Hyppää pääsisältöön

Nämä kahdeksan joukkuetta taistelevat Lontoon majorin voitosta – Miikka Kempin Mousesportsille valtava pettymys

Astralis-joukkue
Astralis-joukkue Kuva: AOP Counter-Strike: Global Offensive,Astralis

Counter-Strike: Global Offensiven vuoden toinen major-turnaus huipentuu loppuviikosta Lontoossa. Yle E-urheilu esittelee kaikki kahdeksan joukkuetta, jotka taistelevat Wembleyn areenalla 500 000 dollarin päävoitosta.

FaceIt Major: London 2018 -turnaus on pyörinyt Englannin pääkaupungissa jo pari viikkoa. Kolmeen "stageen" – Challengers, Legends ja Champions – jaetussa kisassa oli aluksi mukana 24 maailman huippujoukkuetta, mutta nyt torstaina alkavassa päätösvaiheessa tiimejä on jäljellä enää kahdeksan parasta.

"Mestareiden" joukkoon ylsi niin maailmanrankingin kärkijengejä kuin hienoisia yllättäjiä. Toisaalta myös suosikkeja putosi, kuten esimerkiksi Ruotsin ylpeydet Ninjas in Pyjamas ja Fnatic sekä rajua nousua tehnyt venäläisjoukkue Vega Squadron.

Skip Twitter post

Myös huipputurnauksen ainoan suomalaispelaajan Miikka "suNny" Kempin taival Lontoossa päättyi viime viikolla. Kempin edustama Mousesports hävisi "legendojen" vaiheessa kaikki kolme otteluaan NiPille, MIBRille sekä FaZe Clanille. Saksalaisjengin suomalaisässä otti putoamisen raskaasti:

- Sydäntäsärkevä tilanne. Koskaan ei urallani ole vielä tuntunut näin pahalta... En voi uskoa, että olemme ulkona majorista. Pyydän faneiltamme anteeksi ja kiitän tuesta, vaikkemme ansaitse sitä juuri nyt. Onnea FaZelle ja kaikille jäljellä oleville tiimeille, Kemppi kirjoitti Twitterissä.

Skip Twitter post

Lue lisää: "Major on aina major": CS:GO-vuoden tärkein ja suurin turnaus pelataan Lontoon Wembleyn areenalla – Yle näyttää taistelun miljoonapotista suorana

Kuka vie Lontoon majorin voiton?

Lontoon majorin päätösvaihe alkaa torstaina 20.9. puolivälieräottelulla BIG vastaan Natus Vincere. Mestari selviää sunnuntaina 23.9. loppuottelussa. Katso otteluohjelma ja Ylen lähetysajat täältä.

COMPLEXITY GAMING

Skip Twitter post

compLexity Gaming on jo vuonna 2003 perustettu, suuri pohjoisamerikkalainen e-urheiluorganisaatio. Myös lyhenteellä "col" tunnetulla organisaatiolla on joukkeita ja pelaajia CS:GOn lisäksi myös mm. Dota 2:ssa, Call of Dutyssa, Rocket Leaguessa ja Hearthstonessa.

Vaikka compLexity ei CS:GOssa ole vähään aikaan ottanut suuria turnausvoittoja ja löytyy maailmanrankingissakin vasta sijalta 24., selvisi se Lontoon majoriin voittamalla Amerikan karsintaturnauksen.

Lontoossa compLexity eteni alkuvaiheesta jatkoon voitoin 3-1. 'Legends Stagella' se otti ensimmäisenä joukkueena jatkopaikan lyömällä kolmessa pelissään Fnaticin (16-4), G2:n (16-11) ja BIGin (16-8).

Pelaajat
Rory "dephh" Jackson, GBR
Brad "ANDROID" Fodor, CAN
Jacob "yay" Whiteaker, USA
Peter "stanislaw" Jarguz, CAN
Shahzeeb "ShaZaM" Khan, USA
Ronald "Rambo" Kim, USA (valmentaja)

TEAM LIQUID

Skip Twitter post

Legendaarinen e-urheiluorganisaatio Team Liquid perustettiin jo vuonna 2000 Hollannissa. Kattavan e-urheilun verkkoportaalinsa lisäksi Team Liquid tunnetaan erityisesti edustuksestaan StarCraft 2:ssa, ja suomalainen Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen edustaa puolestaan seuraa Dota 2:ssa.

Dota 2:ssa Team Liquid sijoittui elokuun The Internationalissa neljänneksi, mutta myös CS:GO-jaosto on laadukas – siitäkin huolimatta, että se startattiin vasta 2015. Maailmanrankingissa Team Liquidin amerikkalaispelaajista koostuva jengi on tällä hetkellä toisena Astraliksen takana.

Lontoossa Liquid oli alkuvaiheen ykkönen kolmella voitollaan. Toisessa vaiheessa se päihitti todella kovatasoiset joukkueet: Team Winstriken (16-7), NiPin (16-10) sekä maailmanykkösen Astraliksen tiukassa ottelussa 19-15.

Pelaajat
Nicholas "nitr0" Cannella, USA
Jonathan "EliGE" Jablonowski, USA
Russel "Twistzz" Van Dulken, CAN
Keith "NAF" Markovic, CAN
Epitacio "TACO" de Melo, BRA
Wilton "zews" Prado, BRA (valmentaja)

ASTRALIS

Skip Twitter post

Tanskalaista Astralista pidetään tällä hetkellä maailman parhaana Counter-Strike: Global Offensive -joukkueena ja se on myös maailmanrankingin ykkönen. Keväällä ja kesällä Astralis voitti neljä premier-turnausta putkeen, mutta jäi yllättäen Tukholman DreamHack Mastersissa hopealle.

Astraliksen historiassa on sinivalkoista vivahdetta, sillä alun perin nimellä pelasi vanhan Counter-Strike 1.6:n aikana suomalainen jengi. Tanskalaiset saivat kuitenkin oikeuden nimeen, kun Team SoloMidin ja Questionmarkin pelaajat muodostivat yhteisjoukkueen vuonna 2016.

Lontoossa Astralis selvitti alkuvaiheen ottamalla kolme voittoa, mutta yskähtämällä NiPiä vastaan. 'Legends Stagella' se voitti ensin Na'Vin (16-14) ja Vegas Squadronin (16-4), mutta hävisi sitten Team Liquidille (15-19). Jatkopaikka sinetöityi kuitenkin neljännessä ottelussa, kun Astralis otti major-historian ensimmäisen 16-0-voiton MIBRiä vastaan.

Pelaajat
Nicolai "dev1ce" Reedtz, DEN
Peter "dupreeh" Rothmann, DEN
Andreas "Xyp9x" Højsleth, DEN
Lukas "gla1ve" Rossander, DEN
Emil "Magisk" Reif, DEN
Danny "zonic" Sørensen, DEN (valmentaja)

NATUS VINCERE

Skip Twitter post

Ukrainalainen Natus Vincere (latinaa, tarkoittaa "syntynyt voittamaan") kuuluu e-urheilumaailman tunnetuimpiin organisaatioihin. Vuonna 2009 perustetulla Na'Villa on aina ollut erityisen väkevät CS:GO- ja Dota 2 -joukkueet, ja sen joukkueiden riveissä parhaat ukrainalaiset ja venäläiset pelaajat.

Na'Vi on CS:GO-historian ainut joukkue, joka on onnistunut voittamaan kolme major-turnausta yhden kalenterivuoden aikana (Intel Extreme Masters, Electronic Sports World Cup ja World Cyber Games vuonna 2010). Nykyinen lineup tunnetaan huikeista yksilötaidoistaan, ja s1mpleä pidetään maailman tämän hetken parhaana pelaajana.

Lontoossa Na'Vi pääsi tammikuisen Bostonin major-turnauksen menestyksen perusteella aloittamaan suoraan toiselta kierrokselta. Ensimmäinen matsi päättyi tappioon Astralista vastaan 14-16, mutta tämän jälkeen Na'Vi möyhensi FaZe Clanin (16-12), NiPin (16-6) ja Fnaticin (16-9) edeten neljäntenä joukkueena jatkoon.

Pelaajat
Ioann "Edward" Sukharjev, UKR
Egor "flamie" Vasiljev, RUS
Oleksandr "s1mple" Kostyljev, UKR
Danylo "Zeus" Teslenko, UKR
Denis "electronic" Sharipov, RUS
Mihailo "kane" Blagin, UKR (valmentaja)

BIG

Skip Twitter post

Saksalainen BIG on varsin uusi tulokas maailman CS:GO-kartalla. Joukkueen perustivat vuonna 2016 amerikkalaisen NRG Esportsin entiset pelaajat gob b, LEGIJA ja tabseN. BIGin suurin saavutus tähän mennessä on Kölnin heinäkuisen ESL One -turnauksen toinen sija.

