Hyppää pääsisältöön

Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

Andrea Caré (Cavaradossi) ja Aušrinė Stundytė (Tosca) oopperassa Tosca (Kansallisooppera 2018)
Andrea Caré (Cavaradossi) ja Aušrinė Stundytė (Tosca) oopperassa Tosca Andrea Caré (Cavaradossi) ja Aušrinė Stundytė (Tosca) oopperassa Tosca (Kansallisooppera 2018) Kuva: Heikki Tuuli Suomen Kansallisooppera,Tosca,teeman musiikki

Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä...
Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla

tiistai 2.10. klo 18.30 Pikaparantola
suora Areena-lähetys Kansallisoopperasta (tv-lähetys Yle Teemalla talvella)
Oopperakomedia nykyajan neurooseista! Iiro Rantalan ja Minna Lindgrenin kantaesitys tarttuu ronskisti nykyihmistä piinaaviin kysymyksiin: Miten laihtua? Miten saada mielenrauha? Miten jaksaa somettaa? Voihan avioerosta toipua viikonlopussa? Miten tästä häpeästä selviää? Itsepetoksen, huijaritohtorien ja addiktioiden kerrostama Pikaparantola tarjoaa vastauksia ja hoitoa omintakeisella otteella.

keskiviikko 3.10. klo 19.00 Radion sinfoniaorkesterin konsertti
suora Areena-lähetys Musiikkitalosta
Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari
Anna Larsson, mezzosopraano
Cantores Minores, valm. Hannu Norjanen
Musiikkitalon kuoro, valm. Jani Siven
Gustav Mahler: Sinfonia nro 3 d-molli

lauantai 6.10. klo 14.00 Tosca
Yle Teema (Areenassa 6 kk)
Suora lähetys Kansallisoopperasta! Rajatonta rakkautta, viiltävää vihaa, tunteita tulvivaa musiikkia. Puccinin Tosca iskee suoraan sydämeen! Solisteina mm. Aušrinė Stundytė, Andrea Garé, Tuomas Pursio, musiikin johto Patrick Fournillier.

sunnuntai 7.10. klo 14.40 Musiikkia ja leipätyötä
Yle Teema (uusinta pe 12.10. klo 12.00, Areenassa 20 päivää)
Israelilainen roskakuski soittaa urkuja, ukrainalainen mekaanikko oboeta, saksalainen sydänkirurgi kontrabassoa ja kreikkalainen hotellisiivooja laulaa oopperaa. Musiikki on kaikkien suuri rakkaus ja pakokeino arjesta. Enimmäkseen he kuitenkin toivoisivat, että musiikki myös tuottaisi heidän elantonsa. Se ei kuitenkaan ole aivan näköpiirissä. Saksalainen dokumentti.

sunnuntai 7.10. klo 15.30 Brahmsia ja kameran lentoa
Yle Teema (uusinta pe 12.10. klo 12.50, Areenassa 36 päivää)
Deutches Symphonie-Orchester Berlin soittaa Johannes Brahmsin 2. sinfonian D-duuri. Kapellimestarina Tugan Sohiev. Konsertti on kuvattu niin, että katsoja tuntee olevansa osa esityksestä: kaikkialle pääsevä kamera kuvasi tapahtuman yhtenä pitkänä ottona.

sunnuntai 7.10. klo 16.20 RSO Musiikkitalossa
Yle Teema
Radion sinfoniaorkesteri esittää mm. Joseph Haydnin sinfonia nro 82 C-duuri "Karhu". Orkesteria johtaa András Schiff. Osa 28.9.2018 taltioidusta konsertista.

perjantai 12.10. klo 19.00 Radion sinfoniaorkesterin konsertti: Islanti ja Viro 100 vuotta
suora Areena-lähetys Musiikkitalosta
Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Arto Noras, sello
Sergei Prokofjev: Rêves (Dreams) op. 6
Anna S. Þorvaldsdóttir: Dreaming
Jüri Reinvere: Through the Lens Darkly
Antonín Dvořák: Sellokonsertto h-molli op. 104
Myöhäisillan kamarimusiikki: Dvorak: Pianotrio "Dumky" (Fräki, P. Sundqvist, Rantamäki)

sunnuntai 14.10. klo 13.50 Elämää suurempi Leonard Bernstein
Yle Teema (uusinta pe 19.10. klo 12.00, Areenassa 20 päivää)
Dokumentti legendaarisesta kapellimestarista, säveltäjästä, pianistista ja opettajasta. Bernsteinin (1918–1990) värikkäästä elämästä kertovat hänen kolme lastaan sekä mm. Stephen Sondheim, Kent Nagano, Gustavo Dudamel ja Marin Alsop. Ohjaus Georg Wübbolt. (Leonard Bernstein: Larger Than Life, Itävalta 2016)

sunnuntai 14.10. klo 14.45 Leonard Bernsteinin muistokonsertti
Yle Teema (uusinta pe 19.10. klo 12.50, Areenassa 31 päivää)
Leonard Bernsteinin syntymäpäivänä 25. elokuuta Tanglewoodissa, Yhdysvalloissa pidetyssä suuressa muistokonsertissa esiintyivät mm. Aundra McDonald, Thomas Hampson, Yo Yo Ma ja Midori. Mukana oli myös peräti kuusi kapellimestaria mm. Andris Nelsons, John Williams ja Christoph Eschenbach. He johtavat Bostonin sinfoniaorkesteria ja Tanglewoodin festivaalikuoroa.

