Hyppää pääsisältöön

Mikä vanhemmuudessa yllättää, ilahduttaa tai tuntuu vaikealta?

Mitä vanhemmuus antaa?
Mitä vanhemmuus antaa? Kuva: Yle vanhemmuus,isovanhemmuus,lapsiperheet,perhe

Millainen vanhempi olet? Mitä vanhemmuus antaa? Koetko paineita vanhemmuudesta? Vai oletko päättänyt ettet halua lapsia? Miksi? Vai haluatko saada perheenlisäystä, mutta haave ei ole jostain syytä toteutunut?

Elämä muuttuu lapsen tulon jälkeen. Vanhempi voi olla biologinen, sosiaalinen ja juridinen. Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaan mukaan tulevien vanhempien ei kannata tehdä tarkkaa käsikirjoitusta siitä miten kaikki menee.

- Kukaan ei tiedä millainen temperamentti vauvalla on, etkä tiedä millainen vanhempi sinusta kehkeytyy. Vapauta itsesi ennakkoluuloista, odotuksista paineista ja opi vauvalta millainen vanhempi tämän lapsen kanssa kannattaa olla, sanoo Oulasmaa.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

 • Jumalanpalvelukset heinäkuussa

  Jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Hartauspuhujat heinäkuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat heinäkuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Pyhyyden sanoittaminen on vaikeaa

  Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä.

  Kuuntelin radio-ohjelmaa pyhyydestä toukokuisena torstaina. Jäin miettimään, mitä pyhyys oikein on. Milloin viimeksi itse käytin sanaa pyhä tai kuulin jonkun toisen käyttävän sitä? Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä. Useimmille pyhiä asioita ovat rakkaus, läheiset ihmiset, rauha, turvallisuus, koti ja ihmisarvo.

 • Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

  Kolmiosainen Tieto, valta, muutos -radioesseesarja

  Energia- ja tavaratuotantoon liittyvästä muutostarpeesta vallitsee maassamme kohtalainen yksimielisyys: molemmat on pantava uusiksi. Ongelma on kuitenkin laaja ja monimutkainen ja sitä tarkastellaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019 kuultavassa kolmessa radioesseessä. Kipukohtia: tietoa, valtaa ja muutosta tutkii kolme eri säveltäjää ja kirjoittajaa.