Hyppää pääsisältöön

Tunteiden padot aukesivat Docventures Talk Show’ssa, katsojat ylistivät miehekästä rehellisyyttä: “Tää on varmasti aidointa mitä ikinä voi nähdä”

Katsojat herkistyivät, kun Docventuresin leffakellarin äärirehellinen keskustelu miehenä olemisen vaikeudesta mursi tunteiden padot. Isäntäkaksikko avautui yllättäen tunteistaan toisiaan kohtaan – ja Riku Rantala purki sanoiksi pelkonsa siitä, riittääkö hän isänä kolmelle pojalleen. Somekommenttien mukaan näin rehellistä puhetta isäsuhteesta, ystävyydestä ja riittämättömyydestä ei ole Suomi-televisiossa aikoihin, jos koskaan, nähty! Talk Show’n voit katsoa kokonaisuudessaan tuosta yläpuolelta.

Leffakellarin turvallisessa syleilyssä sisimpäänsä avasivat isäntien lisäksi vierailijat terapeutti Tommy Hellsten, näyttelijä Ville Virtanen sekä stand up -koomikko ja entinen linnakundi Miika Pettersson. Keskustelu keräsi Twitterissä kiitosta.

Tunna Milonoff tunnusti liikuttuneena, että hänelle on aina ollut vaikeaa, kun häntä verrataan Rikuun. (Katso kohdasta 22:03)

– Mä oon herkkä, mä oon hidas, mä oon pohtiva ja mä en täytä niitä attribuutteja, mitä miehisyydeltä vaaditaan. Sit mulla on tämmönen miehinen mies vieressä, joka itse asiassa täyttää kaikki ne attribuutit, ja mä jatkuvasti julkisuudessa vertaudun häneen, Tunna sanoi ja jatkoi suoraan Rikulle puhuen:

– Mä en syytä sua toksisesta maskuliinisuudesta, mutta mulla on koko ajan äärimmäisen huono itsetunto.

Hetken päästä, selvästi syviä keloja pyöriteltyään Riku avasi suunsa ja laajensi entisestään pohdintaa miehenä olemisen vaikeudesta. (Katso kohdasta 36:06)

– Oonks mä toksisen maksuliininen? Tuolla on varmaan aika moni mies joka miettii, että miksi aina puhutaan vähemmistöistä ja miksen mä vaan saa olla, en mä osaa olla näiden saatanan vaatimusten alla. Yrität tehdä parhaas, sulle sanotaan, että opiskele, mee töihin, perusta perhe, tee kaikki viimesen päälle ja sulle tulee joku palkinto. Sit tässä maailmassa on aika kova kilpailu, kaikki muuttuu koko ajan, sä et tiedä mitä tapahtuu tulevaisuudessa, ja aika moni saattaa tuntee ittensä petetyksi. Mähän oon hyväosainen, se pitää sanoa ääneen, mutta musta tuntuu ihan helvetin pahalta, että sä joudut tuntee tollasii ja mä en voi sille oikeesti hirveesti mitään.

– Se ei oo oikeasti sun syytä, Tunna vastasi, ja nousi halaamaan Rikua. Kodeissa somehanat aukesivat.

Kaikkia leffakellarin keskustelijoita liikuttaneen hetken jälkeen Riku alkoi puhua peloistaan.

– Kun katsoo tuota leffaa ja kuuntelee teitä, niin ihan helvetisti pelottaa. Mullahan on kolme pientä poikaa himassa. Riittämättömyys nousee aika usein esiin, vaikka mitä olisi tehnyt.

Miika Pettersson: Rikokseni olisi voinut estää vain yksi ihminen

Sekä yleisössä että Docventuresin kellarissa ihmiset kohtasivat – osa ensi kertaa – avoimina myös suhteensa omiin vanhempiin, erityisesti isiin.

Miika Pettersson kertoi toivoneensa vuosikymmenet ansaitsevansa isänsä kunnioituksen, kunnes pikkuhiljaa käsitti, että itse asiassa hän eikä kukaan muukaan ei olisi ansainnut sellaista isää. (Katso kohdasta 15:16)

– Ainoa ihminen, joka ois voinut estää tai muuttaa harhapolkujani, oli minun biologinen isä. Mutta hänestä ei siihen ollut syystä tai toisesta, Pettersson sanoi.

Hän kertoi tajunneensa, että hänen minäkuvansa on pitkälti kehittynyt isän katseen kautta.

– Olen alkanut uskomaan, että en ole minkään arvoinen, mitätön ja aina jaloissa. Aikaa myöten ymmärtää, että eihän se niin ole. Joskus vaan käy niin, että se [ymmärtäminen] vie kauan aikaa ja maksaa paljon.

Ville Virtanen: En itke siviilissä kuin American Idolsille

The Work -elokuvan ravistelemat miehet pohtivat Docventures Talk Show'ssa myös omaa kykyään käsitellä tunteita ja sitä, millainen käsittely on riittävää.

Näyttelijä Ville Virtanen kertoi, että hän on itkenyt siviilissä viimeisen 30 vuoden aikana ehkä kaksi kertaa - ja silloinkin vain televisiosarjoja katsoessaan. (Katso kohdasta 30:06)

– Oon miettinyt, että onks mussa jotain vialla, kun en itke. Käyn kyllä terapiassa, mutta pitäiskö mennä enemmän?

Vuosia terapiatyötä tehnyt terapeutti Tommy Hellsten ja vankilassa omia tunteitaan käsittelemään oppinut Miika Pettersson vastasivat, että olennaista on omien tunteiden kohtaaminen. Itku ei ole suoritus.

Uskomattoman avoin keskustelu päättyi miehekkääseen halaukseen.

Docventures Talk Show'n suora tunnelma jaettiin kohtisohvilla. Se sai yleisön pohtimaan omia ihmissuhteitaan liikuttavan rehellisesti:

Docventures Talk Show'n jälkeisen keskiviikon valjettua on selvää, että jokin on muuttunut pysyvästi. Keskustelu ahtaista miehisyyden lokeroista jatkuu edelleen sosiaalisessa mediassa vilkkaana tunnisteen #docventures alla.

Riku ja Tunna jatkavat suoraa puhetta tunteista ja miehuudesta tänään keskiviikkona Yle Puheella ja Areenassa klo 15. Vieraana sanataideohjaaja ja päätoimittaja Aleksis Salusjärvi, jonka mukaan nuorten poikien syrjäytymisvaara ja osattomuuden tunne liittyvät lukutaitoon.

Rehelliseen keskusteluun johdattaneen The Work -leffan voit tsiigata tästä:

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Docventures