Hyppää pääsisältöön

Uusi soitin helpottaa Areenan käyttöä

Yle Areena -videon jakaminen tietystä kohdasta ohjelmaa.
Yle Areena -videon jakaminen tietystä kohdasta ohjelmaa. Yle Areena,suoratoisto,Videopalvelu

Yle Areenan selainpalvelussa on otettu käyttöön uusi versio palvelun soitinohjelmasta. Soittimen avulla toistetaan kaikki Areenan web-selaimen avulla nähtävä ja kuultava sisältö.

Uusi soitinversio muuttaa jonkin verran soittimen ulkoasua ja tuo joitakin uusia ominaisuuksia. Uutuutena on muun muassa jakotoiminnallisuus playerissa, mukaanlukien mahdollisuus jakaa ohjelma alkaen jostakin tietystä ohjelman kohdasta. Jakotoiminnallisuutta täydennetään mahdollisimman pian niin, että mukaan tulee myös linkin jakaminen sähköpostiin ja WhatsApp-palveluun.

Ohjelman tekstitysvalinnan tapa on myös uudistunut. Käyttäjä voi valita tallenteen tekstityksen (käännöstekstitys suomeksi, ruotsiksi tai muilla kielillä, joilla tekstitys mahdollisesti on tehty) sekä suomenkielinen ohjelmatekstitys, joka on käytettävissä esimerkiksi ajankohtaisohjelmissa. Valinta tapahtuu soittimen alalaidassa olevaa puhekupla-kuvaketta klikkaamalla ja valitsemalla haluttu tekstitys. Tekstityksen voi myös halutessaan kääntää pois päältä. Soitin muistaa evästeen avulla tekstitysvalinnan eli mikäli olet valinnut käännöstekstityksen päälle, seuraavalla käyttökerralla ohjelma näyttää automaattisesti käännöstekstityksen. Valinta täytyy tehdä vain kerran, mutta ensimmäisellä käyttökerralla soitin ei oletusarvoisesti näytä mitään tekstitystä.

Tekstitys ei tällä hetkellä toimi, mikäli Areenaa käytetään Windows 7 käyttöjärjestelmällä yhdessä Internet Explorer -selaimen kanssa. Suosittelemme tässä tapauksessa käyttämään jotakin muuta selainta (Firefox, Chrome) IE:n sijaan.

Jo aiemmassa soitinversiossa käytössä ollut on kuvanlaadun valinta on mukana myös uudessa soittimessa. Parhaimmillaan laatu on 1080p, mutta käytettävissä olevat laadut riippuvat siitä, millä kuvanlaadulla alkuperäinen materiaali on Areenaan saatu. Oletusarvoisesti player valitsee automaattisesti parhaan mahdollisen laadun sille yhteydelle, joka käyttäjällä on käytettävissään.

Uutena ominaisuutena soittimessa on toistonopeuden valinta. Käyttäjä voi halutessaan toistaa tallennetta puolinopeudella, kaksinkertaisella nopeudella tai nelinkertaisella nopeudella. Kuvanlaatu- ja toistonopeusvalinnat tehdään klikkaamalla soittimen oikeassa alalaidassa olevaa rataskuvaketta ja valitsemalla halutut vaihtoehdot.

Uusi player ei valitettavasti vielä tue Chromecast-toistoa. Soitinohjelman valmistaja on lupaillut tukea myöhemmin tämän vuoden aikana: tuomme ominaisuuden saataville heti kun se on valmis ja testattu. Chromecastia voi edelleen käyttää mobiililaitteiden Areena-sovellusten kautta.

Myös tekstityksen koon valitseminen on toistaiseksi poissa käytöstä. Tämäkin ominaisuus pyritään saamaan käyttöön mahdollisimman pian.

Muita tulossa olevia ominaisuuksia ovat ainakin tuki 360-videoille sekä toistonopeuden valinta audiosisällöille. Kerromme uusista ominaisuuksista heti kun ne ovat käytettävissä.

Päivitys 13.9.: lisätty maininta tekstitysvalinnasta ja IE-selaimen ongelmista.

Kommentit
 • Areenan kenties kasarein tapaus on Mummo

  Mummo-sarja nyt Areenassa.

  Mummo-sarjassa Annan rakas ystävä on mummi. Tämä mummi ei vain leivo pullaa tai kudo sukkaa, vaan hakkeroi pankkiin ja varastaa rahaa, maalaa graffiteja sekä eläytyy koiraksi niin vahvasti, että perhe unohtaa, että mummi on mummi. Mummo-sarja on nyt vuoden verran katsottavissa ja se on kenties eniten 1980-luvun loppua huokuva ohjelma, mitä Areenasta löytyy.

 • Muutoksia Areenan audiosisältöjen RSS-syötteissä

  Audiojaksot näyttäytyvät uusina podcast-sovelluksissa.

  Radion julkaisualustan muutos muuttaa myös Areenan RSS-syötteitä. Radion tallennesisältöjä ollaan parhaillaan siirtämässä uudelle suoratoistoalustalle, jossa Areenan videosisällöt ovat jo jonkin aikaa majailleet. Tällä hetkellä sisällöistä on siirretty vajaa viidennes. Siirron yhteydessä kunkin sisällön yksilöivä sisältö-ID muuttuu.

 • Arki on niin hassua, siksi tehtiin Kätevä emäntä – neljä kautta nyt Areenassa

  Kätevän emännän neljä kautta nyt Areenassa.

  Vaikka Kätevä emäntä oli ensimmäisiä pääasiassa naisten tekemiä sketsisarjoja, ei sen huumori ollut miesvastaista, muistuttaa tuottaja Sirpa Bertling. Päinvastoin, piikin saivat usein tuntea naiset itse. Monesta hahmosta, kuten toimiston Raijasta, tuli niin suosittu, että näyttelijä Minna Kivelä esittää erikoista hahmoa yhä edelleen.