Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä First Take Kid, joka tekee hykerryttävää kasaripoppia modernilla otteella

First Taker Kid -artistin sinkun kansi, vihreällä taustalla paintilla tehty radiokuva.
First Taker Kid -artistin sinkun kansi, vihreällä taustalla paintilla tehty radiokuva. Kuva: First Take Kid Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on First Take Kid.

First Take Kid tekee kasarivaikutteista elektronista poppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:
– 80-luvun tv-sarjatunnarit ja neonvalot alkavat välittömästi pyöriä päässä, kun First Take Kidin Highwayn ensimmäiset sävelet kajahtavat ämyreistä. Mahdollisimman tujuista auton tai diskon kaiuttimista tätä musiikkia kannattaakin kuunnella, jotta soundi pääsee oikeuksiinsa. First Take Kid kumartaa vahvasti kaikuisan kasarinostalgian suuntaan, mutta tekee sen niin suoraviivaisella tavalla, että se hykerryttää.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?
– Olen tehnyt musaa pienestä pitäen. Mulla on tosi monipuolinen musiikkimaku, ja oon tehnyt kaikkea hevistä poppiin. Diggailen tällä hetkellä tosi paljon r’n’b-henkisestä popista, ja jotkut hip hop -jutut ovat myös hienoja. Toisaalta tykkään kasarisoundista. Highway syntyi näistä tämänhetkisistä vaikutteista inspiroituneena.

Minkälainen musiikillinen menneisyys sinulla on?
– Olen opiskellut vähän musaa ja musiikin tuottamista. Olen tehnyt biisejä muille, ja aina siinä sivussa on ollut joku omakin projekti. Edellinen projektini oli nyt tauolla oleva Katla, joka on emotionaalista, isoa poppia. Vaikka Katla on täysin eri tyylistä kamaa kuin First Take Kid, on sen harmonia- ja melodiamaailmassa on jotain samaa – kyllä ne vaikutteet seuraavat itseä aina.

Miten kuvailet musiikkiasi?
– Melodista ja rytmivetoista, elektronista poppia kasarimausteilla, mutta modernilla otteella. First Take Kid pyytäisi biisisessioon mukaan Michael Jacksonin, The Weekndin ja Bruno Marsin.

Mitkä ovat tähänastisen urasi suurimmat saavutukset?
– Vielä ei ole suuria saavutuksia, mutta nautin siitä, että saan tehdä musaa ja julkaista biisejä. Jokainen julkaisu on tavallaan mahtava saavutus. Tämän projektin ulkopuolella oon saanut tehdä töitä hienojen ja taitavien ihmisten kanssa, ja sieltä on tullut jo joitain saavutuksiakin.

Mitä keikkaa jännitit eniten?
– Tällä hetkellä olen lukittuna studioon, ja vikasta oikeasti keikasta on pitkä aika. Mutta jännitin älyttömästi kun piti laulaa faijan synttäreillä muutama viikko sitten – en tosin vetänyt Highwayta...

Mitä ilman et keikkaile?
– En keikkaile ilman hyvää valmistautumista. Jos vedän keikan, haluan suunnitella sen hyvin.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?
– Mielestäni englanninkielisessä pop-musassa tekstin merkitys on niin erilainen kuin suomenkielisessä musassa. Kuten ruotsalainen hittinikkari Max Martin on joskus sanonut, hyvän melodian voi pilata huonosti soundaavalla tekstillä. Eli se miltä teksti soundaa ja millainen flow siitä syntyy on tärkeintä. Highwayn teksti on aika rytmikästä ja toimii mielestäni hyvin.

Jos Highway soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?
– Beverly Hills Copin Axel Foley ajaa autolla neonvalojen täyttämässä rantamaisemassa Californian West Coastilla.

Miten kappale syntyi?
– Kirjoitin träkin ensin, eli tuotin sen pitkälle valmiiksi instrumentaalina. Ajattelin aluksi laulaa itse, mutta onneksi kysyin Ottoa, joka laulaa myös Katla-yhtyeessä. Otolla on uskomaton äänikapasiteetti ja hän on tosi musikaalinen tyyppi. Yksi lahjakkaimmista laulajista, jonka kanssa oon saanut tehdä töitä. Teemme Oton kanssa varmasti lisää biisejä. Meillä on hyvä dynamiikka studiossa.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?
– Tämä ensimmäinen julkaisu oli omakustanne, mutta haaveilen jonkun ulkomaisen indie-levy-yhtiön saamisesta tälle projektille. Olen vähän sellainen tyyppi, että päädyn helposti tekemään kaiken itse, mutta olen oppinut, että se ei ole aina paras ratkaisu.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!