Hyppää pääsisältöön

Humaani älykaupunki perustuu luottamukseen

Kaarin Taipale ja Tommi Laitio tervehtivät Pepper-robottia
Kaarin Taipale ja Tommi Laitio tervehtivät Pepper-robottia Kuva: Johanna Aulen/YLE Kaarin Taipale,Pepper,KulttuuriCocktail,Tommi Laitio,smart city

Älykkäät kaupungit ovat tulossa! Toistaiseksi älykaupunki näyttää ulospäin sellaiselta kuin esimerkiksi Helsinki, jossa on mainiosti toimivia kaupunkipyöriä. Ratikan kulkua voi seurata älypuhelimella, koska raitiovaunujen sijainti on avointa dataa. KulttuuriCocktailissa keskusteltiin älykaupungeista, niiden merkityksestä ja tulevaisuudesta yhdessä kaupunkitutkija, tekniikan tohtori Kaarin Taipaleen ja Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laition kanssa.

– Kaupunkien menestystä pitää arvioida siltä kannalta, miten se edistää sellaista kaupunkia, missä ihmiset haluavat elää, kertoo Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Yhä tiiviimmin elämään tunkeutuva tietotekniikka herättää monenlaisia kysymyksiä ihmisten tietosuojaan tai oikeuksiin liittyen. Toisaalta älykkäiden kaupunkien idea on arjen sujuvoittaminen ja palveluiden parantaminen.

– Olennaista on, miten julkisia palveluita tehdään mahdollisimman helpoiksi ihmisille käyttää, tai mahdollisimman saavutettaviksi ja läpinäkyviksi, sanoo kaupunkitutkija, tekniikan tohtori Kaarin Taipale.

Yksi esimerkki onnistuneeksi koetusta älykaupunkihankkeesta ovat Helsingin kaupunkipyörät.

– Kaupunkipyörissä toteutuu moni hyvän kaupunkirakentamisen periaate. Järjestelmä oppii käytön myötä muun muassa sen, missä ovat kulutuskysynnän huiput. Sitä samaahan me tuomme nyt kirjastoihin. Järjestelmä tietää, missä mitäkin kirjaa todennäköisesti seuraavaksi kysytään, sanoo Laitio.

Niin kauan kuin ihmisillä säilyy luottamus palveluntarjoajaan, ketään ei tunnu haittaavan esimerkiksi se, että kaupunkipyörät keräävät hurjan määrän dataa pyöräilijöiden kulkureiteistä ja muista käyttötottumuksista. Näitä tietoja voidaan käyttää myös kaupallisesti.

– Luottamukseen ja humanismiin perustuvat ratkaisut ovat Helsingin juttu. Helsinki on esimerkiksi avannut maailman toisiksi eniten avointa dataa, Laitio kertoo.

– Kaupunkeja on ollut tuhansia vuosia, ja ne ovat selviytyneet kaikista teknisistä murroksista. Digitalisaatio tuo kaupunkiin vain yhden kerroksen lisää, sanoo Taipale.

– Ihmiset haluavat edelleen kokoontua yhteen ja olla tekemisissä myös materiaalisen maailman kanssa, vakuuttaa Laitio.

Lataa podcast tästä!