Hyppää pääsisältöön

Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulki omia teitään loppuun asti

Agnès Varda näyttää pitkää nenää omalle kuvalleen elokuvassa Kasvot, kylät
Agnès Varda näyttää pitkää nenää omalle kuvalleen elokuvassa Kasvot, kylät. Agnès Varda näyttää pitkää nenää omalle kuvalleen elokuvassa Kasvot, kylät Kuva: NonStop Entertainment Agnès Varda,Teemalauantai,Faces Places,teeman elokuvat

Elokuvaohjaaja Agnès Varda (1928–2019) oli utelias mestari ja leikkisä oman tiensä kulkija.

Kunnia-Oscarilla vuonna 2017 palkittu ja samaan aikaan uudella dokumenttielokuvallaan Kasvot, kylät Oscar-ehdokkaana ollut Agnès Varda oli eurooppalaisen elokuvan suuria mestareita. Hän oli oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä hämärtänyt.

Agnès Varda seilasi ensimmäisenä Ranskan uuden aallon harjalla, rantautui omille saarilleen, vaelteli kinttupoluillaan ja ylitti fiktion ja dokumentin, yleisen ja yksityisen väliset raja-aidat taikomalla ne näkymättömiksi.

90-vuotiaana maaliskuussa 2019 kuollut Varda säilytti loppuun asti uteliaan ja leikkisän asenteen maailmaan, ihmisiin ja elokuvantekoon. Se näkyy kauniisti hänen 2000-luvulla tekemissään dokumenttielokuvissa.

Vuonna 2017 Varda ohjasi yhdessä nuoren katutaiteilija-valokuvaajan JR:n kanssa hurmaavan elokuvan Kasvot, kylät. Siinä tehdään ja taltioidaan Vardan ja JR:n kiehtovaa valokuvaprojektia ympäri Ranskaa.

Kasvot, kylät sai tv-ensi-iltansa Teemalauantaissa syksyllä 2018. Samassa teemaillassa esitettiin myös hehkuvissa väreissä kuvattu uuden aallon klassikko, turhan huonosti tunnettu draama Onnen hetket (1965).

Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur)
Onnen hetket. Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur) Teemalauantai,Agnès Varda,Happiness,Ranskalaisen elokuvan uusi aalto,Onnen hetket
JR ja Agnès Varda "valokuvamuurin" edessä. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät (2017).
Kasvot, kylät. JR ja Agnès Varda "valokuvamuurin" edessä. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät (2017). Agnès Varda,JR,Faces Places,elokuvat,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,valokuvaus,Kasvot, kylät
89-vuotias uuden aallon legenda Agnès Varda ja 34-vuotias katutaiteen hipsteri JR ovat vuoden dynaamisin elokuvaduo.”― Aamulehti elokuvasta Kasvot, kylät 5.10.2017

Kasvot, kylät (Areenassa 3 kk)
(Visages, villages, Ranska 2017) Kolmekymppinen katutaiteilija ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen yhteisötaiteellinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hyväntuulisen dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua. Ohjaus Agnès Varda ja JR. Elokuva oli Oscar-ehdokkaana keväällä 2018.
Onnen hetket
(Le bonheur, Ranska 1965) Ranskan uuden aallon tuntemattomampi merkkiteos, kolmiodraamasta kasvava perhetragedia, jonka ohjaaja Agnès Varda kertoo omaan tyyliinsä, hehkuvan värikkäänä ja romanttisena idyllinä. Pääosissa Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer ja Claire Drouot.

Menestys on minulle sitä, että tapaan ihmisiä kadulla, ja sen sijaan että he sanoisivat "bravo" he sanovat "kiitos".― Agnès Varda, 2018
Agnès Varda ja JR kuvauksissa pellolla. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät.
Kasvot, kylät: Agnés Varda ja JR. Agnès Varda ja JR kuvauksissa pellolla. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät. Oscar-gaala 2018,Agnès Varda,JR,Faces Places,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Kasvot, kylät

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa