Hyppää pääsisältöön

Suomen kärkijoukkue jäi täpärästi ulos Lontoon majorista – tulevaisuudessa systeemi muuttuu: "Pystymme pelaamaan sillä tasolla"

Aleksi "allu" Jalli
Aleksi "allu" Jallin tähdittämä ENCE jäi täpärästi rannalle Lontoon major-turnauksesta. Aleksi "allu" Jalli Kuva: Kirsi Ranta Counter-Strike: Global Offensive,e-urheilu,Assembly (tapahtuma),Aleksi Jalli

Lontoon CS:GO-huipputurnauksen joukkueista valtaosa sai kutsun yhdeksän kuukautta sitten pelatun turnauksen perusteella. Tulevaisuudessa systeemiä uudistetaan, ja tähän on myös tyytyväinen Joona "natu" Leppänen.

Torstaina 20. syyskuuta Wembleyn areenalla alkaa Lontoon major-turnauksen finaalivaihe, jossa mukana on enää kahdeksan parasta jengiä. Jo 5.9. alkaneessa turnauksessa oli alkujaan 24 joukkuetta, joten peräti kaksi kolmasosaa pääsi mukaan pelkästään sijoittumalla hyvin tammikuussa Bostonissa ja Atlantassa pelatussa edellisessä major-turnauksessa.

Kutsusysteemi on jo pitkään aiheuttanut keskustelua. Moni yhdeksän kuukautta sitten vireessä ollut joukkue ei ole keväällä ja kesällä enää pelannut maailman kärjen tahtiin – esimerkkinä Bostonissa mestaruutta juhlinut Cloud9, joka nyt Lontoossa putosi heti kakkosvaiheen alussa voittaen vain yhden ottelun.

Cloud9 voitti Bostonin majorin.
Cloud9 juhli tammikuussa Bostonin majorin voittoa. Lontoossa joukkue voitti vain yhden ottelun ja hävisi kolme. Cloud9 voitti Bostonin majorin. Kuva: ELEAGUE Counter-Strike: Global Offensive,e-urheilu,Cloud9

Käänteisesti moni kovaa nousua tehnyt tiimi jäi myös majorin ulkopuolelle. Euroopan, CIS-alueen, Aasian ja Amerikan neljässä karsintaturnauksessa jaossa oli yhteensä vain kahdeksan kisapaikkaa.

- Tässä on tarkastelun paikka selkeästi. Onko systeemi enää validi, kun kilpailu on niin kovaa. Kahdeksassa kuukaudessa on tapahtunut paljon, eikä järjestelmä ole ihan ajan tasalla, pohtii Ylen E-urheilulähetysten asiantuntija tuttu Joona "natu" Leppänen, joka kuuluu myös suomalaisen ENCEn johtoportaaseen.

ENCElle kävi Lontoon majorin kanssa juuri turhauttavin mahdollinen: Suomen ykköstiimi sijoittui Euroopan karsintaturnauksessa kolmanneksi ja jäi rannalle, kun kaksi parasta kutsuttiin Lontooseen. Kisalipun kuittasivat Ruotsin suurjoukkue Ninjas in Pyjamas ja Tanskan kärkijoukkueiisiin lukeutuva OpTic Gaming.

- Nythän systeemi sentään muuttuu. Ne, jotka pelasivat Lontoon majorin toisessa vaiheessa 0-3 eivät saa enää suoraan kutsua, Leppänen jatkaa.

Otto Rönkä, Jenny Kåla ja Joona Leppänen.
Joona Leppänen (oik.) Yle E-urheilun kisastudiossa Kölnissä heinäkuussa 2018. Taustalla näkyy ESL One -turnauksen tantereena toiminut Lanxess Arena. Otto Rönkä, Jenny Kåla ja Joona Leppänen. Kuva: Kirsi Ranta e-urheilu,Joona Leppänen,Jenny Kåla

Major-turnaukset on jaettu kolmeen, peräkkäin pelattavaan vaiheeseen, joissa kussakin pudotetaan aina kahdeksan jengiä jatkosta: "Challengers-", "Legends-" ja "Champions Stageen". Edellisessä majorissa parhaiten sijoittuneet kahdeksan jengiä saivat aloittaa suoraan kakkosvaiheesta eli "Legendsistä".

