Hyppää pääsisältöön

Mikä vanhemmuudessa yllättää, ilahduttaa tai tuntuu vaikealta?

Mitä vanhemmuus antaa?
Mitä vanhemmuus antaa? Kuva: Yle vanhemmuus,isovanhemmuus,lapsiperheet,perhe

Millainen vanhempi olet? Mitä vanhemmuus antaa? Koetko paineita vanhemmuudesta? Vai oletko päättänyt ettet halua lapsia? Miksi? Vai haluatko saada perheenlisäystä, mutta haave ei ole jostain syytä toteutunut?

Elämä muuttuu lapsen tulon jälkeen. Vanhempi voi olla biologinen, sosiaalinen ja juridinen. Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaan mukaan tulevien vanhempien ei kannata tehdä tarkkaa käsikirjoitusta siitä miten kaikki menee.

- Kukaan ei tiedä millainen temperamentti vauvalla on, etkä tiedä millainen vanhempi sinusta kehkeytyy. Vapauta itsesi ennakkoluuloista, odotuksista paineista ja opi vauvalta millainen vanhempi tämän lapsen kanssa kannattaa olla, sanoo Oulasmaa.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.