Hyppää pääsisältöön

Betty Davis oli funkin kuningatar ja aikaansa edellä, sitten hän vaikeni – uusi dokumenttielokuva kertoo unohdetun musiikintekijän tarinan

Funklaulaja Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Funklaulaja Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. dokumenttielokuvat,funk,laulajat,soul,populaarimusiikki,Betty Davis,They Say I'm Different,Betty: They Say I'm Different

Betty Davis oli 1970-luvulla funkin kuningatar. Sitten hän katosi. Uusi dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

Siis kuka? Betty Who?

Seksikäs, hurja, rohkea, omaperäinen funk-laulaja Betty Davis oli paljon edellä aikaansa. Ehkä liikaakin.

"Hän oli ensimmäinen", jazznero Miles Davis totesi muistelmissaan. "Jos Betty vielä laulaisi, hän olisi kuin Madonna, tai kuin Prince, mutta nainen."

Funklaulaja Betty Davis nauraa kadulla. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Funklaulaja Betty Davis nauraa kadulla. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Betty Davis,muusikot,dokumenttielokuvat,populaarimusiikki,funk,Betty: They Say I'm Different

Vuonna 1945 syntynyt Betty Mabry alkoi tehdä biisejä 12-vuotiaana. New Yorkiin hän muutti 17-vuotiaana vaatesuunnittelua opiskelemaan. Hän elätti itsensä valokuvamallina, sukelsi suurkaupungin musiikkielämään, ystävystyi Sly Stonen ja Jimi Hendrixin kanssa ja tapasi Miles Davisin.

Betty ja Miles Davis menivät naimisiin vuonna 1968, ja vaikka he erosivat jo seuraavana vuonna, Betty säilytti sukunimen. Suhde oli rankka, mutta Miles rohkaisi puolisoaan musiikintekoon. Hän myös tuotti Bettyn levytyssessioita vuonna 1969, ne sessiot tosin julkaistiin vasta 2010-luvulla.

1970-luvun funk-kuningatar Betty Davis loi itse itsenä. Hän tuotti omat levynsä ja johti omaa bändiään.

Funklaulaja Betty Davis kuvakollaasissa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Funklaulaja Betty Davis kuvakollaasissa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Betty Davis,funk,Betty: They Say I'm Different
You got to get rough!"― Betty Davisin ohje bändilleen

They Say I’m Different oli Betty Davisin toisen, vuonna 1974 ilmestyneen albumin nimi. Samannimisessä, Phil Coxin ohjaamassa dokumentissa etsitään syitä siihen, miksi Davis jätti musiikkibisneksen 1970-luvun lopulla. Haastateltavana on perheenjäseniä, ystäviä ja entisiä bändikavereita. Mukana on myös harvinaista – ja ilmeisesti ainoaa tallella olevaa – materiaalia Betty Davisin keikalta, Ranskasta vuodelta 1976.

Betty Davis itse valitsi hiljaisuuden, vaikka hän suostuikin lopulta dokumentin aiheeksi. Parempi tehdä se nyt kuin kuolemani jälkeen, hän totesi.

Davisillä oli useita rooleja: lavalla hän oli rajoja murtanut villi Nasty Gal (kolmannen, vuonna 1975 ilmestyneen albumin nimen mukaisesti), bändin johtajana ja tuottajana tiukka Ms. Davis, mutta myös spirituaalinen ja mystinen Crow.

Kameroita karttava Betty Davis ei vastaa vanhan Funk House -yhtyeensä soittokutsuun. Hän ei palaa valokeilaan eikä anna vastauksia meitä uteliaita katsojia askarruttaviin kysymyksiin. Sen sijaan hän iloitsee siitä, että hänen musiikkinsa elää yhä.

 • Betty: They Say I’m Different, USA 2017. Dokumenttielokuva, ohjaus Phil Cox. Suomen-ensi-ilta Teemalla 15.9. klo 20. Areenassa 30 päivää.

Betty Davisistä alkaa naisten musiikkisyksy Teeman lauantai-illoissa. Musiikkidokumenttien tähtinä 15.9.–27.10. ovat Amy Winehouse, Marianne Faithfull, Mavis Staples, Carly Simon, L7 ja Janis Joplin. Plus ylimääräisenä numerona ja loppuhuipennuksena Sophie Feinnesin upea Grace Jones -elokuva Bloodlight and Bami Teeman elokuvafestivaalilla joulukuun alussa.

Naisten ääni kuuluu Teemalla myös muuten, sillä alkusyksyn lauantai-iltojen dokumenttielokuvien ohjaajista valtaosa on naisia: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Jessica Edwards, Lisa Immordino Vreeland, Pia Andell, Ceyda Torun, Laurie Anderson, Sarah Price ja Amy J. Berg.

 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!