Hyppää pääsisältöön

Leikkaa lasipullosta lyhtyjä ja juomalaseja - näillä vinkeillä onnistut

Lasin leikkaaminen. Miten vaikeaa se oikeastaan voi olla? Siihen kysymykseen lienee vain yksi vastaus, ei auta muu kuin kokeilla. Kunhan pullon saa kahtia, paloille on kaikenlaista käyttöä.

Viinipullon voi puolittaa monella eri tavalla, mutta se vaatii aina uran lasiin ja lämpötilanvaihtelun kylmän ja kuuman välillä. Kokeilin kahta eri tapaa.

Tarvikkeet:

  • tyhjiä viinipulloja
  • ämpäri
  • puuvillanyöri
  • lakkabensiiniä
  • vettä (kylmää ja tulikuumaa)
  • sytkäri
  • pulloleikkuri
  • hienoa hiekkapaperia

Puhdista kaikki pullot niin, ettei niissä ole etikettejä eikä metallikauluksia pullonsuussa. Etiketit saattavat olla lujassa, mutta kuuma vesi ja tiskiaine irrottavat ne helpommin.

Käytä käsineitä ja suojalaseja kun aloitat työn.

Koe 1 (ulkona)
Varsinainen "käytetään, mitä löytyy"-temppu on se, johon sisältyy elävä liekki.

Kasta puuvillanyöri lakkabensiiniin ja anna sen imeä runsaasti nestettä itseensä. Jos nyöri on ohut, tarvitaan riittävästi pituutta, että nyörin voi kiertää useamman kierroksen pullon ympäri.

Valitse kohta, josta haluat pullon leikata ja solmi nyöri tiukasti pullon ympärille. Asettele nyöri suoraan. Nyt tarvitaan lähettyville kylmää vettä, täysi ämpäri tai emalivati kelpaa hyvin.

Sytytä nyöri ja pyöritä pulloa liekin päällä, niin että liekki kiertää koko nyörin matkan. Juuri silloin, kun liekki on sammumassa, laita pullo nopeasti kylmään veteen. Jos hyvin käy, kuuluu pieni napsahdus ja pullo on kahdessa osassa.

Ehkä leikkauskohta ei ole ihan suora, mutta pullon pystyy näin puolittamaan nyörillä, lakkabensiinillä ja liekillä. Ellei se onnistu, nyöri on palanut liian nopeasti, eikä lasi ole ehtinyt kuumentua tarpeeksi, tai lasi on liian paksu.

Hauska kokeilu, mutta ehkä ei kannata käyttää tätä keinoa, jos aikoo leikata useampia pulloja kahtia.

Koe 2
Jos käsi on vakaa, voi käyttää perinteistä lasileikkuria, mutta jos on tavoitteena leikata useampia pulloja, suosittelen hankkimaan erityisen pulloleikkurin.

Malleja on erilaisia. Niiden etuna on, että pullo asetetaan telineeseen, johon voi säätää sekä korkeuden että pullon koon.

Aseta pullo telineeseen valittuasi/säädettyäsi kohdan, josta haluat leikata. Käyttämässäni mallissa pidin pulloa kiinni toisella kädellä ja pyöritin pulloa itseäni vasten toisella kädellä. Liike teki uran koko pullon ympäri.

Kun pullo on kiertynyt koko kierroksen ja uran päät kohtaavat, kuuluu pieni napsahdus. Älä jatka pullon pyörittämistä, sillä silloin leikkaus voi mennä vinoon.

Nyt pullo menee kahtia jääkylmän ja tulikuuman veden lämpötilavaihtelun avulla.

Kaada vettä vedenkeittimestä pyörivän pullon päälle ja laita pullo sitten kylmään veteen. Toista käsittely, kunnes pullo napsahtaa kahtia. Joskus leikkauspinta onnistuu täydellisesti ja on viivasuora, toisinaan ei. Se on tuurista kiinni.

Puhdistus
Kun kaikki pullot on leikattu halutun korkuisiksi ja kokoisiksi, on puhdistuksen aika.

Kaikki reunat on hiottava tasaisiksi, niin että epätasaisuudet ja terävät reunat katoavat. Käytä hienoa hiekkapaperia, joka on märkä, ja pyöritä/puhdista pullonpuolikkaita sitä vasten.

Jos pullonpohjia on tarkoitus käyttää laseina, ne täytyy hioa erityisen huolellisesti. Laita vati tai paperi hiekkapaperin alle, niin on helpompi kerätä lasinmurut lopuksi pois.

Tuotokset
Palojen käyttötapoja on monia, mutta minulla on yksinkertainen maku ja käytän niitä juomalaseina ja lyhtyinä.

Luonnosta löydetyt oksat tai pyörösauvat sahataan sopivaan mittaan ja veistetään niin, että ne mahtuvat pullonsuuhun. Pistetään ylösalaisin keppeihin, jotka isketään maahan.

Sitten vain tunnelmoimaan syyspimeässä!