Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Leea Klemolan nuoruus: Pelko pois ahmimalla ja oksentamalla

Leea Klemola dokumentissa Kuinka katosin karkkimaahan
Leea Klemola dokumentissa Kuinka katosin karkkimaahan Leea Klemola dokumentissa Kuinka katosin karkkimaahan Kuva: Yle Leea Klemola,Yle Elävä arkisto,kuinka katosin karkkimaahan

"Bulimian syy on minulle edelleen mysteeri. En vieläkään osaa selittää sitä, miksi minä sairastuin ja joskus myöhemminkin olen kokenut tunteen, että se saattaisi jälleen puhjeta", Leea Klemola kertoo.

Ohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaj Leea Klemola puhuu avoimesti ahmimishäiriöstään Marko Gustafssonin haastattelussa Arkistovieraana -ohjelmassa.

Haastattelun jälkeen Teemalla nähdään Kaisa Rastimon ohjaama dokumentti Kuinka katosin karkkimaahan vuodelta 1992. Aikanaan paljon keskustelua herättäneen dokumentin pääosassa on 27-vuotias bulimiaa sairastava teatterikorkeakoululainen Leea Klemola.

OHLEMAT TEEMALLA
Torstaina 13.9. klo 22.35, perjantaina 14.9. klo 13.55 ja maanantaina 17.9. klo 12.

Saatoin syödä kuusi kertaa enemmän kuin muut.

Teatterikorkeakoulussa Leea huomasi, ettei ollut sairautensa kanssa yksin. ”Siellä oli tyyppejä, jotka tunnistivat heti, että joo sullahan on syömishäiriö, niin mullakin.”

Leea oli perustellut ahmimistaan poikkeuksellisen vilkkaalla aineenvaihdunnalla. ”Voin syödä kuusi kertaa enemmän kuin muut. Se oli mun selitys."

Hauskaa bulimikon elämä ei kuitenkaan ole. Vessassa oksentamassa käynnit pitää peittää mahdollisimman hyvin. "Lasketaan vettä, ettei äänet kuulu ja sitten pönttö pitää pestä."

Bulimikon voi tunnistaa esimerkiksi rikki menneistä rystysistä: ”Kun oksentaa usein ja tekee sen työntämällä sormet kurkkuun niin rystysten iho menee rikki. Vatsahapot ovat melkoisen väkeviä.”, Leea hymähtää.

Syömishäiriön syy voi olla muuallakin kuin ulkonäköpaineissa

Syömishäiriöitä on tutkittu paljon ja yksi syy löytyy tytöille kasaantuneista ulkonäköpaineista. Leea Klemolan kohdalla tästä ei ollut kyse. Hänellä ei ollut harhakäsityksiä omasta vartalostaan, mutta tunnepuolella hän tiesi olevansa kuin heikoilla jäillä.

”Jos oli tulossa joku tunne, jota ei tahtonut, ja tiesi, että se tunne vie kaiken rohkeuden, niin sen pelottavan tunteen sai haudattua ahmimalla. Ja oksentamalla.”

"Olin onnistunut olemaan aika pitkän jakson, ehkä noin kolme kuukautta oksentamatta ja sitten minulle tuli pitseriassa olo, että nyt syön tuon puffetpöydän tyhjäksi ja menen oksentamaan".
Leea kuitenkin pysähtyi miettimään, että mitä on tekemässä ja miksi. Se oli käänteentekevä hetki.

"Ja sitten en syönytkään ja oksentanut, vaan katkaisin yhden ihmissuhteen.” Leea kertoo.

Kaisa Rastimon dokumentin teon aikaa Leea Klemola ryhtyi kirjaamaan ylös ajatuksiaan ja tunteitaan. ”Se oli varmaan ensimmäinen askel bulimiasta eroon pääsyssä. Terapiaan astihan en ikinä ehtinyt, vaikka dokumentissa yritänkin itselleni aikaa varata”, Leea nauraa vapautuneesti.

Mutta lisää sitten: "En itse pysty katsomaan sitä dokkaria vieläkään! Ehkä katson sen sitten seitsemänkymppisenä."

Leea Klemolan haastattelu on tehty kaksi vuotta sitten, mutta sitä ei ole aiemmin julkaistu.

Arkistovieraana Leea Klemola

Kuinka katosin karkkimaahan

Vuonna 1992 tehdyssä dokumentissa on pääosassa näyttelijä-opiskelija Leea Klemola ja hyvinvointiyhteiskunnan nuorten naisten sairaus, bulimia. Ohjaus Kaisa Rastimo.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!