Hyppää pääsisältöön

Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

Mies lapioi autoa lumesta valistusfilmissä Turvallista talviajoa (1966)
Talvi on yllättänyt tämänkin autoilijan! Mies lapioi autoa lumesta valistusfilmissä Turvallista talviajoa (1966) Yle Elävä arkisto,turvallista talviajoa

Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta.
Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9.

Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov. Olihan Suomi Neuvostoliiton autoteollisuuden suurin vientimaa. Arkistopaketin aloittaa Konelan juhlan avajaisista kuvattu elokuva. Avajaisia kunnioitti läsnäolollaan myös tasavallan presidentti Urho Kekkonen, jonka nähdään erityisen kiinnostuneena tutkivan Neuvostoliiton korkeimman johdon ajoneuvoa, mustaa ZIL-111-limusiinia.

Turvallista talviajoa on rengasvalmistajien ja VW-Auton valistusfilmi vuodelta 1966. Nastarenkaat ja asianmukainen huolto ovat tärkeitä Suomen ankarassa talvessa, mutta yhtä tärkeää on ennakoiva ajotapa ja auton hyvä hallinta. Vielä tuolloin Suomessakin muuten pantiin auton takapuoleen varoitustarra kertomaan nastarenkaista—edellä ajava saattaa pysähtyä yllättävän nopeasti, jos renkaisiin on asennettu nastat.

1960-luvun Moottoriruutu-ohjelmasta nähdään kolme jaksoa, joissa arvioidaan kolme vuodenvaihteessa 1965—1966 markkinoilla ollutta jokamiehen autoa: Rambler American, Moskvitš Elite ja Hillman Imp. Rambler American oli taannoisen presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn isän George Romneyn johtaman AMC:n malli, joka kotimaassaan Yhdysvalloissa kuului markkinoiden halvimpiin ja taloudellisimpiin autoihin. AMC oli taloudellisten autojen uranuurtajia Amerikassa jo kauan ennen öljykriisiä, joka pakotti myös suurimmat valmistajat kilpailemaan tarkan dollarin asiakkaista. Moskvitš oli ennen Ladaa Neuvostoliiton autoteollisuuden perushenkilöauto ja suosittu Suomessakin. Brittiläinen Hillman Imp sai maineen vikaherkkänä autona, mutta se oli myös ralliväen suosikki ketteryytensä vuoksi, ja Moottoriruutukin toteaa sen olevan parhaimmillaan pienillä teillä kiperissä kurveissa. Kaikki nämä kolme automerkkiä ovat nyt menneisyyttä. Pisimpään niistä sinnitteli Moskvitš, joka teki lopullisen konkurssin vuonna 2006. AMC sulautui osaksi Chrysleriä vuonna 1987, ja niin ikään Chryslerin ostama Hillman lakkautettiin merkkinä vuonna 1976.

Samat arkisto-ohjelmat on edellisen kerran nähty Teemalla keväällä 2013.

 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema