Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Keskellä ei mitään!

Pohjoisen maisema, sinisävyinen, käsitelty kuva
Pohjoisen maisema, sinisävyinen, käsitelty kuva maisema

Lapin kansa -lehti järjesti vuonna 2017, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna, "Vuosisadan lappilainen" -yleisöäänestyksen. Tuon äänestyksen voittaja saattoi olla monelle yllätys.

Hän ei ollut Timo K. Mukka, Nils-Aslak Valkeapää, Anu Pentik eikä Reidar Särestöniemi. Äänestyksen kakkossijalle nousi Antti Tuisku.

"Vuosisadan lappilainen" -yleisöäänestyksen voitti Veli-Matti Äijälä. Hän sai yli 40 prosenttia annetuista liki viidestä tuhannesta äänestä. Hänen taakseen jäi monia julkisuudessa tunnetumpia henkilöitä, esimerkiksi Esko Valtaoja, Eero Mäntyranta, Kalervo Palsa, Tomi Putaansuu, Rosa Liksom, Jope Ruonansuu ja Jari Tervo.

Kuka ihmeen Veli-Matti Äijälä, saattaa joku kysyä. Mutta ei kovin moni. Nimittäin Veli-Matti "Läjä" Äijälä tunnetaan monilla tahoilla, muuallakin kuin Pohjois-Suomessa. Muuten tällainen suosio ei olisi mahdollista. Muuten se ei olisi totta. Ja vaikka Äijälä onkin marginaali- ja vastakulttuurin miehiä, kyse ei selvästikään ollut protestiäänistä.

Lapin kansa -lehteen äänestyksen yhteydessä lähetetyt perustelut kertovat paljon:

"Kulkenut omaa polkuaan trendeistä piittaamatta", kirjoitti eräs äänestäjä.
"Erilainen, raikas, pimeä, outo. Introvertti, vapaamielinen, hullu, innostava.", sanoi toinen.
"Hiukan outo, sydämellinen, tinkimätön.", sanoi kolmas. Ja eräs totesi Veli-Matti Äijälän olevan: "Rehellinen tee-se-itse -mies, jolla on elämän arvot kohdallaan."

Muistatteko Aavikon koneen ja moottorin? Sen, joka vuonna 1979 teki kappaleen nimeltä Karavaani?

Sama Aavikon kone ja moottori teki myös kappaleen Rakkaudella sinulle:

Veli-Matti Äijälä on vuosikymmenien mittaan ollut mukana monenlaisissa musiikillisissa projekteissa. Parhaiten maailmalla, Japania ja Brasiliaa myöten, tunnetaan varmaankin hardcore-punk-yhtye Terveet kädet. Muita kokoonpanoja ovat olleet Death Trip, The Leo Bugariloves, The Sultans ja tuorein bändi nimeltä Lapin Helvetti.

Elektronisempaa ilmaisua ovat Äijälän tekemisissä edustaneet Aavikon kone ja moottori, The Kolmas ja Sakset!, jossain määrin myös Billy Boys.

Ja aika rankan elektronisia soololevyjäkin on tullut nimellä Veli-Matti O Äijälä, esimerkiksi levyt Raskas taakka, Alzheimer ja Minun vereni. Sarjaa jatkaa maestron 60-vuotispäivän (29.9.2018) kunniaksi julkaistu Keskellä ei mitään. Kuka tietää tulevasta, kysyy Veli-Matti O Äijälä.

Ja keskeltä ei mitään on hyvä lähteä taivaltamaan eri suuntiin suomalaisen uuden musiikin laajassa maisemassa.

Neptunus oli antiikin roomalaisten veden jumala. Tarkemmin sanoen makean veden jumala, erotuksena Okeanoksesta, joka oli valtamerten jumala. Neptunus ajoi vedessä vaunuillaan, jota vetivät merihevoset eli hippokampit. Neptunukselle pyhitettyä juhlaa, Neptunaliaa, vietettiin aina kesäisin, mutta paljoa tuosta juhlasta ei tiedetä. Joka tapauksessa juhlittiin, se tiedetään.

Menneenä kesänä julkaistiin Neptunuksen ja Neptunalia-juhlan kunniaksi tehty levy, kokoelma-albumi, nimeltään tietysti Neptunalia. Mukana on sekä suomalaisia että ulkomaisia musiikin tekijöitä:

Pitkän linjan tekijä Esa Ruoho (aka Lackluster) kokosi viime kesänä eräänlaisen kollaasi-albumin harvinaisista, erilaisilla kokoelmilla julkaistuista yksittäisistä raidoistaan. Ja kuin yllättäen niistä muodostuu eheä kokonaisuus, katsaus sähköisten äänien maailmaan. Albumi sai nimekseen Collage.