sunnuntai 14.10. klo 16.20 RSO Musiikkitalossa
Yle Teema
Radion sinfoniaorkesteri ja András Schiff (kapellimestari ja pianosolisti) esittävät Ludvig van Beethovenin pianokonserton nro 1 C-duuri. Osa 28.9.2018 taltioidusta konsertista.

maanantai 15.10.–keskiviikko 17.10. Kansainvälinen Paulon sellokilpailu, alkuerät
suora Areena-lähetys Helsingin konservatoriosta joka päivä klo 9 ja klo 17 alkaen

perjantai 19.10. ja lauantai 20.10. Kansainvälinen Paulon sellokilpailu, välierät
suora Areena-lähetys Lahden Sibelius-talosta kumpanakin päivänä klo 18 alkaen

perjantai 19.10. klo 18.30 Helsingin kaupunginorkesterin konsertti
suora Areena-lähetys Musiikkitalosta (ennen konserttia Ennakkoluulijat)
Helsingin kaupunginorkesteri
Pablo González, kapellimestari
Mackenzie Melemed, piano
Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 35 D-duuri KV 385 "Haffner"
Samuel Barber: Pianokonsertto op. 38
Robert Schumann: Sinfonia nro 4 d-molli op. 120

sunnuntai 21.10. klo 14.30 Tšaikovski: Säveltäjän tunnustukset (12)
Yle Teema (Areenassa 31 päivää)
Homoseksuaalin säveltäjän kirjeisiin ja päiväkirjoihin perustuva innovatiivinen draamadokumentti, jolla on heijastuksia Venäjän nykyiseen homofobiaan. O: Ralf Pleger. Ohjelma palkittiin Saksassa Echo-palkinnolla v. 2016. (U)

sunnuntai 21.10. klo 15.22 Tanssii joutsenien kanssa
Yle Teema (Areenassa 31 päivää)
Ranskalaiskoreografi Luc Petton ja Le Guetteur -tanssiryhmä kouluttavat oikeita joutsenia poikasesta asti tanssimaan kanssaan. T: Mosaique Films, Ranska (2012). (U)

sunnuntai 21.10. klo 16.20 RSO Musiikkitalossa
Yle Teema
Radion sinfoniaorkesteri esittää mm. Anna Thorvaldsdottirin teoksen Dreaming sekä Jüri Reinveren Through the Lens Darkly. Kapellimestarina Anna-Maria Helsing. Osa 12.10.2018 taltioidusta konsertista.

maanantai 22.10.–torstai 25.10. Kansainvälinen Paulon sellokilpailu, I ja II finaali
suora Areena-lähetys Espoon kulttuurikeskuksesta ja Helsingin Musiikkitalosta joka päivä klo 19 alkaen

perjantai 26.10. klo 19.00 Radion sinfoniaorkesterin konsertti
suora Areena-lähetys Musiikkitalosta
Thomas Adès, kapellimestari
Christianne Stotijn, mezzosopraano. Mark Stone, baritoni
György Kurtág: Ligatura-Message to Frances-Marie (The Answered Unanswered Question) op. 31b
Jean Sibelius: Tapiola op. 112
Jean Sibelius: Tuonelan joutsen op. 22/3
Thomas Adès: Totentanz

sunnuntai 28.10. klo 13.30 Strauss: Danaen rakkaus
Yle Teema (Areenassa 15 päivää)
(Die Liebe der Danae). Richard Straussin toiseksi viimeinen ooppera (1940) vie meidät antiikin tarustoihin. Valitseeko kaunis Danae Jupiterin jumalallisen rikkauden ja rakkauden vaiko kuningas Midaksen maallisen maagisen kosketuksen? Kesällä 2016 Salzburgin juhlaviikoilla taltioidun värikylläisen tuotannon ohjasi latvialainen mestari Alvis Hermanis. Päärooleissa laulavat Krassimira Stojanova, Tomasz Konieczny ja Norbert Ernst. Wienin filharmonikkoja johtaa Franz Welser-Möst. T: Unitel, Saksa (2016) (U)

keskiviikko 31.10. klo 19.00 Radion sinfoniaorkesterin konsertti
suora Areena-lähetys Musiikkitalosta
Manfred Honeck, kapellimestari
Matthias Goerne, baritoni
Dmitri Šostakovitš: Sarja Michelangelo Buonarrotin runoihin op. 145a
Gustav Mahler: Sinfonia nro 1 D-duuri "Titaani"

 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

 • Musiikkilegenda Brian Pern kertoo rockin noususta ja tuhosta

  BBC:n parodiasarjassa tosi ja fiktio sekoittuvat.

  Musiikkilegenda Brian Pern on nähnyt progen nousun ja rockin tuhon. Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui. Teema esittää kaikki kolme tuotantokautta BBC:n komediasarjasta, jossa tosi ja fiktio sekoittuvat, yhteensä yhdeksän osaa. Teema tiistaisin 20.11.2018–22.1.2019 klo 20.30. Uusinnat perjantai-iltaisin.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!