Hyppää pääsisältöön

Betty Davis oli funkin kuningatar ja aikaansa edellä, sitten hän vaikeni – uusi dokumenttielokuva kertoo unohdetun musiikintekijän tarinan

Funklaulaja Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Funklaulaja Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. dokumenttielokuvat,funk,laulajat,soul,populaarimusiikki,Betty Davis,They Say I'm Different,Betty: They Say I'm Different

Betty Davis oli 1970-luvulla funkin kuningatar. Sitten hän katosi. Uusi dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

Siis kuka? Betty Who?

Seksikäs, hurja, rohkea, omaperäinen funk-laulaja Betty Davis oli paljon edellä aikaansa. Ehkä liikaakin.

"Hän oli ensimmäinen", jazznero Miles Davis totesi muistelmissaan. "Jos Betty vielä laulaisi, hän olisi kuin Madonna, tai kuin Prince, mutta nainen."

Funklaulaja Betty Davis nauraa kadulla. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Funklaulaja Betty Davis nauraa kadulla. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Betty Davis,muusikot,dokumenttielokuvat,populaarimusiikki,funk,Betty: They Say I'm Different

Vuonna 1945 syntynyt Betty Mabry alkoi tehdä biisejä 12-vuotiaana. New Yorkiin hän muutti 17-vuotiaana vaatesuunnittelua opiskelemaan. Hän elätti itsensä valokuvamallina, sukelsi suurkaupungin musiikkielämään, ystävystyi Sly Stonen ja Jimi Hendrixin kanssa ja tapasi Miles Davisin.

Betty ja Miles Davis menivät naimisiin vuonna 1968, ja vaikka he erosivat jo seuraavana vuonna, Betty säilytti sukunimen. Suhde oli rankka, mutta Miles rohkaisi puolisoaan musiikintekoon. Hän myös tuotti Bettyn levytyssessioita vuonna 1969, ne sessiot tosin julkaistiin vasta 2010-luvulla.

1970-luvun funk-kuningatar Betty Davis loi itse itsenä. Hän tuotti omat levynsä ja johti omaa bändiään.

Funklaulaja Betty Davis kuvakollaasissa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Funklaulaja Betty Davis kuvakollaasissa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Betty Davis,funk,Betty: They Say I'm Different
You got to get rough!"― Betty Davisin ohje bändilleen

They Say I’m Different oli Betty Davisin toisen, vuonna 1974 ilmestyneen albumin nimi. Samannimisessä, Phil Coxin ohjaamassa dokumentissa etsitään syitä siihen, miksi Davis jätti musiikkibisneksen 1970-luvun lopulla. Haastateltavana on perheenjäseniä, ystäviä ja entisiä bändikavereita. Mukana on myös harvinaista – ja ilmeisesti ainoaa tallella olevaa – materiaalia Betty Davisin keikalta, Ranskasta vuodelta 1976.

Betty Davis itse valitsi hiljaisuuden, vaikka hän suostuikin lopulta dokumentin aiheeksi. Parempi tehdä se nyt kuin kuolemani jälkeen, hän totesi.

Davisillä oli useita rooleja: lavalla hän oli rajoja murtanut villi Nasty Gal (kolmannen, vuonna 1975 ilmestyneen albumin nimen mukaisesti), bändin johtajana ja tuottajana tiukka Ms. Davis, mutta myös spirituaalinen ja mystinen Crow.

Kameroita karttava Betty Davis ei vastaa vanhan Funk House -yhtyeensä soittokutsuun. Hän ei palaa valokeilaan eikä anna vastauksia meitä uteliaita katsojia askarruttaviin kysymyksiin. Sen sijaan hän iloitsee siitä, että hänen musiikkinsa elää yhä.

  • Betty: They Say I’m Different, USA 2017. Dokumenttielokuva, ohjaus Phil Cox. Suomen-ensi-ilta Teemalla 15.9. klo 20. Areenassa 30 päivää.

Betty Davisistä alkaa naisten musiikkisyksy Teeman lauantai-illoissa. Musiikkidokumenttien tähtinä 15.9.–27.10. ovat Amy Winehouse, Marianne Faithfull, Mavis Staples, Carly Simon, L7 ja Janis Joplin. Plus ylimääräisenä numerona ja loppuhuipennuksena Sophie Feinnesin upea Grace Jones -elokuva Bloodlight and Bami Teeman elokuvafestivaalilla joulukuun alussa.

Naisten ääni kuuluu Teemalla myös muuten, sillä alkusyksyn lauantai-iltojen dokumenttielokuvien ohjaajista valtaosa on naisia: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Jessica Edwards, Lisa Immordino Vreeland, Pia Andell, Ceyda Torun, Laurie Anderson, Sarah Price ja Amy J. Berg.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa