpaikat ja harrastusporukat lopettamaan seksuaalisen häirinnän kertarykäisyllä.
Ensimmäisten joukossa haasteeseen tarttui eduskunnan puhenainen Paula Risikko.
Myös sinä voit osallistua haasteeseen NYT - ja somessa hashtagillä #stopnyt!
Riku Rantala ja Tunna Milonoff jatkavat aiheesta tänään keskiviikkona Yle Puheella ja Areenassa klo 15. Vieraana tutkija Satu Lidman.
Katso Yle Areenasta koko Docventures Talk Show:
PS.
Ennen kuin klikkaat Talk Show'n ruudullesi pyörimään, ota tästä evääksi muutamat käsitteet, joita lähetyksessä tankattiin.
Intersektionaalisuus tarkoittaa sitä, että yksilön asemoitumiseen yhteiskunnallisissa valtasuhteissa vaikuttavat sukupuolen lisäksi monet muutkin erot, kuten yhteiskuntaluokka, ikä, etninen tausta ja seksuaalinen suuntautuminen. Siksi tulee vähentää kaikenlaista syrjintää.
Toksinen maskuliinisuus Toksisella maskuliinisuudella tarkoitetaan kulttuurin vahingollisia vaatimuksia niin sanotusta miehisyydestä. Samalla miehen käytöksessä feminiineinä pidetyt ominaisuudet esitetään heikkouden merkeiksi ja häpeällisiksi.