Länsirannikollakin päästellään outoja ääniä, kirjoittaa O-Baka. Ja kyllä, sehän tiedetään. Kyllähän sieltä aurinkoiselta länsirannikolta on vuosien mittaan tullut kiinnostavaa musiikkia monelta tekijältä. Ja kuten sanottu, outoja ääniä on taas päästelty, nyt O-Bakan albumilla Unettoman yökirja. Levyn sävellykset ovat kuin pieniä kiviä, kuin sileitä mukulakiviä, kirjoittaa tekijä. Tai ne ovat kuin päiväkirjamerkintöjä, hän jatkaa. Olen jättänyt niihin paljon tilaa yhteensattumille ja intuitiolle, hän sanoo.

"Me teemme teidän kuulokkeistanne teleportaatiovälineitä. Me autamme teitä vajoamaan muihin maailmoihin. Me olemme laittomia musiikillisia rajanylittäjiä. Me olemme hitaita, mutta perusteellisia, kypsyttelemme musiikkiamme rakkaudella, käsityöläisen asenteella. Älä oleta mitään, älä odota mitään, sillä mekään emme tiedä, mitä on tulossa." Näin kirjoittaa kaksikko nimeltä Soft Knees, joka on hetkeksi saanut mukaansa kolmannen soittajan. Nimittäin bassoklarinetisti Tapani Rinne on vierailijana mukana Soft Kneesin esityksessä nimeltä Oscillate.

"Maalailin eräänä sunnuntaina tällaisen äänimaiseman", kirjoittaa Juha Hjelm. Pelissä softasyntikoita ja elektronisen progressiivista otetta. Tämä on nimeltään Elektro:


AVARUUSROMUA 23.9.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:

AAVIKON KONE JA MOOTTORI: Karavaani - osa - (singlejulkaisu)
AAVIKON KONE JA MOOTTORI: Rakkaudella sinulle - osa - (singlejulkaisu)
VELI-MATTI O ÄIJÄLÄ: Ruoste (Keskellä ei mitään)
VILLE RANTA: Ahdistuskoneisto (demo)
KUUPUU: Jään alle (Neptunalia-kokoelma)
ESA RUOHO: Interruptions Electrical 1 (Collage)
O-BAKA: Sisäinen universumi (Unettoman yökirja)
O-BAKA: Ki! Ai! Do! (Unettoman yökirja)
SOFT KNEES featuring TAPANI RINNE: Oscillate (nettijulkaisu)
JUHA HJELM: Elektro (nettijulkaisu)

BONUS: The Leo Bugariloves: Muukalainen. Pääosassa: Läjä Äijälä, ohjaus: Tuija Karén

 • Miten Minna Canth ehti?

  Mikä mahdollisti Minna Canthin valtavan elämäntyön?

  Palvelijoiden ja kauppa-apulaisten saatavilla olevan ja edullisen työpanoksen ansiosta Minna Canthilla oli mahdollisuus kirjoittaa tasa-arvoa edistäviä artikkeleita ja näytelmiä.

 • Avaruusromua: Palmut, hiekkaranta ja tähtikirkas yö

  Mitä on eksotiikka musiikissa?

  Mitä on eksotiikka? Mitä on eksotiikka musiikissa? 1950-luvulla se oli viihdyttäviä viuluja, intensiivistä tunnelmaa, villejä rytmejä ja salaperäisiä ääniä. Tuolloin levyillä soivat tunnelmat eksoottisilta kaukomailta: Aasiasta, Havaijilta, Amazonilta, Andeilta ja Afrikasta. Mutta musiikki ei ollut mitään kansanmusiikkia tai etnoa, vaan aitoa eskapistista viihdettä. Se oli eksoottista fantasiaa. Se oli epäaitoa muka-musiikkia. Se oli musiikillista kolonialismia. Mutta hyvin viihdyttävää, ja nykyään kuunneltuna mitä viehättävintä kitschiä ja campia. Ja eksotiikka viehättää yhä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Ne oli suunniteltu muuttuvaan maailmaan

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi.

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi. Niiden ei ollut tarkoitus olla ikuisia, vaan niiden rooli oli väistyä, kun tilalle tulisi jotakin uudempaa ja ehkä parempaa. Ne ovat värikkäitä ja sulavasti muotoiltuja tuoleja 1960-luvun alusta. Punainen, keltainen ja sininen. Edessä matala pöytä. Värikkäiden huonekalujen yläpuolella kuvassa lukee suurilla valkoisilla kirjaimilla: Optimistic Modernism. Optimistista modernismia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Asterix opettaa latinaa

  Asterix-kirjoja lukemalla voi suorastaan sivistyä.

  Asterix seikkailee -sarjakuvat perustuvat löyhästi Julius Caesarin jo ennen ajanlaskua kirjoittamiin Gallian sota -teoksien tapahtumiin.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri