Hyppää pääsisältöön

Amy Winehousen suuri läpimurto Back to Black jäi hänen viimeiseksi levykseen – Rockin klassikkolevyt -sarjan dokumentti keskittyy upeaan musiikkiin tragedian sijasta

Amy Winehouse
Otos Back to Black -albumin kansikuvasessiosta. Amy Winehouse Kuva: Eagle Rock Entertainment Amy Winehouse,Teemalauantai

Back to Black on ihanasti svengaava levy täynnä suurta tuskaa.

Laulaja-lauluntekijä Amy Winehousen kakkosalbumi Back to Black ilmestyi vuonna 2006. Suurenmoisesti svengaava, melankolinen, voimakas ja raastavan rehellinen Back to Black oli jazzlaulajana aloittaneen Amy Winehousen suuri läpimurto. Se toi hänelle peräti viisi Grammy-palkintoa. Levyä on tähän mennessä myyty yli 16 miljoonaa kappaletta.

Back to Black sinkautti 23-vuotiaan laulajan rocktähteyteen ja paparazziriistaksi – ja sen jälkeen jyrkkään alamäkeen. Albumin teon aikaan Winehouse puhui päihdeongelmistaan ohitettuna vaiheena, josta saattoi tehdä rienaavan hauskan menobiisin Rehab. Toisin kävi. Back to Black jäi hänen viimeiseksi levytyksekseen.

Amy Winehousen lyhyen elämän (1983–2011) tarina on kerrottu vakuuttavasti Asif Kapadian ohjaamassa, Oscarilla palkitussa dokumenttielokuvassa Amy. Siitä elokuvasta katsojaan tarttuu pakahduttava suru ja suuttumus hukkaan valuneesta lahjakkuudesta.

Nyt keskitetään huomio upeaan musiikkiin, siihen mikä teki Amy Winehousesta ainutlaatuisen artistin.

Jeremy Marren ohjaamassa Rockin klassikkolevyt -sarjan dokumentissa (Classic Albums: Amy Winehouse: Back to Black, Britannia 2018) keskipisteenä on traagisen lopun sijasta nuoren artistin lahjakkuus. Pääosassa ovat Back to Blackin laulut, yhteinen ilo niiden tekemisestä.

Onnelliseksi tekevät biisit kertovat sydänsuruista, päiväkirjan tuskaiset lehdet lähtevät kevyeen liitoon.

Albumi käydään dokumentissa tarkasti läpi raita raidalta. Haastateltavina ovat muun muassa Back to Blackin molemmat tuottajat Mark Ronson ja Salaam Remi, levyllä komean retrosoundisesti soittanut The Dap-Kings sekä Amyn suuri esikuva, 1960-luvun alun tyttöbändin The Ronettesin keulakuva Ronnie Spector.

Kun olen täynnä tunteita enkä tiedä mitä tehdä niillä – silloin teen lauluja."― Amy Winehouse
Amy Winehouse lavalla. Kuva Asif Kapadian ohjaamasta, Oscar-palkitusta dokumenttielokuvasta Amy (2015).
Amy Winehouse lavalla. Kuva Asif Kapadian ohjaamasta, Oscar-palkitusta dokumenttielokuvasta Amy (2015). Amy Winehouse,Amy,Teemalauantai,Oscar-palkinto,dokumenttielokuvat,musiikkielokuvat,populaarimusiikki,rock,Asif Kapadia

Rockin klassikkolevyt -sarjan Back to Black -dokumentin ensi-ilta oli 22.9.2018 Amy Winehouselle omistetussa pitkässä Teemalauantaissa, jossa esitettiin myös Asif Kapadian ohjaama, Oscarilla palkittu dokumenttielokuva Amy sekä toukokuussa 2007 taltioitu konsertti Amy Winehouse: Live at Porchester Hall.

Juttuun on päivitetty uusintatiedot.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa