Hyppää pääsisältöön

“Mieluummin jään kotiin katsomaan sarjoja putkeen kuin lähden baariin tuhlaamaan rahoja” – sarjojen ahmiminen on elämäntapa

Eveliina Lempiäinen, Miikko Oikkonen ja Timo Alho.
Eveliina Lempiäinen, Miikko Oikkonen ja Timo Alho. Kuva: Johanna Aulén Sorjonen,Popkorn

Binge-watching, eli sarjojen ahmiminen putkeen, lisättiin jo neljä vuotta sitten Oxfordin sanakirjaan. “Putkittaminen” on niin yleinen tapa kuluttaa sarjoja, että käsikirjoittajat ottavat sen huomioon jo suunnitteluvaiheessa. KulttuuriCocktailin vieraina kävivät sarjojen suurkuluttajat Timo Alho ja Eveliina Lempiäinen sekä Sorjosen käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkonen.

Netflixin teettämän tutkimuksen mukaan ihmiset katsovat sarjoja useimmiten vähintään kaksi jaksoa kerrallaan. Englanniksi käytetään binge-watching-termiä, suomeksi puhutaan bingettämisestä, sarjojen ahmimista, putkittamisesta, sarjatulituksesta tai maratonkatselusta.

Suomalaisen rikossarja Sorjosen käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkonen sanoo, että yleistynyt katselutapa otetaan huomioon käsikirjoitusvaiheessa. Henkilöhahmot ja tarinat rakennetaan niin, että sarjat toimivat myös yhtenä putkena. Aikaisemmin käytettyjä kertauksia ja toistoja ei enää ole. Erityisesti Sorjosen toinen kausi on alusta asti suunniteltu muuttunutta katselutrendiä ajatellen.

Sarjojen himokatsojat Timo Alho ja Eveliina Lempiäinen sanovat, että eri tilanteisiin sopivat erilaiset sarjat. Esimerkiksi kipeänä tai krapulassa toimii kevyt hömppä, muun tekemisen taustalla jo moneen kertaan nähty Star Trek. Lempiäinen ja Alho toteavat myös, että tiettyjen sarjojen kohdalla on perusteltua säännöstellä jaksoja julkaisemalla niitä vain yksi viikossa.

Alho muistaa ensimmäisen putkikatselukokemuksensa 90-luvun televisiosta. MTV3 näytti Salaiset Kansiot sarjan kaksi tuotantokautta putkeen keskellä viikkoa yöllä. Alho oli maalannut ikkunaansa ison X-logon tilaisuutta varten.

– Katsoin sarjoja yötä myöten ja menin aamulla kouluun. Hirveän tyytyväisenä.

Lataa koko keskustelu podcastina tai kuuntele Yle Areenasta.

Korjattu 21.9.2018 14:08 Virheellinen maininta Star Warsista vaihdettu Star Trekiksi.