Counter-Striken luonut Valve on kuitenkin tiedottanut muutoksista turnausrakenteeseen. Jatkossa "Legends-vaiheessa" kolme ensimmäistä peliään häviävät ja sitä kautta jatkosta putoavat joukkueet eivät enää saa automaattista kutsua seuraavaan major-turnaukseen kuten ennen. Lontoossa kohtalon kokivat venäläinen Winstrike Team ja kiinalainen TyLoo.

Uudessa systeemissä talven karsintaturnausten kolmoset pelaavat vielä keskenään kahdesta kisapaikasta tulevaan majoriin, joka pelataan ensi vuoden helmi-maaliskuussa Puolan Katowicessa.

Valinnat maailmanrankingin mukaan?

Perinteisen urheilun joukkuelajeissa maanosa- ja MM-turnauksissa kaikki joukkueet tulevat yleensä karsintojen kautta. Esimerkiksi jalkapallossa lohkojaot tehdään lisäksi kattojärjestö FIFAn maailmanrankingin perusteella.

Counter-Strike: Global Offensivessa ei ole mitään liittojen ylläpitämää rankingia, mutta HLTV.orgin listausta pidetään yleisesti "virallisena" paremmuusjärjestyksen mittarina. Lontoon kahdeksasta finalistista kuusi kuuluu maailmanlistan top-10:een. Ukrainalainen HellRaisers on tuoreimmalla listalla 13:s ja amerikkalainen compLexity 18:s. Vertailuna ENCE on samalla listalla 15:s.

Olisiko reiluinta, jos vuoden suurimpien ja tärkeimpien miljoonaturnausten joukkuevalinnat tehtäisiin maailmanrankingin perusteella?

- Voisin nähdä, että esimerkiksi parhaat joukkueet pääsisivät aina mukaan ranking-pisteiden perusteella. Missään nimessä se järjestelmä, jossa 16 joukkuetta on korvamerkitty jo aikaa sitten ei ole toimiva, Leppänen toteaa diplomaattisesti.

- Ja varsinkin kun mietitään, että esimerkiksi Euroopassa kilpailu on järkyttävän kovaa. Ja sitten verrataan vaikka Aasiaan, jossa on kaksi kovaa tiimiä ja sitten suuri kuilu seuraaviin.

ENCE-joukkue
ENCE voitti Assembly Summerissa kesällä Counter-Strike: Global Offensiven eSM-kultaa. ENCE-joukkue Kuva: Kirsi Ranta Counter-Strike: Global Offensive,Assembly (tapahtuma),e-urheilu,Ence

Useita suomalaisia on pelannut major-turnauksissa vuosien aikana, ja Lontoossa mukana oli saksalaisen Mousesportsin ässä Miikka "sunNy" Kemppi. Mutta vain kerran major-historiassa mukana on ollut täysin suomalaispelaajista koostunut joukkue. Vuonna 2015 pelattiin Katowicessa ja Leppänen itse oli osa tiimiä – joskin suomalaisviisikko pelasi ranskalaisorganisaatio 3DMAXin väreissä.

Leppänen ei kuitenkaan suostu nykytiiminsä ENCEn kanssa uhriutumaan. Hiljattain Montrealin DreamHack Openissa hopeaa pokanneen ja kesällä Kölnin ESL One -suurturnauksessa muiden maailman kärkitiimien kanssa kisanneen suomalaisjoukkueen tavoite on päästä seuraavaan majoriin pelaamalla – ei sääliportin kautta.

- Nyt emme vain olleet vielä riittävän hyviä, CS-konkari kuittaa.

- Ensi vuonna kolmas sija tarkoittaisi sitä, että saisi vielä taistella paikasta majoriin. Meidän joukkue on kilpailukykyinen, onhan se jo nähty. Pystytään pelaamaan tällä tasolla.

Lue lisää:

Nämä kahdeksan joukkuetta taistelevat Lontoon majorin voitosta – Miikka Kempin Mousesportsille valtava pettymys

"Major on aina major": CS:GO-vuoden tärkein ja suurin turnaus pelataan Lontoon Wembleyllä – Yle näyttää taistelun miljoonapotista suorana

Uusimmat sisällöt - E-urheilu