Hyppää pääsisältöön

“Ei tunnu missään” – onko tässä Suomen #äijinlause?

Twitter pursuilee nyt mitä äijämäisimpiä lauseita. Kyse on Docventuresin haasteesta, jossa etsitään miehisintä ilmausta, joka armaasta kielestämme löytyy. Satoja ehdotuksia löytyy tämän jutun lopusta, ja niitä analysoi Docventuresin pyynnöstä sanataideohjaaja ja päätoimittaja Aleksis Salusjärvi.

Salusjärven mielestä ehdotukset äijimmiksi lauseiksi ovat hyvin tunnistettavia ja geneerisiä - ja “poetiikan laseilla” katsottuna varsin lähellä suomen kuuluisinta lausetta.

– Olen työssäni kysynyt tuhansilta pojilta ja miehiltä ensimmäistä mieleen tulevaa säettä mistä tahansa biisistä. Noin 3000 miehen ja pojan otannalla "ei tippa tapa", "juodaan viinaa, tullaan viisaammiksi näin" ja "mä joka päivä töitä teen" ovat kuuluisimpia suomeksi kirjoitettuja säkeitä – ja hyvin äijämäisiä, kertoo Salusjärvi.

Hänen mukaansa #äijinlause-ehdotuksissa toistuu sama estetiikka.

– Miehekäs, itsekseen pärjäävä köriläs on suurpiirteinen (ei tippa tapa), uhmakas (ei tunnu missään, paljon nousee penkistä) ja itsenäinen (ei tartte auttaa). Ehdotukset synnyttävät kuvan järkkymättömästä ja taipumattomasta miehestä, jolla on kuitenkin ironiantaju, kuvailee Salusjärvi.

Osa kulttuuria, mukana ironiaa

Salusjärvi muistuttaa, että äijälauseet on hyvä tunnistaa suomalaisen kulttuurin osaksi ja myös siitä kumpuavaksi.

– Lauseissa esiin piirtyy suo, kuokka ja jussi -sisukkuus, jossa ei ole varaa itkeä tai voivotella. Suomi oli vielä sukupolvi sitten sodan käynyt maatalousyhteiskunta, jossa luterilainen työmoraali paitsi oikeutti olemassaolon, myös mahdollisti selviytymisen. Se on jättänyt romantiikan, joka kukkii tällaisissa lauseissa, kuvailee Salusjärvi.

Suurin osa äijälause-ehdotuksista sisältää myös oman ironiansa. Niin myös yksi Salusjärven suosikeista, “Ei tunnu missään”, jolla voi kuitata sekä fyysiset että emotionaaliset kivut.

– “Ei tunnu missään" on juuri sellainen lause, jonka itse voisin sanoa silloin, kun jalassa on avomurtuma. Eli siis tarkoittaen, että sattuu ihan saatanasti.

Salusjärven mielestä on hauskaa, että lauseita kerätessäkin niitä osattiin lukea ironisesta kulmasta.

– Se herättää toivoa siitä, että mykän makkaransyöjän valtakausi on päättynyt. Ja silti osaamme arvostaa sen kaverin saavutuksia ja maailmankuvaa, kunhan lämmin huumori vähän pehmittää sitä ensin.

Tiistain suorassa lähetyksessä Riku ja Tunna lupasivat Rikun päällä nähdyn äijäpaidan ("En ole urologi mutta voin vilkaista") palkinnoksi äijimmän lauseen ehdottajalle. Yksimielisellä päätöksellä voittajaksi valikoitui Samu Salmenkankaan fyysisen ja henkisen äijyyden tiivistys:

ONNEA!

Kuuntele, mitä kaikkea muuta Aleksis, Riku ja Tunna puhuivat tunnin mittaisessa podcastissa miehistä, pojista, sanoista ja tunteista:

#äijinlause-virtaan voit hypätä tästä:

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Docventures