Hyppää pääsisältöön

Mikä vanhemmuudessa yllättää, ilahduttaa tai tuntuu vaikealta?

Mitä vanhemmuus antaa?
Mitä vanhemmuus antaa? Kuva: Yle vanhemmuus,isovanhemmuus,lapsiperheet,perheet

Millainen vanhempi olet? Mitä vanhemmuus antaa? Koetko paineita vanhemmuudesta? Vai oletko päättänyt ettet halua lapsia? Miksi? Vai haluatko saada perheenlisäystä, mutta haave ei ole jostain syytä toteutunut?

Elämä muuttuu lapsen tulon jälkeen. Vanhempi voi olla biologinen, sosiaalinen ja juridinen. Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaan mukaan tulevien vanhempien ei kannata tehdä tarkkaa käsikirjoitusta siitä miten kaikki menee.

- Kukaan ei tiedä millainen temperamentti vauvalla on, etkä tiedä millainen vanhempi sinusta kehkeytyy. Vapauta itsesi ennakkoluuloista, odotuksista paineista ja opi vauvalta millainen vanhempi tämän lapsen kanssa kannattaa olla, sanoo Oulasmaa.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

 • Jumalanpalvelukset tammikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset tammikuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat tammikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat tammikuussa 2022

  Aamuhartaus 8.1.2022 asti ma-la klo klo 6.15 ja 7.15 (uusinta), 10.1. alkaen ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Meditatiivisessa messussa etsitään rauhan ja hiljaisuuden kokemusta

  Meditatiivisuus tavoittaa pitkiin puheisiin väsyneitä.

  Uutisvirtojen ja palopuheiden maailmassa monet ovat väsyneitä sanojen paljouteen. Jumalanpalveluksessakin tuntuu välillä olevan liikaa selittämistä ja liian vähän hiljaisuutta. Valvomisen sunnuntaina 14.11. klo 10 lähetetään Yle Radio 1:llä Meditatiivinen messu, jossa saarnaa Hiljaisuuden ystävien toiminnanjohtaja Juha Tanska ja avustaa pastori Elina Vaittinen. Mukana messun musiikissa on Syvemmälle messuun -kurssilaisia kouluttaja Sirkku Rintamäen johdolla. Messun musiikkina on virsien lisäksi meditatiivisia Taizé-lauluja, jotka kutsuvat mietiskelyyn ja hiljentymiseen.

 • Hartauspuhujat joulukuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat joulukuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.