Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Joiun voima

Miten matkailu ja saamelaisten perinteinen porotalous mahtuvat Lappiin?
Ingá-Máret Gaup-Juuso mukana talvierotuksessa Enontekiön Raittijärvellä. Miten matkailu ja saamelaisten perinteinen porotalous mahtuvat Lappiin? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Joiun voima

TV1 maanantaina 24.9.2018 klo 21.30 - 22.30, uusinta sunnuntaina 30.9. klo 13.10
Areenassa 30 päivää

Saanatunturin laidalle asettunut, yhä kasvava norjalaismatkailijoiden lomakylä herättää ristiriitaisia tunteita.

Saanatunturin rauhoittaminen kansallispuistoksi on pitkään ollut paikallisten saamelaisten haaveena ja kiistan aiheena, koska kelkkasafarit häiritsevät tunturien rauhaa ja porotaloutta.

Aikoinaan jo presidentti Urho Kekkonen vetosi luontoarvojen puolesta ja uskoi, että paras tapa saamelaisten olojen turvaamiseksi alueella olisi kansallispuiston perustaminen, ja alueen rauhoittaminen yhä kasvavalta matkakailuelinkeinolta.

Hanke ei ole edennyt, mutta Kekkosen idea elää yhä ja herättää edelleenkin valtavaa vastustusta. Norjalaisten ja muiden matkailijoiden tuoma taloudellinen hyöty koetaan tärkeäksi.

Miten alkuperäiskansa selviää ja uudistuu?

Kahden maailman ja erilaisten tarpeiden välillä elää saamelainen joikutaiteilija Ingá-Máret Gaup-Juuso. Hän haluaa elää perheineen porotilalla ja jatkaa perinteistä elämänmuotoa.

Paul-Anders Simman uusi dokumenttielokuva näyttää joikutaiteilijan kautta, miten alkuperäiskansan uhattu kulttuuri yrittää selvitä ja uudistua. Dokumentissa oman paikkansa ottavat myös Kekkonen ja Ingá-Máretin isoisoisä Aslak Juuso.

Dokumentin tarina sijoittuu karun kauniille Lapin erämaille ja avaa ainutlaatuisen näkökulman Euroopan pohjoiskolkassa elävään poikkeukselliseen kansaan ja kylään, eri kulttuurien risteyskohdassa. Onko saamelaisten oikeudet, perinteinen porotalous ja matkailu sovitettavissa yhteen?

Tuotanto: Saami-Filmi Oy, 2018.