Hyppää pääsisältöön

Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

Agnès Varda näyttää pitkää nenää omalle kuvalleen elokuvassa Kasvot, kylät
Agnès Varda näyttää pitkää nenää omalle kuvalleen elokuvassa Kasvot, kylät. Agnès Varda näyttää pitkää nenää omalle kuvalleen elokuvassa Kasvot, kylät Kuva: NonStop Entertainment Agnès Varda,Teemalauantai,Faces Places,teeman elokuvat

Teeman lauantai-ilta 15.9. omistetaan eurooppalaisen elokuvan uteliaalle mestarille, oman tiensä kuljeksijalle, leikkisälle Agnès Vardalle.

Kunnia-Oscarilla vastikään palkittu, samaan aikaan uudella dokumenttielokuvallaan Oscar-ehdokkaana ollut Agnès Varda on eurooppalaisen elokuvan suuria mestareita, oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt.

Agnès Varda seilasi ensimmäisenä Ranskan uuden aallon harjalla, rantautui omille saarilleen, vaelteli kinttupoluillaan ja ylitti fiktion ja dokumentin, yleisen ja yksityisen väliset raja-aidat taikomalla ne näkymättömiksi.

90 vuotta toukokuussa 2018 täyttänyt Varda on säilyttänyt uteliaan ja leikkisän asenteen maailmaan, ihmisiin ja elokuvantekoon, mikä näkyy kauniisti hänen 2000-luvulla tekemissään dokumenttielokuvissa.

Teemalauantain elokuvat ovat Vardan yhdessä nuoren katutaiteilija-valokuvaajan JR:n kanssa ohjaama, viime keväänä Oscar-ehdokkuuden napannut hurmaava Kasvot, kylät (2017) sekä hehkuvissa väreissä kuvattu uuden aallon klassikko, turhan huonosti tunnettu draama Onnen hetket (1965).

Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur)
Onnen hetket. Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur) Teemalauantai,Agnès Varda,Happiness,Ranskalaisen elokuvan uusi aalto,Onnen hetket
JR ja Agnès Varda "valokuvamuurin" edessä. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät (2017).
Kasvot, kylät. JR ja Agnès Varda "valokuvamuurin" edessä. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät (2017). Agnès Varda,JR,Faces Places,elokuvat,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,valokuvaus,Kasvot, kylät
89-vuotias uuden aallon legenda Agnès Varda ja 34-vuotias katutaiteen hipsteri JR ovat vuoden dynaamisin elokuvaduo.”― Aamulehti elokuvasta Kasvot, kylät 5.10.2017

Teemalauantai 15.9. Agnès Varda

Klo 21.00 Kasvot, kylät (Areenassa 3 kk)
(Visages, villages, Ranska 2017) Kolmekymppinen katutaiteilija ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen yhteisötaiteellinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hyväntuulisen dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua. Ohjaus Agnès Varda ja JR. Tv-ensi-ilta.
Klo 22.30 Onnen hetket (Areenassa 30 vrk)
(Le bonheur, Ranska 1965) Ranskan uuden aallon tuntemattomampi merkkiteos, kolmiodraamasta kasvava perhetragedia, jonka ohjaaja Agnès Varda kertoo omaan tyyliinsä, hehkuvan värikkäänä ja romanttisena idyllinä. Pääosissa Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer ja Claire Drouot. Tv-ensi-ilta.
Kasvot, kylät esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2017. Vardan Kuin taivaan lintu, pääosassa Sandrine Bonnaire, esitetään R&A-festivaalilla syyskuussa 2018.

Menestys on minulle sitä, että tapaan ihmisiä kadulla, ja sen sijaan että he sanoisivat "bravo" he sanovat "kiitos".― Agnès Varda, 2018
Agnès Varda ja JR kuvauksissa pellolla. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät.
Kasvot, kylät: Agnés Varda ja JR. Agnès Varda ja JR kuvauksissa pellolla. Kuva elokuvasta Kasvot, kylät. Oscar-gaala 2018,Agnès Varda,JR,Faces Places,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Kasvot, kylät
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!