Hyppää pääsisältöön

Ellinoora hurmaa Vain elämää -ohjelmassa aitoudellaan – onko tässä yhdeksännen kauden kovin tekijä?

Ellinoora poseeraa huoneessaan Vain elämää -ohjelmassa.
Ellinoora poseeraa huoneessaan Vain elämää -ohjelmassa. Kuva: Petri Aho / kuvapalvelut.com Vain elämää,Ellinoora,Hirvensalmi

YleX:n analyysissa pohditaan, miksi Ellinoora nousee todennäköisesti tämän Vain elämää -kauden kirkkaimmaksi tähdeksi.

Varoitus: teksti sisältää paljastuksia Ellinooran Vain elämää -jaksosta.

Viime viikolla käynnistyi Vain elämää -ohjelman yhdeksäs kausi.

Jo useamman kauden kohdalla uudet artistit julkistettaessa kotikatsomoissa on huokailtu: Miksi tätä ohjelmaa tehdään edelleen? Keitä nämä ohjelmaan pyydetyt yhden levyn ihmeet ovat? Eikö sinne tänäkään vuonna saatu ketään oikeasti merkittävää artistia?

Sama keskustelu toistui niin someissa kuin lehtien palstoilla myös tänä keväänä kun Nelonen ilmoitti, että Satulinnassa nähdään tulevalla kaudella Pepe Willberg, Pyhimys, Anne Mattila, Tuure Kilpeläinen, Evelina, Ellinoora ja Lauri Ylönen.

Osa uusista nimistä otettiin vastaan innolla: Lauri Ylösen kaltaista, kansainvälisesti menestynyttä artistia on sarjaan odoteltu jo vuosia, ja pitkän linjan rap-muusikko Pyhimys puolestaan tarjoaa uudenlaisen näkökulman “kiintiöräppärin” rooliin.

Pepe Willberg täyttää pakollisen suomimusiikin grand old manin paikkaa, Anne Mattila ja Tuure Kilpeläinen edustavat ohjelman iskelmällistä aikuisartistin laitaa – heidän osallistumisensa ei herättänyt mediassa kovin suurta keskustelua suuntaan eikä toiseen.

Vain elämää -ohjelman yhdeksännen kauden osallistujat.
Ellinoora järjestää päivänään festarietkot. Vain elämää -ohjelman yhdeksännen kauden osallistujat. Kuva: Petri Aho / kuvapalvelut.com Anne Mattila,Ellinoora,Evelina,Lauri Ylönen,Pepe Willberg,Tuure Kilpeläinen,Vain elämää,Hirvensalmi

Suurinta kritiikkiä ja tuhahtelua tämän vuoden artisteista aiheuttivat parikymppiset Ellinoora ja Evelina, jotka molemmat nousivat suuren yleisön tietoisuuteen vasta vuonna 2015 ja ovat kumpainenkin julkaisseet vasta yhden kokonaisen albumin.

Suurin kysymys artistien kohdalla tuntuu olevan, miksi näin varhaisessa vaiheessa uraansa olevat artistit on haluttu ottaa mukaan: eihän laulajilla ole tarjota versioitavaksi kuin yhden levyn ja muutaman uuden sinkun verran kappaleita.

Samanlaista mutinaa ja silmienpyörittelyä koki joitakin vuosia sitten esimerkiksi eräs Sanni, josta on vuoden 2015 kautensa jälkeen kasvanut yksi Suomen suurimmista poptähdistä – jopa niin iso, että hänet pyydettiin viime vuonna takaisin Vain elämää -pöydän ääreen All stars -kaudelle.

Voisiko Ellinooralla tai Evelinalla olla edessään vastaavankaltainen menestystarina?

Uudesta kaudesta on tällä hetkellä nähty Laurin ja Ellinooran päivät. Mikäli näiden kahden jakson perusteella voi tehdä johtopäätöksiä, uskaltaa Ellinooran kohdalla odottaa suurta läpimurtoa koko kansan suursuosikiksi.

Mutta miksi Ellinoora?

Yhdeksättä kautta on tituleerattu sen osallistujien itsensä toimesta “introverttien kaudeksi”, mikä tuntuikin osuvalta kuvaukselta ainakin ensimmäisen jakson jälkeen: siinä missä esimerkiksi VilleGallen, Sannin ja Antti Tuiskun kehuttu vuoden 2015 kausi käynnistyi vauhdikkaasti, vaikuttivat tämän vuoden artistit ensimmäisellä yhteisellä lounaalla varsin jännittyneiltä ja vaitonaisilta.

Jännitys ja hermostuneisuus pysyivät havaittavissa koko jakson ajan, mutta siinä missä se monilla ilmeni hiljaisuutena, Ellinooran – oletettava – jännitys purkautui vitsailuna ja henkeä nostattavana kommentointina.

Ellinoora poseeraa kuistilla Vain elämää -ohjelmassa.
Ellinooran Funeral Song nousi Suomen kuunnelluimpien Spotify-kappaleiden kärkeen. Ellinoora poseeraa kuistilla Vain elämää -ohjelmassa. Kuva: Petri Aho / kuvapalvelut.com Ellinoora,Vain elämää,Hirvensalmi

Myös musiikillisella puolella Ellinoora pääsi vakuuttamaan jo ensimmäisessä jaksossa.

Hänen suomennettu versionsa The Rasmuksen Funeral Songista teki vaikutuksen niin Satulinnaan kuin yleisöönkin: Lauri kehui Ellinooraa yhdeksi Suomen parhaista laulajista, ja kappale debytoi ilmestyttyään Spotifyn Suomen top 50 -listan sijalla kolme.

