Hyppää pääsisältöön

Hyvin soittaminen auttaa uuden musiikin asiaa

Pianisti Risto-Matti Marin on profiloitunut kahtaalle: toisaalta romanttiseen virtuoosipianismiin, toisaalta kotimaiseen nykymusiikkiin. Molemmilla alueilla hänellä on sekä intohimo että taito soittaa oikeita säveliä oikeaan aikaan oikealla tavalla. Tämä kuuluu myös Marinin uutuuslevyllä, jonka kotimainen, uusi pianomusiikki avautuu kuulijalle helpommin kuin nuottien tiheydestä voisi päätellä.

Risto-Matti Marin / Sixth Sense
Risto-Matti Marin / Sixth Sense Uudet levyt

Otsikon "Kuudes aisti" alle Marin on valikoinut viisi hyvin erilaista teosta, joista kolme on hänelle omistettu. Tämä kertoo siitä, kuinka paljon säveltäjät arvostavat Marinin työmotivaatiota ja tulkintataitoja. Eero Hämeenniemeltä kuullaan tumma, virtuoottinen Yön tulva ja barokkisen kirkkaat Trastevere-muunnelmat. Matthew Whittallin The Wine-dark Sea herkuttelee myyttisen Välimeren tunnelmilla yhdistäen minimalismia ja impressionismia. Juho Miettisen pianosonaatti edustaa kotimaisen modernismin selväpiirteistä nykylinjaa, kun taas Matei Gheorghiun kolmas pianosonaatti haastaa esittäjänsä katkelmallisuudella, aggressiivisuudella ja virtuoosihakkauksella.

Selvää punaista lankaa Marin ei ohjelmistoon ole punonut, mainitseepahan vain että kukin teos rakentuu moninaisten jatkumoiden perustalle. Kuulijan kannalta tärkeämpää on, että Marin saa punaisen langan erottumaan jokaisessa yksittäisessä teoksessa. Hämeenniemen ja Whittallin karaktäärikappaleiden juonen Marin soittaa auki selvillä sointiväreillä ja tunnelmilla, mutta sonaateissa hän joutuu kaivamaan työkalupakistaan todella terävää tekniikkaa ja musiikillista harkintaa. Etenkin Gheorghiun sonaatin katkelmallisten ääriosien paukutus on vaarassa jättää kuulijan täysin kylmäksi, mutta Marinin rytmisesti varma, harmonisesti kirkas ja muotoilultaan harkittu soitto pystyy antamaan äänikaaokselle tarkoituksen.

Sen ryteikön osoittaminen musiikiksi lienee levyn hämmästyttävintä taituruutta, mutta sorminäppäryyttäkin riittää ihailtavaksi. Yön tulvan asteikkovyörytysten elävyys ja Miettisen sonaattifinaalin repetitioiden napakkuus todistavat, että Suomessa Marin on ainoa laatuaan.

Erityiskiitos Marinille siitä, että hän levyvihkosessa pahoittelee säveltäjänelikon sukupuolijakaumaa, paitsi että annan kiitoksen vasta, jos tilanne seuraavilla levyillä korjautuu.

"Sixth sense - Finnish contemporary music for piano". Eero Hämeenniemi: Yön tulva; La Trastevere Variazioni. Matthew Whittall: The Wine-dark Sea V. Juho Miettinen: Pianosonaatti nro 1 "Sixth sense". Matei Gheorghiu: Pianosonaatti nro 3. - Risto-Matti Marin, piano. (Alba, ABCD 423)

Kuuntele Uudet levyt 18.9.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua