Hyppää pääsisältöön

Betty Davis oli funkin kuningatar ja aikaansa edellä, sitten hän vaikeni – uusi dokumenttielokuva kertoo unohdetun musiikintekijän tarinan

Funklaulaja Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Funklaulaja Betty Davis poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. dokumenttielokuvat,funk,laulajat,soul,populaarimusiikki,Betty Davis,They Say I'm Different,Betty: They Say I'm Different

Betty Davis oli 1970-luvulla funkin kuningatar. Sitten hän katosi. Uusi dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

Siis kuka? Betty Who?

Seksikäs, hurja, rohkea, omaperäinen funk-laulaja Betty Davis oli paljon edellä aikaansa. Ehkä liikaakin.

"Hän oli ensimmäinen", jazznero Miles Davis totesi muistelmissaan. "Jos Betty vielä laulaisi, hän olisi kuin Madonna, tai kuin Prince, mutta nainen."

Funklaulaja Betty Davis nauraa kadulla. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Funklaulaja Betty Davis nauraa kadulla. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Betty Davis,muusikot,dokumenttielokuvat,populaarimusiikki,funk,Betty: They Say I'm Different

Vuonna 1945 syntynyt Betty Mabry alkoi tehdä biisejä 12-vuotiaana. New Yorkiin hän muutti 17-vuotiaana vaatesuunnittelua opiskelemaan. Hän elätti itsensä valokuvamallina, sukelsi suurkaupungin musiikkielämään, ystävystyi Sly Stonen ja Jimi Hendrixin kanssa ja tapasi Miles Davisin.

Betty ja Miles Davis menivät naimisiin vuonna 1968, ja vaikka he erosivat jo seuraavana vuonna, Betty säilytti sukunimen. Suhde oli rankka, mutta Miles rohkaisi puolisoaan musiikintekoon. Hän myös tuotti Bettyn levytyssessioita vuonna 1969, ne sessiot tosin julkaistiin vasta 2010-luvulla.

1970-luvun funk-kuningatar Betty Davis loi itse itsenä. Hän tuotti omat levynsä ja johti omaa bändiään.

Funklaulaja Betty Davis kuvakollaasissa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different.
Funklaulaja Betty Davis kuvakollaasissa. Kuva dokumenttielokuvasta Betty: They Say I'm Different. Betty Davis,funk,Betty: They Say I'm Different
You got to get rough!"― Betty Davisin ohje bändilleen

They Say I’m Different oli Betty Davisin toisen, vuonna 1974 ilmestyneen albumin nimi. Samannimisessä, Phil Coxin ohjaamassa dokumentissa etsitään syitä siihen, miksi Davis jätti musiikkibisneksen 1970-luvun lopulla. Haastateltavana on perheenjäseniä, ystäviä ja entisiä bändikavereita. Mukana on myös harvinaista – ja ilmeisesti ainoaa tallella olevaa – materiaalia Betty Davisin keikalta, Ranskasta vuodelta 1976.

Betty Davis itse valitsi hiljaisuuden, vaikka hän suostuikin lopulta dokumentin aiheeksi. Parempi tehdä se nyt kuin kuolemani jälkeen, hän totesi.

Davisillä oli useita rooleja: lavalla hän oli rajoja murtanut villi Nasty Gal (kolmannen, vuonna 1975 ilmestyneen albumin nimen mukaisesti), bändin johtajana ja tuottajana tiukka Ms. Davis, mutta myös spirituaalinen ja mystinen Crow.

Kameroita karttava Betty Davis ei vastaa vanhan Funk House -yhtyeensä soittokutsuun. Hän ei palaa valokeilaan eikä anna vastauksia meitä uteliaita katsojia askarruttaviin kysymyksiin. Sen sijaan hän iloitsee siitä, että hänen musiikkinsa elää yhä.

 • Betty: They Say I’m Different, USA 2017. Dokumenttielokuva, ohjaus Phil Cox. Suomen-ensi-ilta Teemalla 15.9. klo 20. Areenassa 30 päivää.

Betty Davisistä alkaa naisten musiikkisyksy Teeman lauantai-illoissa. Musiikkidokumenttien tähtinä 15.9.–27.10. ovat Amy Winehouse, Marianne Faithfull, Mavis Staples, Carly Simon, L7 ja Janis Joplin. Plus ylimääräisenä numerona ja loppuhuipennuksena Sophie Feinnesin upea Grace Jones -elokuva Bloodlight and Bami Teeman elokuvafestivaalilla joulukuun alussa.

Naisten ääni kuuluu Teemalla myös muuten, sillä alkusyksyn lauantai-iltojen dokumenttielokuvien ohjaajista valtaosa on naisia: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Jessica Edwards, Lisa Immordino Vreeland, Pia Andell, Ceyda Torun, Laurie Anderson, Sarah Price ja Amy J. Berg.

 • Puheet kertovat hetkistä historiassa

  Viisi lyhyttä historiadokumenttia aikansa merkkipuheista.

  Toisen maailmansodan tapahtumista viime vuosien kuumimpiin poliittisiin kiistoihin – viisiosaisessa lyhytdokumenttisarjassa aiheena on viisi eurooppalaista puheenvuoroa, jotka kertovat omasta ajastaan ja herättivät aikanaan keskustelua. Suuret puheet ovat merkillinen historiallisen tapahtuman laji.

 • Pelso muistetaan verisestä vankilapaosta – kirja ja karja auttavat vankeja eteenpäin

  Suomen viimeisessä korpivankilassa on hyvä kirjasto.

  85 kilometriä Oulusta ja 95 kilometriä Kajaanista. Vaalan kunnassa Kainuussa sijaitsee Suomen viimeisen korpivankilan mainetta kantava Pelson vankila. Lyhytdokumentti Kirja ja karja, vankila uskoo sivistykseen kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita -sarjaan. Pelson vankilassa uskotaan vankeusajan sivistykseen.

 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Artikkelin opusta löytyy koottuna monta sataa kirjastotarinaa. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!