Hyppää pääsisältöön

Rohkeus on tehnyt Kaija Koosta tähden aina uudestaan

Kaija Koo seisoo silmät kiinni ja kädet levitettynä.
Kaija Koon lavakarisma hurmaa kaikenikäisiä. Kaija Koo seisoo silmät kiinni ja kädet levitettynä. Kuva: Warner Music Live Kaija Koo

Kaija Koo villitsee kaikenikäisiä kuuntelijoita lavoilla ja kesäfestareilla. Ura alkoi 1980-luvulla, hypersuosio 1990-luvulla ja toinen suosion aalto v. 2010. Nyt hän kiitää jälleen hurmaamaan yleisönsä. Kaiken menestyksen takana on artistin mukaan rohkeus.

Haastatteluviikolla Kaija Koolla oli syntymäpäivä, mutta juhlat jäivät juhlimatta työkiireiden vuoksi. Hän täytti 56 vuotta.

Sanonta, jonka mukaan ikä on vain numeroita, saa Kaija Koon näkemään punaista, koska hänestä sanonta ei ole totta. Ikä on hänen mukaansa este. Mutta este, jonka haitat pitää minimoida. Hänen mielestään varsinkin naiset ymmärtävät, että 56-vuotias ei ole sama asia kuin 30-vuotias.

– Teen mitä pystyn ja teen sen innokkaasti. Jalka ei nouse enää kuten ennen, joten en enää pompi. Mutta menen lujaa, artistitähti kuvaa vauhdikasta lavaesiintymistään.

Pelokkaasta haavanlehdestä vahvaksi esiintyjäksi

Kaija Koon musiikkiura on kestänyt melkein 40 vuotta. Kaija Kokkola aloitti laulu-uransa v.1980 Steel City -yhtyeessä, ja Kaija Koona hän on myynyt albumeita puoli miljoonaa kappaletta, hänet on palkittu parhaan naisartistin Emmalla kolmasti (1993, 1998, 2015), ja hän aikoo tänäkin vuonna vetää Helsinki Areenan täyteen.

– En olisi uskonut tällaisen olevan mahdollista. Olen noussut pelokkaasta haavanlehdestä vahvaksi esiintyjäksi, hän päivittelee.

Kaija Koo on puhunut avoimesti ajasta, jolloin hän ei ollut vahva. Hän on toivonut avoimuuden helpottavan niitä, joilla on samoja ongelmia kuin hänellä aiemmin.

1980-luvulla Kaija Koo kärsi sosiaalisista peloista niin ettei pystynyt esiintymään. Hän arasteli ihmisiä, ei uskaltanut kohdata muita saati katsoa silmiin. Tuo elämänvaihe jäi taakse vasta sen jälkeen, kun hän oli turvautunut ammattiapuun, terapiaan.

– Olin rohkea, menin tulta päin. Siinä ei auta mikään muu, hän sanoo suorasukaiseen tapaansa.

Elävän Arkiston videolla Kaija Kokkola esiintyy Steel City -yhtyeessä v. 1980.

Jokainen rohkea valinta on vienyt minut uuteen maailmaan

Rohkeus on sana, joka nousee usein esiin Kaija Koon haastattelussa Radio Suomessa. Rohkeudella hän sanoo peittoavansa esiintymisjännitystään, rohkeus sai hänet menemään eteenpäin vararikon partaalta v. 2006 ja vaihtamaan levy-yhtiötä, ja rohkeuden ansiosta uusimmatkin ideat ovat toteutuksessa.

Toinen toistuva teema Kaija Koon puheessa on oman intuition, vaistojen tai sydämen äänen seuraaminen.

– Intuitio on ollut voimavarani. Olen pärjännyt, koska olen luottanut paljon vaistoihini erilaisissa risteyksissä. Jos valitsee aina sen turvallisen ratkaisun, niin elämässä voi jäädä jotain elämättä.

– Kehottaisin olemaan rohkea. Jokainen rohkea valinta on vienyt minut uuteen maailmaan. Olen pelännyt, mitä siellä on, en ole tiennyt mitään etukäteen, mennyt vaan. Pitää luottaa elämään.

"Olen keksijä ja ohjaaja"

Laulaminen on Kaija Koon mukaan vain osa kaikesta työstä, mitä hän tekee. Hän sanoo olevansa taiteilija, joka on mukana kokonaisvaltaisesti, ideoinnista miksaukseen ja vaatetukseen asti.

– Olen Kaija Koon ohjaaja. Suunnittelen, mitä hän tekee. Olen keksijä ja koko ajan pyörittelen mielessäni ideoita, hän kuvaa itseään.


Kaija Koo oli Olga Ketosen vieraana Radio Suomen Illassa. Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.