Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Leea Klemolan nuoruus: Pelko pois ahmimalla ja oksentamalla

Leea Klemola dokumentissa Kuinka katosin karkkimaahan
Leea Klemola dokumentissa Kuinka katosin karkkimaahan Leea Klemola dokumentissa Kuinka katosin karkkimaahan Kuva: Yle Leea Klemola,Yle Elävä arkisto,kuinka katosin karkkimaahan

"Bulimian syy on minulle edelleen mysteeri. En vieläkään osaa selittää sitä, miksi minä sairastuin ja joskus myöhemminkin olen kokenut tunteen, että se saattaisi jälleen puhjeta", Leea Klemola kertoo.

Ohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaj Leea Klemola puhuu avoimesti ahmimishäiriöstään Marko Gustafssonin haastattelussa Arkistovieraana -ohjelmassa.

Haastattelun jälkeen Teemalla nähdään Kaisa Rastimon ohjaama dokumentti Kuinka katosin karkkimaahan vuodelta 1992. Aikanaan paljon keskustelua herättäneen dokumentin pääosassa on 27-vuotias bulimiaa sairastava teatterikorkeakoululainen Leea Klemola.

OHLEMAT TEEMALLA
Torstaina 13.9. klo 22.35, perjantaina 14.9. klo 13.55 ja maanantaina 17.9. klo 12.

Saatoin syödä kuusi kertaa enemmän kuin muut.

Teatterikorkeakoulussa Leea huomasi, ettei ollut sairautensa kanssa yksin. ”Siellä oli tyyppejä, jotka tunnistivat heti, että joo sullahan on syömishäiriö, niin mullakin.”

Leea oli perustellut ahmimistaan poikkeuksellisen vilkkaalla aineenvaihdunnalla. ”Voin syödä kuusi kertaa enemmän kuin muut. Se oli mun selitys."

Hauskaa bulimikon elämä ei kuitenkaan ole. Vessassa oksentamassa käynnit pitää peittää mahdollisimman hyvin. "Lasketaan vettä, ettei äänet kuulu ja sitten pönttö pitää pestä."

Bulimikon voi tunnistaa esimerkiksi rikki menneistä rystysistä: ”Kun oksentaa usein ja tekee sen työntämällä sormet kurkkuun niin rystysten iho menee rikki. Vatsahapot ovat melkoisen väkeviä.”, Leea hymähtää.

Syömishäiriön syy voi olla muuallakin kuin ulkonäköpaineissa

Syömishäiriöitä on tutkittu paljon ja yksi syy löytyy tytöille kasaantuneista ulkonäköpaineista. Leea Klemolan kohdalla tästä ei ollut kyse. Hänellä ei ollut harhakäsityksiä omasta vartalostaan, mutta tunnepuolella hän tiesi olevansa kuin heikoilla jäillä.

”Jos oli tulossa joku tunne, jota ei tahtonut, ja tiesi, että se tunne vie kaiken rohkeuden, niin sen pelottavan tunteen sai haudattua ahmimalla. Ja oksentamalla.”

"Olin onnistunut olemaan aika pitkän jakson, ehkä noin kolme kuukautta oksentamatta ja sitten minulle tuli pitseriassa olo, että nyt syön tuon puffetpöydän tyhjäksi ja menen oksentamaan".
Leea kuitenkin pysähtyi miettimään, että mitä on tekemässä ja miksi. Se oli käänteentekevä hetki.

"Ja sitten en syönytkään ja oksentanut, vaan katkaisin yhden ihmissuhteen.” Leea kertoo.

Kaisa Rastimon dokumentin teon aikaa Leea Klemola ryhtyi kirjaamaan ylös ajatuksiaan ja tunteitaan. ”Se oli varmaan ensimmäinen askel bulimiasta eroon pääsyssä. Terapiaan astihan en ikinä ehtinyt, vaikka dokumentissa yritänkin itselleni aikaa varata”, Leea nauraa vapautuneesti.

Mutta lisää sitten: "En itse pysty katsomaan sitä dokkaria vieläkään! Ehkä katson sen sitten seitsemänkymppisenä."

Leea Klemolan haastattelu on tehty kaksi vuotta sitten, mutta sitä ei ole aiemmin julkaistu.

Arkistovieraana Leea Klemola

Kuinka katosin karkkimaahan

Vuonna 1992 tehdyssä dokumentissa on pääosassa näyttelijä-opiskelija Leea Klemola ja hyvinvointiyhteiskunnan nuorten naisten sairaus, bulimia. Ohjaus Kaisa Rastimo.

 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

 • Ihmisiä Barcelonan kaduilla – Mou antaa kasvot maahanmuuton aallolle

  Juho-Pekka Tanskasen dokumentti seuraa elämää varjoissa.

  Teeman kuukauden dokumentissa Mou antaa kasvot Euroopan maahanmuutolle, joka näyttäytyy nimettömänä aaltona. Jussi-ehdokkaana oleva, Juho-Pekka Tanskasen ohjaama Barcelonaa odottamassa Teemalla sunnuntaina 10.2. klo 12.00. Areenassa kuusi kuukautta Teksti: Harri Römpötti Barcelonan kaduilla velloo turisteja vaivoiksi asti.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.