Hyppää pääsisältöön

Havaintoja ihmisestä -radiosarjassa selvitetään ihmisyyden mysteerejä

Kuvassa Havaintoja ihmisestä -radiosarjan toimittaja Satu Kivelä. Ympärillä aurinkoinen metsä.
Havaintoja ihmisestä -radiosarjan toimittaja Satu Kivelä. Kuvassa Havaintoja ihmisestä -radiosarjan toimittaja Satu Kivelä. Ympärillä aurinkoinen metsä. Kuva: Ilmari Fabritius radio,käyttäytymisen psykologia,asiaohjelmat

"Olit taas tehnyt hyvän ohjelman .... lämpimän taskun kaiken keskelle. Tämä Havaintoja ihmisestä on todellinen keidas radio-ohjelmien virrassa. Kiitos Sinulle."

Näin kirjoittaa kuuntelijanimimerkki Rita Havaintoja ihmisestä -radiosarjan toimittajalle Satu Kivelälle. Joka viikko torstaisin puolenpäivän maissa Yle Radio 1:ssä lähetettävässä sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla.

Kaikki sarjan jaksoissa kuultavat kokemukset on aitoja. Suomalaiset ovat lähettäneet niitä toimittajalle sähköpostilla ja sosiaalisen median kautta. Vain nimiä on vaihdettu. "Olen todella kiitollinen ja otettu siitä, että ihmiset ovat uskaltaneet kertoa minulle kokemuksistaan. Ihmisten omien kokemusten kautta on sarjan aiheista mahdollista kertoa moniäänisesti ja autenttisesti. Tutkimusta unohtamatta", kertoo toimittaja Satu Kivelä. "Pyysin mukaan yhteistyökumppaneita, jotka jakavat ohjelman kiinnostuksen kohteet. Ajattelen, että yhdessä voimme saada aikaan enemmän."

Yhteistyökumppaneina toimivat HelsinkiMissio, Kohdataan-hanke, AntroBlogi, Suomalainen tiedeakatemia, Suomen mielenterveysseura ja Väestöliitto. "Tiede on läsnä kaikkialla ihmisten arjessa. Hyvä tiede on perustana ymmärrykselle, jonka avulla teemme parempia päätöksiä ja ratkaisemme viheliäisiä ongelmia", sanoo Tiedeakatemian pääsihteeri Pekka Aula.

Oppiminen on aivojen näkökulmasta yksi palkitsevimmista asioista.

Sarjaa on lähetetty Yle Radio 1:ssä helmikuusta 2018 alkaen, ja kaikki jaksot ovat edelleen kuunneltavissa Yle Areenassa. Kevään aikana on puhuttu mm. ostrakismista, yksinäisyydestä, vuorovaikutustaidoista, oppimisesta ja sen esteistä, aivotyöstä ja sen haasteista, luontosuhteesta, ympäristöahdistuksesta, manipuloinnista, pahuudesta ja psyykkisestä joustavuudesta.

Kuuntelijapalautetta on tullut erityisesti ostrakismia ja resilienssiä käsittelevistä jaksoista: "Kiitos ohjelmasta ja koko ohjelmasarjasta kokonaisuudessaan. Kuuntelin kaksi kertaa, koska ensimmäisellä kerralla itketti kaikkien ihmisten tarinat. Psykiatrian asiantuntijan ajatukset olivat todella arvokkaita, sillä koin itse ne niin, että ne vähensivät mahdollista ennakkoajatusta siitä, että kriisien takia masentuvat tai jopa johonkin muuhun psyykkiseen sairauteen sairastuvat olisivat jotenkin epätavallisen heikkoa tekoa. Hän sanoitti viisaasti, että ei ole ihmisen syy, jos hänen tielleen osuu paljon ja että jossakin kohtaa katkeaminen tapahtuu jokaiselle, jos painetta on paljon." - Johanna.

Ihminen on aika agressiivinen laji verrattuna muihin kädellisiin lajeihin.

Syksyllä 2018 on tulossa ohjelmia mm. empatiasta, parisuhteesta, vanhemmuudesta ja isovanhemmuudesta sekä työelämän eri osa-alueista. "Ihmisten kokemusten kautta myös tutkimuksellisen tiedon merkityksellisyys ja tärkeys nousee hyvin esille. Olemme jokainen yksilöitä, mutta siinä miten asioita koemme ja miltä ne meistä tuntuvat on paljon yhtäläisyyksiä", kertoo toimittaja Satu Kivelä. "On palkitsevaa, jos voimme oppia itsestämme ja toisistamme ohjelman avulla."

Yksinäisyyden murtamiseen voi riittää yksi ainoa ihminen.

Sarjan teemoista on järjestetty myös Twitter-keskusteluja, joihin kaikki voivat halutessaan osallistua kommentoimalla tai seuraamalla keskustelua. Mukana ovat sarjan toimittaja ja eri alojen asiantuntijoita. Syksyllä 2018 Twitter-iltoja järjestetään kolme kertaa syys-marraskuussa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Havaintoja ihmisestä
Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa. Myös podcastina!
Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja Salla Matusiak.
Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi
Sosiaalinen media: #havaintojaihmisestä

Syksyn 2018 Twitter-illat

Tiistaina 11.9. klo 17 - 19. Aiheena kannustus, tunnetaidot ja empatia. Keskustelua voi seurata tai siihen voi osallistua tunnisteella #tunnetaidot
Torstaina 11.10. klo 17 - 19. Aiheena parisuhde, vanhemmuus ja isovanhemmuus.
Marraskuussa (päivämäärä selviää myöhemmin). Aiheena työelämä, työn merkityksellisyys ja johtaminen.

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Jumalanpalvelukset heinäkuussa

  Jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.