Hyppää pääsisältöön

Ota pappa paita pois! - Soittotuntien kootut selitykset

Pasi Lyytikäisen pilapiirros
Pasi Lyytikäisen pilapiirros Kuva: Pasi Lyytikäinen Pilapiirros,pasi lyytikäinen

Pojalla 7 v. on pappa mukana kitaratunnilla. Kesken tunnin poika tokaisee:
- Ota pappa PAITA POIS ja näytä opelle se juttu, minkä näytit mulle tänään!
Pienen kiusallisen naurun pidättelyn jälkeen selviää, että pappa oli aiemmin päivällä pullistellut lihaksiaan pojalle. Se oli niin hienoa, että olisi pitänyt näyttää myös soitonopettajalle, nuorehkolle naisihmiselle.

Kuvitusta
Kuvitusta Pilapiirros

Ope:
- Tämä pitää osata huomenna ulkoa.

Oppilaan äiti:
- Nyt sulle poika tuli illaksi töitä!

Oppilas:
- Äiti, tarkoitat varmaan, että meille tuli.

Kuvitusta
Kuvitusta hashtag

Ope:
- Niin hyvin meni, että opettelepa tämä ulkoa ensi kerraksi.

Oppilas:
- Pahus, ois pitäny soittaa huonommin!

Kuvitusta
Kuvitusta hashtag

Poikaoppilas 11 v.:
- Miksi sä piirsit pippelin mun nuottiin?

Ope:
- Se on klarinetti. Piirsin siihen cis-läpän.

Kuvitusta
Kuvitusta hashtag

Ihmettelin, kun ekaa oppilasta ei näkynyt käytävässä, vaikka hän yleensä on hyvissä ajoin paikalla. Tarkemmin katsoessani huomasin, että hän oli piilossa roskiksen takana.

Kuvitusta
Kuvitusta hashtag

Soittotunnin aikana kerkesin oppia, että oppilaan kotona uudessa keittiössä kaikki on pyökkiä ja ekassa Ikeasta ostetussa tiskipöydässä oli lommo, että oppilas ja hänen pikkusiskonsa oli saaneet tädiltä Converset ja niitä oli tuunattu vaihtamalla nauhat ja pikkusiskon Converset on Superman-kuviolla, ja että oppilaan luokkakaveri on hirmu musikaalinen, vaikkei osaa nuotteja, koska kukaan ei ehdi kuljettaa häntä harrastuksiin, ja musikaalisuuden tietää siitä, että kaveri esitettyään koulunäytelmässä kahta eri kauppiasta putoaa lopuksi sutena savupiipusta pataan ja juoksee siitä suoraan pianon ääreen soittamaan loppumusiikin... Paljon muutakin kuulin, mutta nuo ehti mennä jakeluun.

Kuvitusta
Kuvitusta Pilapiirros

Miksi ei ole harjoiteltu soittoläksyjä? Miksi ei ole oltu tunnilla? Miksi nuotit ovat jääneet kotiin?
Musiikkiopistojen opettajat avautuvat soittotuntien hulvattomista selityksistä ja sattumuksista.
Uskomattomat tarinat piirtää kuviksi säveltäjä Pasi Lyytikäinen.

Kommentointi suljettu 31.12.2018. Kiitos kommenteista!

Kommentit
 • Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

  Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.