Hyppää pääsisältöön

Viikon 38 vinkit: Yliopistollinen eläinsairaala alkaa, Peltsin kova vuosi loppuu

chihuahua seisoo sairaalapöydällä ja katsoo kameraan.
Yliopistollinen eläinsairaala alkaa torstaina 20.9. chihuahua seisoo sairaalapöydällä ja katsoo kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yliopistollinen eläinsairaala

Luvassa on iloa ja riemua, mutta myös suurta surua ja huolta, kun Yliopistollinen eläinsairaala eläinpotilaineen, omistajineen ja henkilökuntineen rantautuu Ylen TV2:lle. Helsingin Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan sijoittuvassa sarjassa nähdään haastavia potilaita, kuullaan liikuttavia tarinoita ja tavataan eksoottisiakin lemmikkejä.

Docventuresissa päästään katsomaan ja analysoimaan vuonna 2017 valmistunutta The Work -leffaa. Kyseessä saattaa olla koko Docventuresin historian koskettavin elokuva, jota voi kutsua jopa #hetoo-dokumentiksi.

Radio Suomessa käydään keskiviikkona luonnonäänien kimppuun. Parituntisessa Luonnonäänien illassa käydään läpi sitä, miten haastavaa luonnon äänittäminen on ja mitä konsteja siihen nykyään käytetään. Minkälaisia tilanteita ja ohikiitäviä hetkiä ulkoäänityksissä voi tulla vastaan? Jokaiseen äänittämiseen liittyy aina tarina.

Teemalauantai puolestaan on omistettu 27-vuotiaana kuolleelle Amy Winehouselle. Classic Albums -sarja käsittelee Amy Winehousen vuonna 2006 ilmestynyttä studioalbumia Back to Black. Lisäksi Teemalauantaissa nähdään dokumenttielokuva Amy sekä Amy Winehousen konsertti Lontoon Porchester Hallista toukokuussa 2007.

Viikon päätteeksi nähdään, miten Peltsin vuosi sitten aloittama kova vuosi päättyy. Luvassa on koko kovan vuoden ajan mukana kulkeneen kuvaaja Juha Korhosen Peltsille kaikella rakkaudella suunnittelema viimeinen haaste, "Juhan erikoinen", joka haastaa Peltsin paitsi fyysisesti myös henkisesti koviin suorituksiin.

Katso viikon kaikki tärpit alta!

MAANANTAI 17.9.

Historia: Bobby Kennedyn unelma

Yle TV1 klo 19.00
(The American Dreams of Bobby Kennedy) Veljensä John F. Kennedyn salamurhan jälkeen Bobby Kennedy otti oman poliittisen harppauksensa. Hän onnistui jättämään Yhdysvaltain politiikkaan lähtemättömän jäljen ennen omaa kuolemaansa melkein viisi vuotta myöhemmin. Yle Areena 97 päivää

Veljensä John F. Kennedyn salamurhan jälkeen Bobby Kennedy otti oman poliittisen harppauksensa.
Historia: Bobby Kennedyn unelma. Veljensä John F. Kennedyn salamurhan jälkeen Bobby Kennedy otti oman poliittisen harppauksensa. Yle TV1,Historia: Bobby Kennedyn unelma

Dokumenttiprojekti: Oslon päiväkirjat (12)

Yle TV1 klo 21.30
Israel ja Palestiina aloittivat salaiset rauhanneuvottelut Oslossa 1993. Jitzhak Rabin ja Jasser Arafat allekirjoittivat rauhansopimuksen, tavoitteena lopettaa verenvuodatus ja päättää vihanpito. Miten historialliseen sopimukseen päästiin ja miksi se ei lopulta johtanut rauhaan? Ohjaus: Mor Loushy, Daniel Sivan Tuotanto: Medalia Productions Ltd, Israel 2018. Yle Areena 90 päivää

Jitzhak Rabin ja Jasser Arafat allekirjoittavat rauhansopimuksen
Dokumenttiprojekti: Oslon päiväkirjat. Jitzhak Rabin ja Jasser Arafat allekirjoittavat rauhansopimuksen Kuva: Ohayon Avi / Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Dokumenttiprojekti: Oslon päiväkirjat

TIISTAI 18.9.

