Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

"Kuin matka, joka ei ala eikä lopu, mutta kihisee koko ajan" – Alaston lounas on kuuntelemisen arvoinen

Kirjailija William S. Burroughs ja käsikirjoittaja Kari Hukkila.
Beat-kirjailija William S. Burroughs ja Alaston lounas -kuunnelman käsikirjoittaja Kari Hukkila. Kirjailija William S. Burroughs ja käsikirjoittaja Kari Hukkila. Kuva: Yle Kari Hukkila,Yle Elävä arkisto,William S. Burroughs

William S. Burroughsin surrealistinen kirja kääntyi Suomen radioon 1993. Tämä kuunnelma pitää kuunnella, ei vain kuulla!

Yhdysvaltalaisen beatnikin William S. Burroughsin (1914–1997) Alaston lounas on yksi maailmankirjallisuuden hämmentävimmistä ja jopa kuvottavimmista teoksista. Liki juoneton alkuperäistarina kuvaa huumeidenkäyttäjän poukkoilevaa tajunnanvirtaa, pääteemoinaan homoseksuaalisuus ja jylläävä huumeriippuvuus. Samalla teos on kuin vinksahtaneen anarkistinen arvostelu totalitaarista ja ahdistavaa yhteiskuntaa kohtaan.

Vuonna 1959 julkaistu Alaston lounas on vuosien aikana noussut suoranaiseksi kulttikirjaksi. Burroughsin tajunnanvirtatekniikkaa on analysoitu, kopioitu ja tutkittu. Kirjailija ei kuitenkaan koskaan peitellyt tarinan perustuvan lähinnä hänen omakohtaisiin päihdekokemuksiinsa.

Beatnikeistä hurjimman maine ei tullut Burroughsille sattumalta.

Moralistit älkööt vaivautuko Radioteatterin Alaston lounas -kuunnelman ääreen. Siinä vedetään huumeita ja nussitaan. Jopa miehet keskenään.― Helsingin Sanomien Jukka Kajava arvosteli kuunnelman tuoreeltaan 1993

Radioteatterin kuunnelmassa Alastoman lounaan tarina on otettu, muttei puhki kerrottu. Synkät fantasiat, äänten ahdistava kakofonia sekä korostettu maanisuus tasapainoilevat hulluuden ja taideperformanssin rajalla. Kuunnelma onnistuu pitämään otteessaan, jahka kuuntelijalta löytyy kärsivällisyyttä sekä keskittymiskykyä.

Välillä kuunnelman outoja ratkaisuja on helppo nimittää taiteellisiksi. Tarkoituksella sekaviksi äänimaisemiksi ryöpsähtelevä tarina on kuitenkin ajoittain hankala seurattava. Näissä tilanteissa tekotaiteellisuus puskee pintaan. Vai olivatko nämä sittenkin pelkkiä jekkuja?

Helsingin Sanomien Jukka Kajavan sanoin: "Kuunnelmaversio on kuin matka, joka ei ala eikä lopu, mutta kihisee koko ajan – jotain outoa? Ehkei ihan outoakaan"

Käsikirjoittaja Kari Hulkkila ansaitsee joka tapauksessa hatunnoston kunnianhimostaan tartuttuaan Burroughsin tekstiin.

Pääosassa, Leen roolissa, kuunnelmassa kuullaan Olavi Ahosta, Seppo Pääkköstä ja Jori Halttusta.

Muissa osissa kuullan Jorma Savista, Aarre Karénia, Sakari Jurkkaa, Martti Kuismaa, Pekka Huotaria, Antti Virmavirtaa, Heikki Kujanpäätä, Jari Pehkosta, Eeva-Maija Haukista ja Antti Määttästä.

Burroughsin tekstin on suomentanut Risto Lehmusoksa. Kuunnelman on ohjannut Annette Arlander.

Alaston lounas on kuunneltavissa Areenassa 19.9.2019 asti.

Seppo Pääkkönen, Olavi Ahonen ja Jori Halttunen esittävät kukin Alastomassa lounaassa pääosaa.
Seppo Pääkkönen, Olavi Ahonen ja Jori Halttunen esittävät kukin Alastomassa lounaassa pääosaa. Seppo Pääkkönen, Olavi Ahonen ja Jori Halttunen esittävät kukin Alastomassa lounaassa pääosaa. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä Seppo Pääkkönen,Olavi Ahonen,Yle Elävä arkisto,Jori Halttunen
Kirjailija William S. Burroughs vieraili Helsingissä vuonna 1983 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kutsumana luennoitsijana.

Lisää ohjelmasta

Keskustele