Lontooseen BIG sai puolestaan kutsun Bostonin majorin perusteella. Alkuvaiheen joukkue selvitti kolmella voitolla ja kahdella tappiolla. Toisessa vaiheessa se kirjasi puolestaan voitot FaZesta (16-5), TyLoosta (16-7) ja HellRaisersista (16-9) sekä tappion compLexityä vastaan (8-16).

Pelaajat
Fatih "gob b" Dayik, GER
Johannes "tabseN" Wodarz, GER
Johannes "nex" Maget, GER
Tizian "tiziaN" FEldbusch, GER
Owen "smooya" Butterfield, GBR
Nikola "LEGIJA" Ninic, GER (valmentaja)

FAZE CLAN

Skip Twitter post

Yhdysvaltalainen FaZe Clan tunnetaan varmaan parhaiten menestyksestään Call of Duty -peleissä, sillä sen Counter-Strike -joukkue perustettiin vasta 2016. Näinkin lyhyessä ajassa organisaatio on kuitenkin murtautunut maailman CS:GO-skenen kärkikahinoihin ja voittanut useita huipputurnauksia – joskin kesän ailahtelevat peliesitykset ovat sysänneet jengin maailmanrankingin kakkossijalta viidenneksi.

Nykyjoukkueen eurooppalainen miehitys on paitsi kokenut myös varsin nimekäs. Esimerkiksi ruotsalainen CS-ikoni olofmeister on ainoa pelaaja maailmassa, joka on selviytynyt jokaisessa major-turnauksessa finaalivaiheeseen. Lontoon turnaus on järjestyksessään jo kolmastoista.

Bostonin majorissa FaZe oli toinen häviten loppuottelussa Cloud9:lle (joka ei selviytynyt Lontoon päätösvaiheeseen). Tuloksen myötä FaZe sai aloittaa suoraan 'Legends Stagelta', mutta pelasi aluksi vaisusti häviten heti alkuun BIGille (5-16) ja Na'Ville (12-16).

Tämän jälkeen suurseura kuitenkin ryhdistäytyi ja voitti kolme ratkaisevaa ottelua putkeen suvereenein pistein. Jyrän alle jäivät Mousesports (16-8), TyLoo (16-4) sekä G2 (kartoin 2-0)

HELLRAISERS

Skip Twitter post

HellRaisers on eurooppalainen e-urheiluorganisaatio, joka keskittyy pääosin Counter-Strikeen ja Hearthstoneen. HR:n CS:GO-osasto perustettiin edesmenneen Astana Dragons -joukkueen perustusten päälle vuonna 2014, minkä jälkeen HellRaisers on ollut vakiokävijä maailman CS-turnauksissa.

Lontooseen HellRaisers selviytyi voittamalla CIS-alueen, eli Venäjän ja entisten neuvostovaltojen karsintaturnauksen. 'Challengers Stagella' joukkue osoitti olevansa vireessä, kun se päihitti muun muassa hiljattain Tukholman DreamHack Mastersin voittaneen Northin sekä Gambit Esportsin ja OpTic Gamingin.

Jatkovaiheessa HellRaisers hävisi jatkoajalla G2:lle (20-22) ja BIGille (9-16), mutta voitti TyLoon (16-10) lisäksi Bostonin majorin mestarin Cloud9:n (19-16). Ratkaisevassa pudotuspelissä kaatui Fnatic kartoin 2-1.

MIBR

Viimeisen jatkopaikan Lontoon majorin finaalivaiheeseen otti brasilialainen MIBR. Amerikkalaisen Immortals-organisaation omistamaa joukkuetta pidetään Etelä-Amerikan parhaana CS:GO-tiiminä, ja se on ollut paitsi vakiokävijä myös -menestyjä maailman turnauksissa.

Suomalaisvivahteen MIBRille tuo sen organisaatioon kuuluva Tomi "lurppis" Kovanen. Entinen CS-pro toimii joukkueen general managerina.

Paikka Lontoon majoriin varmistui jo tammikuussa Bostonissa. Siellä vielä SK Gamingin alla pelannut brassimiehistö oli sijoilla 3-4. Lontoon jatkovaiheessa MIBR aloitti tappiolla TyLoota vastaan (13-16), mutta petrasi kaatamalla Mousesportsin (16-6) ja G2:n (16-4).

Vaikka Astralis oli neljännessä pelissä vielä liian kova vastus (0-16), otti MIBR jatkopaikan pudottamalla NiPin ratkaisuottelussa 2-1-lukemin.

Lue lisää: "Major on aina major": CS:GO-vuoden tärkein ja suurin turnaus pelataan Lontoon Wembleyllä – Yle näyttää taistelun miljoonapotista suorana

Uusimmat sisällöt - E-urheilu