Hyppää pääsisältöön

Lezhnevan enkeliääni hyvässä seurassa

Aina kun Julia Lezhnevalta tulee levy, sullon sen innolla soittimeen tarkistaakseni, mitä hän omintakeisen syvällä ja ällistyttävän ketterällä koloratuurillaan tällä kertaa tekee. Decca-yhtiön uutuudella pääroolissa on Lezhnevan sijaan Vivaldin Gloria ja pari motettia, ja äänitaituruutta esittävät levyn muutkin osalliset - mutta sitä parempi.

Vivaldi / Gloria
Vivaldi / Gloria Uudet levyt

Levyn kärkenä on Vivaldin kestosuosikki, Gloria D-duuri, jonka kuuluisassa duossa Lezhneva saa kumppanikseen kontratenori Franco Fagiolin. Äänten sävyt muistuttavat toisiaan, joten ainekset duoihanuuteen ovat olemassa, mutta Fagioli käyttää enemmän vibratoa ja kuulostaa muutenkin tätimäisemmältä kuin Lezhneva. Se ei onneksi haittaa Fagiolin soolossa, motetissa Nisi Dominus, jonka nopeisiin, oopperamaisiin käänteisiin hän eläytyy syvästi.

Lezhnevan sooloksi on Vivaldin tuotannosta valikoitunut maailman pahuutta valittava Nulla in mundo pax sincera. Hitaan avausosan perusteella Lezhnevan vokaalit ovat entistäkin epäselvempiä ja ääni kumpuaa entistäkin syvemmältä kurkusta, mutta hyvin kevyt vibrato ja uljaasti kaartuvat melodialinjat pitävät vaikutelman kevyenä. Lopun virtuoositykityksessä Lezhnevan kuviolaulanta on yhtä hyvin öljyttyä ennenkin.

Pettyä ei siis tarvitse, ja levyn orkesteri I Barocchisti tarjoaa suorastaan iloisen yllätyksen: moninaisia sointivärejä, ongelmatonta svengiä ja erinomaista intonointia. Juuri I Barocchistin ja kapellimestari Diego Fasolisin ansiosta Vivaldin motetit näyttäytyvät elävinä ja värikkäinä, mutteivät lipsahda aivan oopperaksi. Osansa on myös Glorian varsinaisella solistilla eli Italiankielisen Sveitsin radiokuorolla, jonka linjakas, pelkistetty ja puhdas tulkinta antaa tilaa sekä hartaudelle että riemulle.

Antonio Vivaldi: Gloria D-duuri; Nisi Dominus; Nulla in mundo pax sincera. - Julia Lezhneva, sopraano, ja Franco Fagioli, kontratenori, sekä I Barocchisti ja Italiankielisen Sveitsin radiokuoro/Diego Fasolis. (Decca, 4833874)

Kuuntele Uudet levyt 18.9.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Herreweghen kolmas Johannes-passio on taas pykälää parempi

  Levyarvostelu

  Periodiguru Philippe Herreweghe ja hänen perustamansa Collegium Vocale levyttivät Bachin Johannes-passion ensimmäisen kerran vuonna 1987 ja uudestaan vuonna 2001. Kumpikin tulkinta osaltaan määritteli, miltä passioiden pitää nykyään kuulostaa. Täksi pääsiäiseksi ilmestyi kolmas levytys, joka ei juurikaan muuta tai paranna Herreweghen asettamaa standardia, mutta perusteensa silläkin on.

 • Hohti & Holmström romantiikan karheassa ytimessä

  Levyarvostelu

  Pianisti Emil Holmströmin ja hänen vanhan Bösendorfer-flyygelinsä ympärille on Suomessa kehittynyt muusikkoryhmä, joka on kiihkeän innostunut romanttisesta perusohjelmistosta, mutta haluaa soittaa sitä omalla tavallaan, periodisoittimilla. Tämän liikehdinnän tuloksia on esitellyt Alba-yhtiö, jonka uudella levyllä Holmström yhdessä Markus Hohdin kanssa soittaa Brahmsin kaksi sellosonaattia. Romantiikan ydin löytyy, ja ilahduttavasta paikasta.

 • Vilpitöntä viulunsoittoa Ruotsista

  Levyarvostelu

  Johan Dalene on teini-ikäinen ruotsalaisviulisti, joka BIS-yhtiön debyyttilevyllään on rohjennut kajota perusohjelmiston ytimeen, Tshaikovskin ja Barberin viulukonserttoihin. Ensi kuulemalta tuomitsin Dalenen teknisesti moitteettomaksi viuluviikariksi, jossa persoonallisinta on nuoruus ja kotimaa. Luettuani levystä pari ylistävää kansainvälistä arviota annoin sille uuden mahdollisuuden, ja toden totta, kenties Dalenen musisoinnissa on suoruutta ja vilpittömyyttä, joilla pärjää jatkossa.

 • Erkki-Sven Tüür - kirkkaita värejä, väkeviä tunnelmia

  Levyarvostelu

  Erkki-Sven Tüür on syystäkin sukupolvensa menestynein virolaissäveltäjä maailmalla. Hän säveltää vahvaa, tunnepitoista nykymusiikkia, jonka plastiset ja säihkyvät pinnat muodostavat kuin abstrakteja metalliveistoksia, mutta liikkuvat selvään suuntaan. Tüürin statuksesta kertoo, että juuri häneltä tilattiin orkesteriteos Viron satavuotisjuhliin. Syntynyt yhdeksäs sinfonia, lisänimeltään Mythos, kuullaan Alpha-yhtiön uutuusjulkaisulla, ja on tavallistakin väkevämpää tunnelmointia Tüürin tuotannossa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

  Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

  Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

 • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

  Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

  Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.