Hyppää pääsisältöön

Rohkeus on tehnyt Kaija Koosta tähden aina uudestaan

Kaija Koo seisoo silmät kiinni ja  kädet levitettynä.
Kaija Koon lavakarisma hurmaa kaikenikäisiä. Kaija Koo seisoo silmät kiinni ja kädet levitettynä. Kuva: Warner Music Live Kaija Koo

Kaija Koo villitsee kaikenikäisiä kuuntelijoita lavoilla ja kesäfestareilla. Ura alkoi 1980-luvulla, hypersuosio 1990-luvulla ja toinen suosion aalto v. 2010. Nyt hän kiitää jälleen hurmaamaan yleisönsä. Kaiken menestyksen takana on artistin mukaan rohkeus.

Haastatteluviikolla Kaija Koolla oli syntymäpäivä, mutta juhlat jäivät juhlimatta työkiireiden vuoksi. Hän täytti 56 vuotta.

Sanonta, jonka mukaan ikä on vain numeroita, saa Kaija Koon näkemään punaista, koska hänestä sanonta ei ole totta. Ikä on hänen mukaansa este. Mutta este, jonka haitat pitää minimoida. Hänen mielestään varsinkin naiset ymmärtävät, että 56-vuotias ei ole sama asia kuin 30-vuotias.

– Teen mitä pystyn ja teen sen innokkaasti. Jalka ei nouse enää kuten ennen, joten en enää pompi. Mutta menen lujaa, artistitähti kuvaa vauhdikasta lavaesiintymistään.

Pelokkaasta haavanlehdestä vahvaksi esiintyjäksi

Kaija Koon musiikkiura on kestänyt melkein 40 vuotta. Kaija Kokkola aloitti laulu-uransa v.1980 Steel City -yhtyeessä, ja Kaija Koona hän on myynyt albumeita puoli miljoonaa kappaletta, hänet on palkittu parhaan naisartistin Emmalla kolmasti (1993, 1998, 2015), ja hän aikoo tänäkin vuonna vetää Helsinki Areenan täyteen.

– En olisi uskonut tällaisen olevan mahdollista. Olen noussut pelokkaasta haavanlehdestä vahvaksi esiintyjäksi, hän päivittelee.

Kaija Koo on puhunut avoimesti ajasta, jolloin hän ei ollut vahva. Hän on toivonut avoimuuden helpottavan niitä, joilla on samoja ongelmia kuin hänellä aiemmin.

1980-luvulla Kaija Koo kärsi sosiaalisista peloista niin ettei pystynyt esiintymään. Hän arasteli ihmisiä, ei uskaltanut kohdata muita saati katsoa silmiin. Tuo elämänvaihe jäi taakse vasta sen jälkeen, kun hän oli turvautunut ammattiapuun, terapiaan.

– Olin rohkea, menin tulta päin. Siinä ei auta mikään muu, hän sanoo suorasukaiseen tapaansa.

Elävän Arkiston videolla Kaija Kokkola esiintyy Steel City -yhtyeessä v. 1980.

Jokainen rohkea valinta on vienyt minut uuteen maailmaan

Rohkeus on sana, joka nousee usein esiin Kaija Koon haastattelussa Radio Suomessa. Rohkeudella hän sanoo peittoavansa esiintymisjännitystään, rohkeus sai hänet menemään eteenpäin vararikon partaalta v. 2006 ja vaihtamaan levy-yhtiötä, ja rohkeuden ansiosta uusimmatkin ideat ovat toteutuksessa.

Toinen toistuva teema Kaija Koon puheessa on oman intuition, vaistojen tai sydämen äänen seuraaminen.

– Intuitio on ollut voimavarani. Olen pärjännyt, koska olen luottanut paljon vaistoihini erilaisissa risteyksissä. Jos valitsee aina sen turvallisen ratkaisun, niin elämässä voi jäädä jotain elämättä.

– Kehottaisin olemaan rohkea. Jokainen rohkea valinta on vienyt minut uuteen maailmaan. Olen pelännyt, mitä siellä on, en ole tiennyt mitään etukäteen, mennyt vaan. Pitää luottaa elämään.

"Olen keksijä ja ohjaaja"

Laulaminen on Kaija Koon mukaan vain osa kaikesta työstä, mitä hän tekee. Hän sanoo olevansa taiteilija, joka on mukana kokonaisvaltaisesti, ideoinnista miksaukseen ja vaatetukseen asti.

– Olen Kaija Koon ohjaaja. Suunnittelen, mitä hän tekee. Olen keksijä ja koko ajan pyörittelen mielessäni ideoita, hän kuvaa itseään.


Kaija Koo oli Olga Ketosen vieraana Radio Suomen Illassa. Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi