Hyppää pääsisältöön

"Major on aina major": CS:GO-vuoden tärkein ja suurin turnaus pelataan Lontoon Wembleyllä – Yle näyttää taistelun miljoonapotista suorana

Cloud9 voitti Bostonin majorin.
Viime majorissa voittoa juhli Cloud9. Lontoossa mestari vaihtuu. Cloud9 voitti Bostonin majorin. Kuva: ELEAGUE Counter-Strike: Global Offensive,e-urheilu,Cloud9

Counter-Strike: Global Offensiven vuoden toinen major-suurturnaus huipentuu 20.–23. syyskuuta Lontoon Wembleyllä. Yle esittää päätösvaiheen ottelut ja taistelun puolen miljoonan dollarin päävoitosta suorana Yle Areenassa ja TV2:ssa.

FaceIt Majors: London 2018 on vuoden toinen CS:GOn major-luokan turnaus. Ensimmäinen käytiin tammikuussa Yhdysvaltain Atlantassa ja Bostonissa, ja silloin loppuottelussa Cloud9 nousi mestariksi ohi FaZe Clanin.

Koska CS:GOssa ei ole yhtenäistä, koko maailman parhaat pelaajat ja joukkueet yhteentuovaa "pääliigaa", pidetään miljoonan dollarin yhteispalkintopotilla pullistelevia major-turnauksia pelin epävirallisina mestaruustaistoina.

- Major on major. Nimi kertoo jo jotain. Vaikka periaatteessa kaikki pelivuoden tapahtumat ovat tärkeitä, niin näissä on aina sitä jotain "ekstra spicea", luonnehti Yle E-urheilun asiantuntija Joona Leppänen.

- Majorit järjestää CS:GO-pelistä vastaava Valve. Tämä tekee niistä vielä entistäkin erityisemmän tapahtuman – niin faneille kuin pelaajille ja joukkueillekin, selitti puolestaan asiantuntija Jenny Kåla.

Skip Twitter post

Lontoossa maailman parhaat joukkueet ovat jälleen mukana. Bostonin alkuvuoden majorin kuudentoista parhaiten sijoittuneen tiimin lisäksi kutsun saivat kauden neljän minor-turnauksen finaalijoukkueet.

Suomalaistiimit eivät yltäneet aivan mukaan, kun ENCEkin jäi heinäkuussa Lontoon Twickenhamissa pelatussa Euroopan minor-mittelössä harmittavasti kolmanneksi. Yksi suomalainen pelaaja major-näyttämöllä sentään nähtiin, kun CS-virtuoosi Miikka "suNny" Kempin edustama Mousesports ylsi Lontoossa kakkosvaiheeseen.

Viikkojen taival

Lontoon majorin alkuvaihe alkoi itse asiassa jo 5. syyskuuta, jolloin 16 joukkuetta taisteli kahdeksasta jatkopaikasta. Viime majorin kahdeksan parasta pääsi puolestaan suoraan toiseen vaiheeseen.

Niin kutsutulla 'Legends Stagella" sveitsiläinen cup-systeemi erotteli jälleen "mestarit akanoista" ja kahdeksan parasta turnauksen päätösvaiheeseen 'Champions Stagelle'. Tämän vaiheen pelit nähdään torstaista sunnuntaihin 20.–23. syyskuuta Yle Areenassa ja ratkaisuhetket lisäksi TV2:ssa.

Skip Instagram post

Vaikka huipennus on vasta edessä, ovat ennakkosuosikit jo monien papereissa selvillä. Ylen asiantuntijat uskovat maailmanrankingin kärkijoukkueiden olevan vahvoilla.

- Astralis on ehdottomasti yksi suosikeista, vaikka nyt viime turnauksissa se ei voittoon ole yltänytkään. Na'Vi on myös todella vahva, joskin paikoin arvaamaton joukkue. Onhan siellä esimerkiksi "s1mple" (maailman parhaana pelaajana pidetty Oleksandr Kostyljev), totesi Jenny Kåla.

- Team Liquidilla on myös hyvä svengi päällä, ja kansainväliset asiantuntijat pitävät heitä yhtenä mestariehdokkaana. Heillä on kyllä kova lineup, pohti puolestaan Leppänen.

Skip Twitter post

Yllättäjäehdokkaiksi pitkän linjan CS-konkari nostaa brasilialaisen MIBRin ja saksalaisen BIGin.

- MIBR pelasi hyvin Tukholman DreamHackissa ja he ovat menneet paljon eteenpäin. He ovat bootcampanneet ja treenanneet hyvin, ja ovat varmasti vahvoilla. Sitten on myös mielenkiintoista, miten BIG pärjää – he löivät juuri FaZenkin 16-5, Leppänen pohjusti.

Ratkaisupelit Ylellä, tutut selostajat äänessä

Lontoon majorin 'Champions Stagella' kahdeksan joukkuetta taistelee turnauksen voitosta ja 500 000 dollarin päävoitosta. Otteluita seurataan Yle Areenassa ja TV2:ssa torstaista 20. syyskuuta alkaen.

Lue lisää: Nämä kahdeksan joukkuetta taistelevat Lontoon majorin voitosta – Miikka Kempin Mousesportsille valtava pettymys

Paikan päältä Lontoon Wembleyn areenalta otteluita selostaa kaksi rautaista duoa: Tomi "toMi" Pitkänen ja Kalle "gaLezki" Kareinen, sekä Teemu “wabbit” Hiilinen ja Juha “aNGeldusT” Kurppa.

FACEIT Major: Lontoo 2018, 20.–23.9.

Lontoon majorin finaalivaihe
Lontoon majorin finaalivaihe Kuva: FACEIT FACEIT Major: London 2018,Counter-Strike: Global Offensive

torstai 20.9.
17.00 BIG – Na'Vi 0-2
20.45 compLexity – MIBR 0-2

perjantai 21.9.
18.00 Team Liquid – HellRaisers 2-1
21.45 Astralis – FaZe Clan 2-0

lauantai 22.9.
18.00 MIBR – Na'Vi 0-2
21.45. Team Liquid – Astralis 0-2

sunnuntai 23.9.
20.00 loppuottelu Na'Vi – Astralis, Yle Areena
22.05 kooste loppuottelusta, TV2

Katso ottelulähetykset ja alkamisajat Yle Areenassa

Lontoo
Lontoo Kuva: FACEIT FACEIT Major: London 2018,Counter-Strike: Global Offensive,Lontoo

Uusimmat sisällöt - E-urheilu