Hyppää pääsisältöön

Amy Winehousen suuri läpimurto Back to Black jäi hänen viimeiseksi levykseen – upouusi Rockin klassikkolevyt -dokumentti keskittyy upeaan musiikkiin tragedian sijasta

Amy Winehouse
Otos Back to Black -albumin kansikuvasessiosta. Amy Winehouse Kuva: Eagle Rock Entertainment Amy Winehouse,Teemalauantai

Ihanasti svengaava levy täynnä suurta tuskaa: uusin jakso suositussa dokumenttisarjassa käsittelee Amy Winehousen vuonna 2006 ilmestynyttä studioalbumia Back to Black.

Ensi-ilta Amy Winehouselle omistetussa pitkässä Teemalauantaissa 22.9. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta.

Laulaja-lauluntekijä Amy Winehousen kakkosalbumi Back to Black ilmestyi vuonna 2006. Suurenmoisesti svengaava, melankolinen, voimakas ja raastavan rehellinen Back to Black oli jazzlaulajana aloittaneen Amy Winehousen suuri läpimurto. Se toi hänelle peräti viisi Grammy-palkintoa. Levyä on tähän mennessä myyty 16 miljoonaa kappaletta.

Back to Black sinkautti 23-vuotiaan laulajan rocktähteyteen ja paparazziriistaksi – ja sen jälkeen jyrkkään alamäkeen. Albumin teon aikaan Winehouse puhui päihdeongelmistaan ohitettuna vaiheena, josta saattoi tehdä rienaavan hauskan menobiisin Rehab. Toisin kävi. Back to Black jäi hänen viimeiseksi levytyksekseen.

Amy Winehousen lyhyen elämän (1983–2011) tarina on kerrottu vakuuttavasti Asif Kapadian ohjaamassa, Oscarilla palkitussa dokumenttielokuvassa Amy. Siitä elokuvasta katsojaan tarttuu pakahduttava suru ja suuttumus hukkaan valuneesta lahjakkuudesta. Nyt keskitetään huomio upeaan musiikkiin, siihen mikä teki Amy Winehousesta ainutlaatuisen artistin.

Jeremy Marren ohjaamassa, juuri valmistuneessa Rockin klassikkolevyt -sarjan dokumentissa keskipisteenä on traagisen lopun sijasta nuoren artistin lahjakkuus. Pääosassa ovat Back to Blackin laulut, yhteinen ilo niiden tekemisestä. Onnelliseksi tekevät biisit kertovat sydänsuruista, päiväkirjan tuskaiset lehdet lähtevät kevyeen liitoon.

Albumi käydään dokumentissa tarkasti läpi raita raidalta. Haastateltavina ovat muun muassa Back to Blackin molemmat tuottajat Mark Ronson ja Salaam Remi, levyllä komean retrosoundisesti soittanut The Dap-Kings sekä Amyn suuri esikuva, 1960-luvun alun tyttöbändin The Ronettesin keulakuva Ronnie Spector.

Kun olen täynnä tunteita enkä tiedä mitä tehdä niillä – silloin teen lauluja."― Amy Winehouse
Amy Winehouse lavalla. Kuva Asif Kapadian ohjaamasta, Oscar-palkitusta dokumenttielokuvasta Amy (2015).
Amy Winehouse lavalla. Kuva Asif Kapadian ohjaamasta, Oscar-palkitusta dokumenttielokuvasta Amy (2015). Amy Winehouse,Amy,Teemalauantai,Oscar-palkinto,dokumenttielokuvat,musiikkielokuvat,populaarimusiikki,rock,Asif Kapadia


Teemalauantai 22.9. Back to Black: Amy Winehouse


Uusi dokumentti 2000-luvun parhaisiin albumeihin kuuluvasta Back to Black -levystä avaa Amy Winehouse -teemaillan. Illan muut ohjelmat ovat Oscar-palkittu dokumenttielokuva Amy sekä konserttitaltio Lontoosta vuodelta 2007.
Klo 20.00 Rockin klassikkolevyt: Amy Winehouse (Areenassa 60 vrk)
(Classic Albums: Amy Winehouse: Back to Black, Britannia 2018) Uusin jakso suositussa Classic Albums -sarjassa käsittelee Amy Winehousen vuonna 2006 ilmestynyttä studioalbumia Back to Black, suurta läpimurtoa joka jäi artistin viimeiseksi levyksi. Ensi-ilta.
Klo 21.00 Amy (Areenassa 8 vrk)
(Britannia 2015) Arkistomateriaaleista taitavasti koottu, pysähdyttävä dokumenttielokuva alkoholimyrkytykseen 27-vuotiaana kuolleesta lahjakkaasta laulajasta Amy Winehousesta. Oscar-voittaja 2016. Ohjaus Asif Kapadia. (U)
Klo 23.00 Amy Winehouse: Live at Porchester Hall (Areenassa 30 vrk)
Alkuvuonna 2007 Amy Winehouse (1983–2011) valittiin Britannian parhaaksi naisartistiksi. Toukokuussa 2007 hän esiintyi nyt nähtävässä konsertissa Lontoon Porchester Hallissa. Mukana muun muassa Rehab, You Know I'm No Good, Valerie ja Back to Black. (U)

 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!