Pikku Kakkonen Yle Teemalla

Yle Teema klo 16.55
Iinan kanssa katsellaan lasten lähettämiä piirustuksia sekä ohjelmat Siiri ja Krokotiili, Kuinka vanha olen, Ella, Oskari ja Huu, Reima Räiske, Kuiske, Puput sekä Tie tähtiin. Lentopallon MM-kisalähetyksen vuoksi Pikku Kakkonen nähdään poikkeuksellisesti YleTeemalla.

Murha paratiisissa (12) - Uusia jaksoja

Yle TV1 klo 17.10
(Murder in Paradise, S7) Saint-Marien paratiisisaaren yllä kaartuu kauniisti Karibian syvänsininen taivas. Murha on täälläkin kuitenkin aina murha, eikä poliisi jätä kiveäkään kääntämättä selvittääkseen rikoksen. Ensimmäisessä jutussa varakas hotellinomistaja on menossa naimisiin, mutta päivää aiemmin morsian putoaa huoneensa parvekkeelta varmaan kuolemaan. Onko kyseessä itsemurha, sillä lehdistö on kaivanut esiin lokaa morsiamen menneisyydestä?

Haukansilmäinen rikoskomisario Jack Mooney huomaa heti, ettei kaikki täsmää, mutta miten totuus kaivetaan esiin? Muut jutut eivät päästä poliisia yhtään helpommalla, pahantekijöitä paljastuu niin peliluolassa kuin meditaatiokeskuksessakin. Sarja on saanut Britanniassakin hyvän vastaanoton, ja uusi kausi on sarjan seitsemäs. Nämä kahdeksan jaksoa on nähty Britanniassa vuoden 2018 alussa. Pääosissa: Ardal O’Hanlon, Joséphine Jobert, Danny John-Jules, Tobi Bakare, Elizabeth Bourgine, Don Warrington. Idea ja käsikirjoitus: Robert Thorogood. Tuotanto: BBC, 2018. Yle Areena 22 päivää

Kaksi naista juoksee.
Murha paratiisissa. Kaksi naista juoksee. Kuva: Yle Kuvapalvelu Murha paratiisissa

Freestyle-unelma

Yle Fem klo 19.00
(Freestyledrömmen) Sebastian Westberg on Suomen paras freestyle motocrossin ammattilainen. Ohjelmassa seurataan häntä Särkisalon kodin takapihalta uran toistaiseksi suurimpaan haasteeseen, X-fighters-kisoihin Madridiin. Tuotanto: Olof Film, 2018. Yle Areena toistaiseksi

Kiehtova maailma: Billy Connollyn Amerikan seikkailu 1/3 - Uusi sarja

Yle TV1 klo 19.00
Billy Connollyn suuri Amerikan junaseikkailu alkaa Chicagosta, mistä hän matkustaa Empire Builder -junalla kohti Seattlea. Matkan aikana Billy pysähtyy ihmettelemään maaseudun ihmeitä muun muassa Montanan Glasgow'ssa. Perillä Seattlessa Billy suuntaa suoraan kaupungin varjoisalle puolelle. Sarjan muut junamatkat suuntautuvat väleille Vancouver - El Paso ja San Antonio - New York. Yle Areena 43 päivää

Mies istuu junassa kitara kädessä ja katsoo kameraan.
Kiehtova maailma: Billy Connollyn Amerikan seikkailu. Mies istuu junassa kitara kädessä ja katsoo kameraan. Kuva: Zodiak Rights / Yle Kuvapalvelu matkailuohjelmat,Kiehtova maailma: Billy Connollyn Amerikan seikkailu

Docventures: The Work

Yle TV2 klo 21.15
(The Work) Vuonna 2017 valmistunut The Work saattaa olla koko Docventuresin historian koskettavin elokuva, jota voi kutsua jopa #hetoo-dokumentiksi. Se kertoo Folsomin vankilassa järjestettävistä pitkäaikaisvankien ryhmäterapiasessioista, jotka avaavat turvallisen tilan miesten tunteille – ja portin tuomitun rikollisen mielen ytimeen. Millainen olisikaan maailma, jossa miehetkin puhuisivat tunteistaan? Tai ylipäätään maailma, jossa jokainen uskaltaisi katsoa omaan sisimpäänsä. Kuinka valtava vaikutus sillä olisi aivan kaikkeen? Yle Areena 90 päivää

miehiä jonossa kävelemässä kohti vankilaa, kuvattuna selän takaa.
Docventures: The Work. miehiä jonossa kävelemässä kohti vankilaa, kuvattuna selän takaa. Kuva: Joe Wigdahl Photography / Yle Kuvapalvelu Docventures,The Work

Kino Suomi: Tallinnan pimeys (16)

Yle Teema klo 21.55
(1993) Juuri itsenäistyneessä Virossa kansa tanssii kaduilla ja maan kultavaranto on tulossa kotiin. Mutta kaikki ei ole kohdallaan. Gangstereilla on suunnitelma. Pääosissa: Ivo Uukkivi, Milena Gulbe. Ohjaus: Ilkka Järvi-Laturi. Yle Areena 31 päivää

Stepan Maurits ja Tõnu Kark elokuvassa Tallinnan pimeys.
Kino Suomi: Tallinnan pimeys. Stepan Maurits ja Tõnu Kark elokuvassa Tallinnan pimeys. Kuva: Yle Kuvapalvelu Tallinnan pimeys,Ilkka Järvi-Laturi,Tõnu Kark

KESKIVIIKKO 19.9.

Luonnonäänien ilta

Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 18.02
Viikon luontoääniä on kuultu radiossa vuosikymmenien ajan, ja tämän vuoden viimeinen laji, hirvi, esiteltiin radiossa syyskuun alussa. Miten haastavaa luonnon äänittäminen on, ja mitä konsteja siihen nykyään käytetään? Minkälaisia tilanteita ja ohikiitäviä hetkiä ulkoäänityksissä voi tulla vastaan? Luontoäänien taltioiminen on mielenkiintoista puuhaa, ja jokaiseen äänitteeseen liittyy aina tarina. Parituntisen Luonnonäänien illan toimittavat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Kino: Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien (12)

Yle Teema klo 21.45
(En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Ruotsi, 2014) Venetsian elokuvajuhlilla palkittu Roy Anderssonin elokuva on muistutus elämän suurenmoisuudesta ja ihmisen haavoittuvuudesta. Kaksi kehäraakkia pilailutarvikekauppiasta kohtaa ihmiskohtaloiden kavalkadin. Yle Areena 15 päivää

Scen ur filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.
Kino: Kyyhkynen oksalla istu, olevaista pohtien. Scen ur filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Kuva: Cinema Mondo Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien,Yle Fem,elokuvat,Nils Westblom

TORSTAI 20.9.

Kolmikko ja Keplerin timantit (7) 1/10 - Uusi sarja

Yle Fem klo 18.30
(Trio - Keplerdiamantene, S3) Norjalaisessa vanhemmille lapsille suunnatussa rikossarjassa kohtaamme kolmikon Noran, Larsin ja Simenin. He ratkaisevat kadonneiden, maailman arvokkaimpien timanttien eli Kepler-timanttien arvoitusta. Kolmikko lähtee etsimään timantteja - mutta heidän on myös löydettävä Noran isä. Vaikuttaa siltä, kuin isällä olisi rikollisia yhteyksiä. Löytääkö kolmikko Kepler-timantit ja selviääkö totuus Noran isästä? Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena 30 päivää

Yliopistollinen eläinsairaala 1/40 - Uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 20.00
Yliopistollinen eläinsairaala on viihdyttävä, liikuttava ja koskettava realitysarja, jossa seurataan lemmikkieläimiä, niiden omistajia ja hoitohenkilökuntaa sekä eläinlääkäriopiskelijoita Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Luvassa on iloa ja riemua, mutta myös suurta surua ja huolta ihmisille rakkaista perheenjäsenistä.

Sarjassa nähdään haastavia potilaita, kuullaan liikuttavia tarinoita ja tavataan eksoottisiakin lemmikkejä. Samalla päästään tutustumaan eläinlääkärien ja eläintenhoitajien työhön 24 tuntia vuorokaudessa toimivassa sairaalassa, jossa on Suomen ylin eläinlääketieteen tuntemus. Sairaalakäyntien lisäksi sarjassa seurataan myös lemmikkieläinten jatkohoitoa kotona. Yliopistollinen eläinsairaala -sarjan tuottaa Ylelle Femkanten Media Oy. Yle Areena toisaiseksi

Kissa saamassa lisähappea.
Yliopistollinen eläinsairaala. Kissa saamassa lisähappea. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yliopistollinen eläinsairaala

Kino Klassikko: Varjojen yö

Yle Teema klo 21.00
(Le jour se lève. Ranska 1939) Klassinen, aikansa suurten tähtien ranskalainen melodraama vuosikymmenten takaa. Rikoksen tehnyt mies odottaa aamunkoittoa yksinään vain muistot seuranaan... Pääosissa Jean Gabin, Arletty. Ohjaus: Marcel Carné. Mustavalkoinen. Yle Areena 8 päivää

Mies ja nainen istuvat baaritiskillä ja katsovat jonnekin. MV.
Kino klassikko: Varjojen yö. Mies ja nainen istuvat baaritiskillä ja katsovat jonnekin. MV. Kuva: Raymond Voinquel / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino klassikko: Varjojen yö

Ulkolinja: Bisnestä verellä

Yle TV1 klo 22.00
Euroopassa verta luovutetaan auttamisen halusta. Plasman jalostaminen lääkkeiksi on bisnes, joka tuottaa miljardivoitot lääkevalmistajille. Yhdysvalloissa verenluovutuksesta maksetaan, ja se on monelle ainoa tulonlähde - riskeistä huolimatta. Yle Areena 90 päivää

Verenluovutytajia makaamassa isossa salissa sängyillä.
Ulkolinja: Bisnestä verellä. Verenluovutytajia makaamassa isossa salissa sängyillä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Bisnestä verellä

PERJANTAI 21.9.

Luontomatkalla 1/9 - Uusia jaksoja

Yle Fem klo 9.00
(Mitt i naturen) Ruotsalainen ihmisen ja luonnon suhdetta käsittelevä sarja jatkuu uusin jaksoin. Ensimmäisessä osassa tutustutaan luonnon omiin siivoojiin, haaskansyöjiin, jotka oman terveytensäkin uhalla hävittävät luonnosta kuolleita eläimiä. Jaksossa käsittelyyn pääsevät mm. ahma, korppi ja hyeena. Yle Areena 31 päivää

Mies seisoo, korppi istuu harteilla.
Luontomatkalla. Mies seisoo, korppi istuu harteilla. Kuva: Yle Kuvapalvelu luonto-ohjelmat,luontomatkalla

Yle Live: Aino Venna

Yle Teema klo 22.55
Herkkä, dramaattinen, pirskahteleva! Aino Vennan musiikki on kuin hyvä viini. Studiokeikalla musiikki on pääosassa intiimin yleisösuhteen luomisessa. Mukana nähdään kuitenkin myös ilma-akrobaatti Ilona Jäntti. Yle Areena toistaiseksi

LAUANTAI 22.9.

Kotikenttä (7) 1/10 - Uusi sarja nyt televisiossa

Yle Fem klo 18.30
Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) kertoo Helena Mikkelsenista, joka nousee Norjan ensimmäisenä naisena pääsarjassa pelaavan miesten jalkapallojoukkueen valmentajaksi. Mikkelsen on valmentanut naisia jo 15 vuoden ajan, mutta juuri ennen kauden alkua hän saa valmennettavakseen mestaruustasolla pelaavan miesten joukkueen, Varg IL:n. Käsitykset miehiä luotsaavasta naisesta vaihtelevat, mutta yleinen mielipide on, ettei naisesta kerta kaikkiaan ole miesten valmentajaksi. Yle Areena toistaiseksi

Helena och Michael tittar på varandra med bestämda miner i omklädningsrummet.
Kotikenttä. Helena och Michael tittar på varandra med bestämda miner i omklädningsrummet. Kuva: NRK / Sjur Aarthun Yle Fem,Ane Dahl Torp,John Carew

Teemalauantai: Back to Black: Amy Winehouse

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Uusi dokumentti 2000-luvun parhaisiin albumeihin kuuluvasta Back to Black -levystä avaa Amy Winehouse -illan. Teemaillan muut ohjelmat ovat Oscar-palkittu dokumenttielokuva Amy sekä konserttitaltio Lontoosta vuodelta 2007.

Rockin klassikkolevyt: Amy Winehouse
Yle Teema klo 20.00
(Classic Albums: Amy Winehouse: Back to Black, Britannia 2018) Uusin jakso suositussa Classic Albums -sarjassa käsittelee Amy Winehousen vuonna 2006 ilmestynyttä studioalbumia Back to Black. Yel Areena 61 päivää

Amy (12)
Yle Teema klo 21.00
(Britannia 2015) Arkistomateriaaleista taitavasti koottu, pysähdyttävä dokumenttielokuva alkoholimyrkytykseen 27-vuotiaana kuolleesta lahjakkaasta laulajasta Amy Winehousesta. Oscar-voittaja 2016. Ohjaus: Asif Kapadia. Uusinta. Yle Areena 9 päivää

Amy Winehouse: Live at Porchester Hall
Alkuvuonna 2007 Amy Winehouse valittiin Britannian parhaaksi naisartistiksi. Toukokuussa 2007 hän esiintyi nyt nähtävässä konsertissa Lontoon Porchester Hallissa. Mukana mm. Rehab, You Know I'm No Good, Valerie ja Back to Black. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Amy Winehouse
Amy Winehouse. Amy Winehouse Kuva: Eagle Rock Entertainment Ltd / Yle Kuvapalvelu Amy Winehouse,Amy Winehous: Live at Porchester Hall

SUNNUNTAI 23.9.

Radio Variaatio: Kettutytöt 1995

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 18.00
Toukokuussa 1995 vaaleanruskea Mazda 323 lähti Pietarsaaresta kohti Uuttakaarlepyytä. Autossa oli kolme alle 20-vuotiasta nuorta ystävystä: Mia, Kirsi ja Minna. He etsivät Pohjanmaan valoisassa kesäyössä turkistarhoja. Kun sopiva löytyi, kolmikko hiipi varjotaloille, joiden häkeissä oli vieri vieressä tarhakettuja. Nuoret ryhtyivät avaamaan häkkien ovia kovalla kiireellä. "Kettutytöistä" tuli muutamassa päivässä käsite. Janne Junttilan radiodokumentissa kuullaan näyttelijöiden lukemana, mitä kuuluisa tyttökolmikko kertoi poliisin kuulusteluissa. Haastateltavana on myös nyt yli 40-vuotias Mia Takula. Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Junttila. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

Peltsin kova vuosi, kuudes haaste - sarja päättyy

Yle TV2 ja Yle Areena klo 19.10

Mikko "Peltsi" Peltolan kova vuosi alkoi lokakuussa 2017. Takana on viisi haastetta. Sarjan viimeinen, kuudes osa on viiden fyysisesti kovan haasteen jälkeen henkisesti entistä kovempi. Luvassa on ainakin korkeita ja ahtaita paikkoja, joissa kenen tahansa kantti joutuu koetukselle. Peltsi saa suoritettavakseen haastekokonaisuuden, jonka hänelle suunnittelee kovan vuoden ajan rinnalla kulkenut kuvaaja Juha Korhonen. Haaste suoritetaan Juhan kotimaisemissa Pohjois-Karjalassa. Edessä on ainakin kiipeilyä ja luolaseikkailu Suomen pisimmäksi lohkareluolaksi tituleeratussa Repouuron luolastossa. Yle Areena toistaiseksi

Peltsi seisoo kalliolla kädet pystyssä.
Peltsin kova vuosi. Peltsi seisoo kalliolla kädet pystyssä. Kuva: Niina Raitanen Mikko Peltola,Peltsin kova vuosi

Dok: Lapsilauma, oma apina ja linna

Yle Fem klo 22.00
Espanjalaisella Julita Salmerónilla oli naimisiin mennessään kolme haavetta: lapsilauma, oma apina ja kotina linna. Kaikki Julitan toiveet toteutuivat. Vuosien mittaan hänestä tuli perheen omalaatuinen matriarkka, joka kertoo huvittavia tarinoita kuin paraskin Almodóvarin elokuvien hahmo. Julitan poika Gustavo kuvasi äitiään 15 vuoden ajan ja loi tästä lämpimän ja humoristisen muotokuvan. Ohjaaja: Gustavo Salmerón, Espanja 2017. Yle Areena 91 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua