Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Keskellä ei mitään!

Pohjoisen maisema, sinisävyinen, käsitelty kuva
Pohjoisen maisema, sinisävyinen, käsitelty kuva maisema

Lapin kansa -lehti järjesti vuonna 2017, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna, "Vuosisadan lappilainen" -yleisöäänestyksen. Tuon äänestyksen voittaja saattoi olla monelle yllätys.

Hän ei ollut Timo K. Mukka, Nils-Aslak Valkeapää, Anu Pentik eikä Reidar Särestöniemi. Äänestyksen kakkossijalle nousi Antti Tuisku.

"Vuosisadan lappilainen" -yleisöäänestyksen voitti Veli-Matti Äijälä. Hän sai yli 40 prosenttia annetuista liki viidestä tuhannesta äänestä. Hänen taakseen jäi monia julkisuudessa tunnetumpia henkilöitä, esimerkiksi Esko Valtaoja, Eero Mäntyranta, Kalervo Palsa, Tomi Putaansuu, Rosa Liksom, Jope Ruonansuu ja Jari Tervo.

Kuka ihmeen Veli-Matti Äijälä, saattaa joku kysyä. Mutta ei kovin moni. Nimittäin Veli-Matti "Läjä" Äijälä tunnetaan monilla tahoilla, muuallakin kuin Pohjois-Suomessa. Muuten tällainen suosio ei olisi mahdollista. Muuten se ei olisi totta. Ja vaikka Äijälä onkin marginaali- ja vastakulttuurin miehiä, kyse ei selvästikään ollut protestiäänistä.

Lapin kansa -lehteen äänestyksen yhteydessä lähetetyt perustelut kertovat paljon:

"Kulkenut omaa polkuaan trendeistä piittaamatta", kirjoitti eräs äänestäjä.
"Erilainen, raikas, pimeä, outo. Introvertti, vapaamielinen, hullu, innostava.", sanoi toinen.
"Hiukan outo, sydämellinen, tinkimätön.", sanoi kolmas. Ja eräs totesi Veli-Matti Äijälän olevan: "Rehellinen tee-se-itse -mies, jolla on elämän arvot kohdallaan."

Muistatteko Aavikon koneen ja moottorin? Sen, joka vuonna 1979 teki kappaleen nimeltä Karavaani?

Sama Aavikon kone ja moottori teki myös kappaleen Rakkaudella sinulle:

Veli-Matti Äijälä on vuosikymmenien mittaan ollut mukana monenlaisissa musiikillisissa projekteissa. Parhaiten maailmalla, Japania ja Brasiliaa myöten, tunnetaan varmaankin hardcore-punk-yhtye Terveet kädet. Muita kokoonpanoja ovat olleet Death Trip, The Leo Bugariloves, The Sultans ja tuorein bändi nimeltä Lapin Helvetti.

Elektronisempaa ilmaisua ovat Äijälän tekemisissä edustaneet Aavikon kone ja moottori, The Kolmas ja Sakset!, jossain määrin myös Billy Boys.

Ja aika rankan elektronisia soololevyjäkin on tullut nimellä Veli-Matti O Äijälä, esimerkiksi levyt Raskas taakka, Alzheimer ja Minun vereni. Sarjaa jatkaa maestron 60-vuotispäivän (29.9.2018) kunniaksi julkaistu Keskellä ei mitään. Kuka tietää tulevasta, kysyy Veli-Matti O Äijälä.

Ja keskeltä ei mitään on hyvä lähteä taivaltamaan eri suuntiin suomalaisen uuden musiikin laajassa maisemassa.

Neptunus oli antiikin roomalaisten veden jumala. Tarkemmin sanoen makean veden jumala, erotuksena Okeanoksesta, joka oli valtamerten jumala. Neptunus ajoi vedessä vaunuillaan, jota vetivät merihevoset eli hippokampit. Neptunukselle pyhitettyä juhlaa, Neptunaliaa, vietettiin aina kesäisin, mutta paljoa tuosta juhlasta ei tiedetä. Joka tapauksessa juhlittiin, se tiedetään.

Menneenä kesänä julkaistiin Neptunuksen ja Neptunalia-juhlan kunniaksi tehty levy, kokoelma-albumi, nimeltään tietysti Neptunalia. Mukana on sekä suomalaisia että ulkomaisia musiikin tekijöitä:

Pitkän linjan tekijä Esa Ruoho (aka Lackluster) kokosi viime kesänä eräänlaisen kollaasi-albumin harvinaisista, erilaisilla kokoelmilla julkaistuista yksittäisistä raidoistaan. Ja kuin yllättäen niistä muodostuu eheä kokonaisuus, katsaus sähköisten äänien maailmaan. Albumi sai nimekseen Collage.

Länsirannikollakin päästellään outoja ääniä, kirjoittaa O-Baka. Ja kyllä, sehän tiedetään. Kyllähän sieltä aurinkoiselta länsirannikolta on vuosien mittaan tullut kiinnostavaa musiikkia monelta tekijältä. Ja kuten sanottu, outoja ääniä on taas päästelty, nyt O-Bakan albumilla Unettoman yökirja. Levyn sävellykset ovat kuin pieniä kiviä, kuin sileitä mukulakiviä, kirjoittaa tekijä. Tai ne ovat kuin päiväkirjamerkintöjä, hän jatkaa. Olen jättänyt niihin paljon tilaa yhteensattumille ja intuitiolle, hän sanoo.

"Me teemme teidän kuulokkeistanne teleportaatiovälineitä. Me autamme teitä vajoamaan muihin maailmoihin. Me olemme laittomia musiikillisia rajanylittäjiä. Me olemme hitaita, mutta perusteellisia, kypsyttelemme musiikkiamme rakkaudella, käsityöläisen asenteella. Älä oleta mitään, älä odota mitään, sillä mekään emme tiedä, mitä on tulossa." Näin kirjoittaa kaksikko nimeltä Soft Knees, joka on hetkeksi saanut mukaansa kolmannen soittajan. Nimittäin bassoklarinetisti Tapani Rinne on vierailijana mukana Soft Kneesin esityksessä nimeltä Oscillate.

"Maalailin eräänä sunnuntaina tällaisen äänimaiseman", kirjoittaa Juha Hjelm. Pelissä softasyntikoita ja elektronisen progressiivista otetta. Tämä on nimeltään Elektro:


AVARUUSROMUA 23.9.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:

AAVIKON KONE JA MOOTTORI: Karavaani - osa - (singlejulkaisu)
AAVIKON KONE JA MOOTTORI: Rakkaudella sinulle - osa - (singlejulkaisu)
VELI-MATTI O ÄIJÄLÄ: Ruoste (Keskellä ei mitään)
VILLE RANTA: Ahdistuskoneisto (demo)
KUUPUU: Jään alle (Neptunalia-kokoelma)
ESA RUOHO: Interruptions Electrical 1 (Collage)
O-BAKA: Sisäinen universumi (Unettoman yökirja)
O-BAKA: Ki! Ai! Do! (Unettoman yökirja)
SOFT KNEES featuring TAPANI RINNE: Oscillate (nettijulkaisu)
JUHA HJELM: Elektro (nettijulkaisu)

BONUS: The Leo Bugariloves: Muukalainen. Pääosassa: Läjä Äijälä, ohjaus: Tuija Karén

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.