Viikonlopun jälkeen se nousi koko listan ykköseksi.

Radiota ja Spotifyn suosituimpia hittejä kuunteleville Ellinooran laulutaito tuskin tuli yllätyksenä.

Hänen musiikillinen monipuolisuutensa puolestaan käy ilmi hänen omana päivänään, kun Vain elämää -tähdet esittävät vuorotellen kappaleita Ellinooran Villi lapsi -debyyttialbumilta.

Mukaan mahtuu myös Pyhimyksen ironinen Mulkut-versiointi laulajan alkuvuodesta julkaistusta Nartut-sinkusta.

Samaistuttavien tunteiden tulkki

Ellinoora on taitava biisinkirjoittaja, jonka kappaleista tuntuu löytyvän tulkittavaa ja samaistumispintaa jokaiselle iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Vuoron perään artistit Pepe Willbergistä Evelinaan ja Anne Mattilaan huomauttavat, kuinka helppoa Ellinooran repertuaarista oli löytää omaan suuhun sopiva kappale.

Oululaislaulajalla on selitys musiikkinsa samaistuttavuudelle.

Ellinoora kertoo suurimmaksi oivalluksekseen biisinkirjoituksessa ymmärryksen siitä, että vaikka kaikki ovat erilaisia ja toiset kokevat asioita vahvemmin kuin toiset, ihmisten ydinongelmat pyörivät usein samojen asioiden ympärillä.

Niistä Ellinoora kirjoittaa.

Ellinoora ei pelkää laulaa vaikeista asioista, vaan hänen musiikissaan käsitellään niin jäljen jättäneitä, entisiä parisuhteita, erilaisuuteen liittyviä paineita kuin masennustakin.

Hän jopa avautuu kertomaan ensimmäistä kertaa julkisesti, mistä hänen suurimpiin hitteihinsä lukeutuva, koskettava Elefantin paino kertoo – mikä Ellinooran oma “elefantti” on.

Ellinoora paljastaa, että hänen isänsä kävi lähellä kuolemaa laulajan ollessa vasta lapsi. Kappale on Ellinooralle tapa käsitellä sitä, kuinka hänen silmissään ennen vahvana näyttäytynyt henkilö muuttuikin äkkiä hauraaksi.

Artisti myös kertoo jaksossa iloitsevansa, että on päässyt käymään asioita läpi niin, että niitä on kuunnellut myös joku ammattilainen.

– Koska se oma pää osaa olla tosi, tosi ankara. Tai että ei pitäisi olla mikään tabu, että käy terapiassa esimerkiksi, Ellinoora kertoo.

Silti, Ellinooran viehätys ei perustu vain hänen taiteellisiin ansioihinsa.

Ruokapöytäkeskusteluissa ja haastattelupätkissä käy selväksi, että Ellinoora on yksi meistä, ihan tavallinen tyyppi.

Laulajan uraa ei annettu hänelle hopeatarjottimella, työelämän epätasa-arvoisuus suututtaa häntä, hänenkin sydämensä on särkynyt ja hän punastuu koko The Rasmuksen tavatessaan samalla tavalla, kuin kuka tahansa bändiä ala-asteikäisenä fanittanut punastuu.

Evelina, Anne Mattila ja Ellinoora pöydän ääressä Vain elämää -ohjelmassa.
Ellinooran päivästä ei puutu naurua. Evelina, Anne Mattila ja Ellinoora pöydän ääressä Vain elämää -ohjelmassa. Kuva: Petri Aho / kuvapalvelut.com Anne Mattila,Evelina,Vain elämää,Ellinoora,Hirvensalmi

Suora, rehellinen puhe on selvästi Ellinooran Vain elämää -valtti.

Laulaja ei pelkää paljastaa itsestään henkilökohtaisia asioita: hän kertoo poikaystävästään, lapsuudestaan ja nuoruudestaan sekä elämänsä pahimmista kipukohdista.

Sellaisia faktoja, joita esimerkiksi Jenni Vartiaiselta hänen ensimmäisen Vain elämää -osallistumisensa kohdalla turhaan odotettiin ja joiden uupumisen vuoksi Vartiaisen koko osallistuminen ohjelmaan kyseenalaistettiin.

Kenties tärkeimpänä Ellinooran esiintymisessä niin lavalla kuin pöydän päässä loistaa kiitollisuus. Se on läsnä koko Ellinooran olemuksessa.

Joka kerta toisen artistin kertoessa, minkä Ellinoora-kappaleen hän aikoo vetää, pääsee laulajalta yllättynyt, innostunut huudahdus – “vedätkö sä ihan oikeasti sen!”.

Toisinaan on vaikea erottaa, johtuvatko artistin punaiset silmät häneen ikävästi juuri Vain elämää -viikolla iskeneestä silmätulehduksesta vai liikutuksen kyynelistä – toisinaan kyse on ilmiselvästi näistä molemmista.

Ellinooran päivänä läsnä on ihmisen koko tunteiden kirjo. Artistin johdolla nauretaan, itketään, hävetään, vaikututaan ja riemastutaan.

Kaikkein voimakkaimmin tuntuu tuntevan Ellinoora itse, joka tuskin Vain elämää -kelkkaan hypätessään tiesi, kuinka merkittäväksi askeleeksi nuoren artistin uralla kyseinen päätös voi muodostua.

Jouluun mennessä Ellinooran nimi tulee kahden ensimmäisen Vain elämää -jakson perusteella olemaan kaikkien huulilla.